If you can't read this email, please view it online

Is deze nieuwsbrief niet volledig leesbaar, klik dan HIER

Nieuwsbrief nr. 21  september 2022
Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw

Geachte   , Beste  ,
Na de coronacrisis en nu de energiecrisis moet dit jaar toch het jaar worden van onze normale activiteiten. Onze jaarlijkse uitstap was weer een groot succes en de uitzonderlijke tentoonstelling 'In Vitris' mocht vele oud-leerlingen bekoren voor een bezoek. Op 11 november is er opnieuw onze grootse terugkomdag en op vrijdagavond 18 november wordt ons oud-leerlingen-"café" geopend voor de jongere oud-leerlingen. In deze nieuwsbrief brengen wij nieuws over het college, leerkrachten en oud-leerlingen. Veel leesplezier.
Wim Goderis, voorzitter

1. Onze terugkomdag 2022
info over onze terugkomdag 11 november 2022
Nu inschrijven...

Voor wie afstudeerde in de jaren 2012, 2007, 2002, 1997, 1992, 1987, 1982,
1977, 1972, 1967 en 1962 is er op 11 november onze grootse terugkomdag waarvoor u nu al kan inschrijven. Klik hierboven...
Voor de uitgangsjaren 2013 tot 2022 zal ons oud-leerlingen CAFE geopend worden op 18 november, vanaf 20.00u.  U krijgt nog een uitnodiging om in te schrijven.
Hieronder informatie i.v.m. UW volgende terugkomdag:

2. Enkele korte berichten

Onze uitstap naar de plantentuin van Meise op 14 april was een groot succes. Niettegenstaande een grotere bus moesten wij een aantal potentiële deelnemers teleurstellen. Wij werden in Meise ontvangen door de directeur-generaal Steven Dessein (uitgangsjaar 1994 LWE). Samen met drie gidsen bezochten wij de plantentuin onder een stralende zon. Na de lunch had onze reisleider nog een verrassing voor Steven. Lieven Vervenne (uitgangsjaar 1950 LGR) was 25 jaar geleden op  bezoek in Brazilië en bezocht daar de nationale plantentuin. Toen men daar hoorde dat hij uit België kwam vroeg men hem om een aantal boeken te bezorgen aan de plantentuin van Meise...Maar Lieven geraakte maar niet in Meise...en kwam deze boeken afgeven bij de secretaris met de vraag die persoonlijk af te geven tijdens onze uitstap. En op 14 april kon onze vereniging eindelijk de boeken van Lieven Vervenne overhandigen aan Steven Dessein (zie foto hieronder).
Na de lunch reden we, met wat vertraging, naar de Palmbrouwerij. Na de rondleiding konden we genieten van de verschillende bieren van de brouwerij, waaronder onze Rodenbach.

Ria Gunst met pensioen
Na een carrière van 46 jaar nam een monument van het secretariaat afscheid van haar college. Ria begon haar loopbaan als secretaresse-typiste bij Superior Modde en was de eerste vrouwelijke kracht in het secretariaat. Bijna 5000 leerlingen zag zij vertrekken met een diploma. Zij was als een moeder voor de leerlingen...je kon er altijd terecht voor een kwaaltje, een pijntje, een verloren voorwerp en de laatste jaren ook voor het ophalen van in beslag genomen gsm's. Ria is gehuwd met leraar Marc Vermeulen en heeft één zoon Thibault, uitgangsjaar 2013 WWIA. Wij wensen haar een gezond pensioen !  (eigen foto)

Marc Verbrugghe…
Onze leraar Marc Verbrugghe ging op 1 mei met pensioen. Hij was al vanaf 1981 actief in ons college als leerkracht Frans en titularis in de eerstes. Via onze facebookpagina brachten vele oud-leerlingen hulde aan deze topleraar. Nu kan Marc genieten van één van hobby's...wandelen.
Wij wensen hem nog vele gezonde jaren.
(foto: Filip Vandevelde)

 

Haar laatste werkdag zal Ria Gunst niet vergeten. Samen met de directie, het secretariaatspersoneel en oud-gedienden werd Ria letterlijk in de bloemetjes gezet. Ook onze vereniging sprak een grote dank uit voor het vele werk dat zij al die jaren heeft verricht voor de oud-leerlingenbond.(foto: Stefaan Beel)

- Jules Lefevere is nu ons oudste lid met 100 jaar op de teller. Jules werd geboren op 31 juli 1922. Hij volgde in ons college Latijn-Grieks en verliet het Klein Seminarie in 1938 om naar de Torhoutse Normaalschool te gaan voor zijn droom 'onderwijzer worden'. Jules was jarenlang schooldirecteur van de lagere school in de Vikingstraat en in de Kattenstraat. In 1978 ging hij met pensioen en woont nog steeds thuis in de Mergaertstraat.

- Karen Baert, uitgangsjaar 2012 WWIA, zal waarschijnlijk nog een aantal jaren in de Verenigde Staten blijven. Dat meldt ons haar grootvader, dokter Pascal Baert (uitgangsjaar 1953 LGR). Karen studeerde eerst aan de KULeuven (mechanische techniek) met Magna cum laude. Daarna haalde ze een master aan de Technische Universität in Berlijn, waarna ze naar de USA trok om een MBA te halen aan de Stanford University in Calfornië. Zij startte onlangs een bedrijf met specialiteit 'groene waterstofenergie' in Silicon Valley. (Hydrogen).  Bekijk hier een filmpje van Karen : 

Play video


Heeft u ook een leuk idee voor onze nieuwsbrief, of wenst u een klasgenoot of vriend in onze rubriek 'Dichters, Denkers,  Durvers', aarzel niet, stuur ons een mailke:  info@oudleerlingenksr.be

 
 
3. Dichters, Denkers, Durvers

- Emeritus professor Johan Nowé (uitgangsjaar 1959 LGR) en nu stadsgids in Blankenberge, bracht opnieuw een boek uit met als titel "Ik weet het wel, dat ik een belofte ben" over de auteur Jeanne Vande Putte, een Blankenbergse dichteres. Het boek is verkrijgbaar bij Johan Nowé, J. Ponjaertstraat, 18 te 8370 Blankenberge. Stuur hem een mailke voor het boek :  Johan.nowe@telenet.be  (kostprijs 19€).
Johan doceerde aan de KULeuven (oude) Duitse literatuur en verdiepte zich na zijn emeritaat in het fenomeen Vikingen alsook in de geschiedenis van Blankenberge.  
(foto: De Weekbode)

 

- Lieven Vervenne, uitgangsjaar 1950 LGR, inmiddels al 91 jaar, heeft eindelijk de Geschiedenis van Wevelgem afgewerkt. Na 131 jaar en het vele werk van Felix en Jules Vervenne kon Lieven zijn boek voorstellen, één van 512 pagina's. Lieven was zijn hele leven bibliothecaris in Wevelgem.
- Onze oud-leraar Rob Kindt publiceerde onlangs zijn tweede boek "MORS", een mengeling van historie, psychologie, liefde en criminaliteit.  Rob is romanist van opleiding, was tussen 1976 en 2013 leerkracht Frans in ons college en was daarna nog zes jaar schepen in Ingelmunster. Zijn eerste boek met als titel "De Zeis van den Duits" behandelde Ingelmunster als ontspanningsdorp voor de Duitse frontsoldaten in WO I.
- Wouter Vergote, uitgangsjaar 1993 LWI, bracht recent een aardig boek uit over de 'speltheorie'. Samen met hoogleraar Prajit K. Dutta (Columbia University NY) publiceerde hij een tweede editie van "Strategies and Games, Theorie and practice". Voor de kenners een aanbevolen werk. Wouter is hoofddocent economie aan de ESCP Business School in Madrid en is verbonden aan de Columbia University in N.Y. Dank aan zijn vader voor de melding, Geert, uitgangsjaar 1969 LGR.

En nu de krak...Alexander Vantournhout, uitgangsjaar 2007 WWIb, In verschillende kranten, waaronder De Morgen en De Standaard van begin dit jaar, vond de redactie enkele artikelen over choreograaf en danser 'Alexander Vantournhout' met een internationale carrière. Na het college wilde hij circus gaan studeren. Maar zijn ouders stelden hierbij één voorwaarde, hij moest daarnaast een universitaire opleiding volgen. Twee jaar lang volgde hij aan de VUB de richting sportwetenschappen.  Hij studeerde single wheel, jongleren en dansacrobatiek aan het ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque) en hedendaagse dans aan PARTS in Brussel. Alexander is tevens 'Cultureel Ambassadeur van de stad Roeselare'. Een tijdlang heeft hij ook lesgegeven, onder meer in Tilburg. Sinds kort is hij verbonden aan Movement Culture, het bedrijf opgericht door Ido Portal. Met zijn voorstelling 'Through the Grapevine' kreeg hij internationale befaamdheid met optredens in binnen- en buitenland.  Hij realiseerde ook twee dansfilms. U kan Alexander in ons land nog aan het werk zien op 15 en 16 november 2022 in het Kunstencentrum Nona in Mechelen en op 4 februari 2023 in het Cultureel Centrum van Sint-Niklaas.  Meer info vindt u terug op volgende website:
https://notstanding.com

Bekijk zeker het promofillmpje hieronder, echt de moeite waard (bron: YouTube) 

Play video

________________________________________________________________________________

En van durvers gesproken...Voor deze nieuwsbrief kozen we voor Geert Coolman, uitgangsjaar 1981 WEB. Geert (59) is CEO van Lab9, de grootste Apple Premium Reseller in ons land. Geert is industrieel ingenieur (Vives Brugge-Oostende) en studeerde ook aan de Vlerick Business School. Hij begon zijn carrière bij Gestetner, een producent van kopieermachines en zetsystemen voor de grafische markt. In 1993 was hij mede-oprichter van 0nline Graphics met vooral oplossingen voor Apple-computers. In 2007 richtte hij Lab9 op en biedt onder meer IT-diensten voor particulieren en bedrijven. In Roeselare vindt u de winkel in de Ooststraat. Vorig jaar heeft hij nog een belangrijke aanbesteding binnengehaald bij de Universiteit van Gent met een geschatte waarde van 2.7 miljoen euro. Dit jaar kon hij 15 winkels overnemen na het faillissement van Switch, eveneens een Apple-verdeler. Voor het ogenblik beheert hij in ons land 26 winkels waarvoor het assortiment van Apple-producten mits een investering van 4 miljoen sterk uitgebreid werd tot zo'n 5 500 Apple-toestellen en accessoires.

Van durvers gesproken... wij wensen hem en zijn team veel succes. (foto: Made in)

4. Uit ons archief (foto's van toen)...


Ons archief bevat meer dan 10 000 foto's, maar sommige foto's kunnen we niet direct thuisbrengen. Op onze vorige oproep kregen wij tal van reacties. De onbekende foto van onze nieuwsbrief nr. 20 werd genomen tijdens een uitstap van het Colliemandokoor onder leiding van priester Arnold Loose in 1987 naar een wijk van Londen (Grantham).  Peter Berkein ????. was de eerste om ons te mailen en kreeg van ons een Zwitsers zakmes met het logo van onze vereniging. Anderen konden Bernard Deprez herkennen alsook Piet Loose, neef van Arnold. Ook Brecht Lambrecht werd herkend. Velen herkenden ook aan het orgel leraar Peter Malisse. Dank aan de vele inzenders.

ga naar nieuwsbrief nr. 20 voor de foto

De foto hieronder is waarschijnlijk van de jaren '80. Maar wie herkent wie en waar is de foto genomen? Wij hebben wel een honderdtal foto's van voetbalteams van ons college, maar voor deze foto vonden wij niet het jaar of welke ploeg...(kleine hint: foto is van priester Luc Pillen)
Stuur uw opmerkingen naar info@oudleerlingenksr.be. De eerste inzending wordt beloond met een "leuk gadget" met het logo van onze vereniging.  

5. In Memoriam

Met spijt hebben wij afscheid genomen van volgende oud-leerlingen:
- Frank Brackx, uitgangsjaar 1989 ECO, geboren op 6 januari 1971 en overleden op 15 januari 2022. Frank was bankbediende bij ING Meulebeke.
- Marthe Hanssens, uitgangsjaar 2017 WWIB, geboren te Roeselare op 18 maart 1999 en bij een smartelijk ongeval overleden op 25 juni 2022.
- Luc Straetemans, uitgangsjaar 1980 WEB,geboren in Roeselare op 3 mei 1960 en er thuis plotseling overleden op 27 mei 2022. Luc was ambtenaar bij de stad Brugge.
- Joris Vermeersch, uitgangsjaar 1952 LGR, geboren te Roeselare op 22 december 1931 en er overleden op 2 juni 2022. Joris was leerkracht LO en kinesitherapeut.
- Gerard Vandeputte, uitgangsjaar 1963 LWE, geboren te Roeselare op 22 januari 1945 en in AZ Delta overleden op 9 juni 2022.
- Bernard Denys, uitgangsjaar 1952 LGR, geboren te Roeselare op 10 januari 1934 en overleden te Leuven op 15 juli 2020. Bernard was voormalig directeur van het woonerf Groot Begijnhof Leuven.
- Paul Dejonghe, uitgangsjaar 1960 LGR, geboren te  Roeselare op 6 augustus 1941 en te Wilrijk overleden op 23 mei 2022.
- Xavier Biebuyck, uitgangsjaar 1963 LWE, geboren te Roeselare op 11 juni  1944 en te Lendelede overleden op 22 mei 2022. Xavier was huisarts in Lendelede.
- Priester Antoon Petillion, geboren te Boezinge op 15 december 1933 en te Ieper overleden op 2 april 2022. Antoon was tot in 1972 priester-leraar aan ons college en daarna onder meer medepastoor in Dadizele en pastoor in Alveringem.
- Georges Popelier, uitgangsjaar 1953 LGR, geboren in Passendale op 25 januari 1934 en in Roeselare overleden op 1 april 2022. Georges was zaakvoerder van Potragar bvba en Citrapel bvba.
- Pater Raymond Debeuckelaere, uitgangsjaar 1951 LGR, geboren in Roeselare op 13 mei 1932 en overleden in Torhout op 9 maart 2022. Raymond was 16 jaar actief als missionaris in Congo en van 1974 tot 2009 in het bisdom Brugge, onder meer als aalmoezenier in het tehuis Onze Kinderen te Rumbeke.
- Marc Vansteenkiste, uitgangsjar 1957 LGR, geboren te Roeselare op 27 april 1937 en te Oostende op 15 april 2022. Hij was gewezen aankoopdirecteur bij Erta Plastics Tielt, nu Mitsubishi Chemical Advanced Materials.
- Sara Geeraert, uitgangsjaar 2005 EMT, geboren op 22 oktober 1987 en te Roeselare overleden op 6 maart 2022.
- Rik Van Thourhout, uitgangsjaar 1962 LGR, geboren in Roeselare op 23 december 1943 en er overleden op 5 maart 2022.
- Frans Loose, uitgangsjaar 1963 LGR, geboren te Roeselare op 23 december 1944 en onverwacht thuis overleden te Wingene op 18 februari  2022. Frans was de broer van priester Arnold Loose.
- Noël Berkein, uitgangsjaar 1949 ECO, geboren te Roeselare op 25 december 1928 en in het AZ Delta overleden op 2 februari 2022. Noël was architect stedebouwkundige en leraar hoger technisch onderwijs.
- Priester Valeer Cools, uitgangsjaar 1949 LGR, geboren in Zonnebeke op 3 december 1929 en er thuis overleden op 1 februari 2022. Valeer was vooral bekend als directeur van IPSOC - Kortrijk.
- Jacques Chys, uitgangsjaar 1965 WEA, geboren te Roeselare op 2 mei 1946 en overleden te Gent op 31 maart 2022. Jacques was burgerlijk ingenieur en senior vice-president van de staalfabriek Sidmar.
- Jan Provoost, uitgangsjaar LGR, geboren op 9 januari 1942 en overleden op 27 februari 2022.
- Rik Demey, uitgangsjaar 1962 WEA, geboren te Roeselare op 2 november 1943 en er overleden op 21 april 2022.
- Priester Jos (Joseph) Debaere, geboren te Wevelgem op 27 augustus 1935 en te Kortrijk overleden op 10 juni 2022.  Jos was van 1963 tot 1976 priester-leraar van ons college. Daarna werd hij onder meer pastoor in Heule.
- Bert (Albrecht) Verbeke, uitgangsjaar 1966 WEB, geboren te Roeselare op 15 december 1947 en er overleden op 16 april 2021.
- François Collette, uitgangsjaar 1959, geboren te Brugge op 20 november 1949 en in het AZ Delta overleden op 22 juli 2022. François was landmeter van beroep.
- Rik Deceuninck, uitgangsjaar 1987 WEB, geboren te Roeselare op 29 januari 1969 en er overleden op 29 augustus 2021. Rik was zelfstandig verkoper van vloeren en tegels.
- Oswald Samyn, uitgangsjaar 1958 WEA, geboren te Izegem op 13 april en er gestorven in Villa Van Gogh op 5 augustus 2022.
- Paul D'Hoore, uitgangsjaar 1944 LGR, geboren te Wervik op 14 januari 1926 en thuis in Sint-Idesbald overleden op 5 augustus 2022. Paul was dokter van beroep.
- Lucien Verhamme, uitgangsjaar 1956 WEA, geboren te Roeselare op 10 juni 1937 en onverwachts overleden te Roeselare op 11 augustus 2022.  Lucien was oud-leraar VTI-Roeselare.
- Joseph Veryser, uitgangsjaar 1962 WEA, geboren te Roeselare op 24 juni 1942 en thuis te Gits gestorven op 1 februari 2021. Josph was bakker op rust.
- Daniël Commeyne, uitgangsjaar 1962 WEA, geboren te Roeselare op 17 mei 1943 en er overleden op 11 mei 2020. Daniël woonde al geruime tijd in Bredene.
- Priester Hubert Duron, geboren te Rampskapelle op 16 februari 1927 en te Diksmuide overleden op 3 maart 2022. Hubert was van 1954 tot 1967 internaatsverantwoordelijke in ons college.
- Guido Claerbout, uitgangsjaar 1957 LGR, geboren te Roeselare op 4 maart 1938 en er overleden op 31 augustus 2022. Guido was werkzaam bij Picanol.
- Hans Decancq, uitgangsjaar 1973 LWE, geboren in Roeselare op 6 juni 1955 en er thuis onverwacht overleden op 10 september 2022.

Een overlijden niet vermeld? stuur ons een berichtje info@oudleerlingenksr.be

Wim Goderis  voorzitter
oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw
Zuidstraat, 27   8800  Roeselare   tel. 051 20 16 46
www.oudleerlingenksr.be
info@oudleerlingenksr.be
Wij zijn ook op facebook en youtube

facebook Website Youtube

Onze volgende nieuwsbrief in januari 2023

 

We sent out this message to all our alumni
If you want more information about our privacy policy, please visit this page.

If you no longer wish to receive these emails, simply click on the following link Unsubscribe.

©2022 Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw. All rights reserved.