Nieuwsbrief nr. 24  januari 2024
Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw

Geachte   , Beste ,
Wij wensen u en uw familie het allerbeste voor een gezond 2024, zonder zorgen.  Onze vereniging, opgericht in 1969, is één van de grootste families in Roeselare, met zo'n 10 000 leden.  Dank zij de inzet van vele vrijwilligers en bestuursleden kunnen wij vele oud-leerlingen jaarlijks een ontmoetingsdag aanbieden op 11 november en kunnen wij één avond in november ons café openen voor een ontmoeting voor de wat jongere oud-leerlingen, samen met (oud-) leraars van toen. Ook dit jaar staat een uitstap op het programma en onze digitale nieuwsbrief blijft vele oud-leerlingen inspireren. Blijf bij ons.
Veel leesplezier,
Wim Goderis, uw voorzitter

1. Onze terugkomdagen 2023 - 2024

Voor dit jaar worden volgende uitgangsjaren uitgenodigd:  1954, 1959, 1964, 1969, 1974, 1979, 1984, 1989, 1994, 1999, 2004, 2009 en 2014. Hieronder informatie over UW terugkomdag:
.........
Voor wie de laatste negen jaar het college heeft verlaten openen wij op  vrijdagavond, 22 november ons oud-leerlingencafé vanaf 20.00u. U krijgt van ons nog een uitnodiging per mail. Inschrijven kan dan via één simpele knop op het bericht. Voor 5€ krijgt u vijf drankjes naar keuze (ook niet-alcohol). Ambiance zeker!

Schrijf nu al in voor 11 november via onderstaande link. Meer info over 11 november vindt u op onze website (prijzen, formules, parking, uren enz.) of klik op de zwarte balk hieronder.

klik hier voor info over onze terugkomdagen (prijzen, formules enz.)

De betere foto's van 11 november vorig jaar vindt u op onze website... klik   HIER   (foto: Stefaan Beel)

2. Enkele korte berichten

U verhuist of heeft een nieuw emailadres:  laat ons iets weten door dit door te mailen naar het secretariaat.  Klik op onderstaande link. Uw gegevens worden trouwens niet doorgegeven aan derden (zie onze privacy-verklaring  hier)

nieuwe gegevens doorsturen


Patrick De Rynck (°Poperinge 1963), classicus, auteur, bloemlezer, vertaler...komt op donderdag 22 februari een lezing geven in ons Klein Seminarie over "Hic et nunc, over hier en nu".  Hij neemt ons mee doorheen verhalen en anekdotes om te ontdekken dat die wereld van ons zo nauw verwezen blijft met de oudheid. In eindeloos veel aspecten. Een echte aanrader...
Donderdag, 22 februari om 20.00u in de feestzaal. Kostprijs: 5€, drankje achteraf inbegrepen, ter plaatse te betalen.   Inschrijven kan via onderstaande link: 
https://forms.office.com/e/bZhnnsn1hM

Wie echt houdt van klassiek Grieks kan een langspeelfilm bekijken op YouTube met als titel Βατραχοι (kikkers). Dit idee kwam van onze oud-leerling, Stefaan Oplinus (uitgang1967 LGR).

Bekijk hier de langspeelfilm

Juliette Hostens, uitgangsjaar 2023 Latijn-Wiskunde en afkomstig uit Hooglede, studeert een jaar aan het Newberry College in South Carolina USA biologie. Bij een informeel gesprek met de redactie maakte ze een waardevolle opmerking: "Wat ik hier krijg in de biologielessen, heb ik bijna allemaal al meegekregen in het college".  Toch een bewijs van het niveau van ons Klein Seminarie.  Juliette gaat in september dan de studies geneeskunde aanvatten. Misschien kan ze wat opsteken van haar acht mede-leerlingen van het jaar 2023 die deze studies vorig al hadden aangevat.  Wij wensen haar veel sucess met haar studies en geniet van het verblijf in de States.

Viviane Eerdekens

Mevrouw Eerdekens gaf in december haar laatste les. Zij begon haar carrière in ons college in 1985 als één van de allereerste vrouwelijke leerkrachten. Na 38 jaar lessen aardrijkskunde kan zij nu genieten van een welverdiend pensioen. Wij wensen haar nog vele gelukkige jaren.

Pieter Colpaert

Na bijna 40 jaar nam Pieter Colpaert afscheid van zijn college. Hij was er  klastitularis en leerkracht Frans. Velen noemden hem een legende, een fantastische leraar. Zijn eerste les dateert al van 1984. Velen zullen zich zeker zijn kennis van het Franse chanson herinneren. Geniet van je pensioen.   
foto's: Filip Vandevelde.

Onze jaarlijkse uitstap 2024...
Op dinsdag 2 april gaan we opnieuw op stap met de bus... Dit jaar gaan we 't schoon verdiep in Antwerpen bezoeken (met gidsen), waar onze oud-leerling Tom Meeuws (uitgangsjaar 1988 WEB) ons als schepen van stad Antwerpen zal verwelkomen. Na de lunch bezoeken we nog de kathedraal en de Handelsbeurs (met gidsen)...Zo heeft u de kathedraal nog nooit gezien.   Wij vertrekken om 7.30u aan het college (je kan er parkeren) en zijn rond 18.00u terug thuis. Dit jaar vragen wij 70€, alles inbegrepen. (alles is duurder geworden, helaas, ook de gidsen, inkom kathedraal, lunch, bus...) 
Slechts 50 plaatsen beschikbaar !   inschrijven alleen via mail naar onze secretaris.
meer info (programma, prijs etc.)  vindt u op onze website:

secretaris@oudleerlingenksr.be  

Inschrijven uitstap 2024
3. Dichters, Denkers, Durvers

Naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van ons college, schreef Johan Strobbe een lijvig boek over ons college met als titel "200 jaar Dichters, Denkers en Durvers". (nog altijd te koop in het secretariaat). Wij durven deze titel gebruiken voor deze rubriek om enkele oud-leerlingen in de kijker te zetten.

Denkers...dit keer viel onze keuze op Philippe Verstraete, uitgangsjaar 1987 LWE. Ge moet er maar opkomen...gebruikte stalen vaten ophalen en recycleren voor hergebruik. Dat is de firma DRUMDRUM, in Roeselare ook bekend als 't Vatenkot, waar Philippe CEO is. Onlangs kwam hij in het nieuws door zijn plan om een windturbine te bouwen van 69 meter hoog en met een vermogen van 1 MegaWatt. Hiermee zou zowat de helft van het electriciteitsverbruik van Drumdrum opgewekt kunnen worden.

Lees meer over DRUMDRUM

(Foto: Stefaan Beel - De Weekbode)

Durvers...
Wie Batopin zegt, zal niet meteen denken aan een oud-leerling van ons college. En toch, Jeroen Ghysel, uitgangsjaar 1995 LWI, is sedert 1 juni 2023 CEO van Batopin, die de bankautomaten van de vier grootbanken organiseert. Die vier grootbanken hadden beslist om zelf geen bankautomaten te plaatsen in hun kantoren...je had er soms vier in één straat...maar alles te centraliseren in een aantal afhaalpunten. Jeroen studeerde na het college Handelsingenieur in de beleidsinformatica (KULeuven) en werkte daarna een aantal jaren als IT-consultant. In 2008 ging hij aan de slag bij BNP Paribas Fortis als Program Manager. Een jaar later stapte hij over naar AXA Belgium, eerst als director IT en later als 'Chief Retail, IT&Transformation" en lid van het directiecomité van AXA Bank. Tevens was hij lid van het bestuur van Bancontact Payconiq Company tot half 2022.  Van durvers gesproken... hij is de man die er voor zal zorgen dat u nooit zorgen cash geld komt te zitten.  Wij wensen hem veel succes met deze nieuwe uitdaging.
(foto:  copyright  Batopin) 

Bekijk hier een gesprek met Jeroen

Dichters...

Professor Wouter Duyck - UGent - (uitgangsjaar 1995 LWI) heeft een nieuw boek uit met als titel "Mijn kind, slim kind, waarom lezen en tellen de wereld zullen redden".  Hiermee gaat Wouter dieper in op de achteruitgang van ons onderwijs in de internationale vergelijkingen.
Het boek is onder meer te verkrijgen bij Standaard Boekhandel voor de prijs van 27€.  Volgens sommige recensies is dit boek een bijbel voor al onze onderwijsverstrekkers, lerarenopleidingen en beleidsvoerders binnen het onderwijs.

4. Uit ons archief (foto's van toen)...


Ons foto-archief telt meer dan tienduizend foto's. Sommige foto's kunnen wij echter niet direct thuisbrengen. Op bovenstaande foto herkennen wij twee oud-leraars van ons college. Maar weet iemand wanneer en WAAR deze foto is genomen?   Reageren kan door ons een mailke te sturen...
De eerste (juiste) reactie wordt beloond met een paraplu van onze vereniging, thuis bezorgd!

stuur een mailke

Op onze vorige foto (nieuwsbrief 23) reageerden een aantal oud-leerlingen. Martin Vanhaverbeke uit Oostkamp (uitgangsjaar 1968 ECO) was de eerste met een juist antwoord. Op de bewuste foto zien wij leraar  Joseph Vanderhaegen, leraar van 1959 tot 1989, samen met leraar Etienne Roelens, leraar van 1960 tot 1998. Joseph verblijft in een woonzorgcentrum in Roeselare terwijl Etienne nog steeds thuis woont in Oostnieuwkerke. Klein detail: leraar Etienne Roelens was - na jaren afwezigheid - eregast bij onze terugkomdag van 11 november.

5. In Memoriam

Met spijt hebben wij afscheid genomen van volgende oud-leerlingen:
- Karel Kesteloot, uitgangsjaar 1951 LGR, overleden op 3 mei 2023
- Etienne Wallaeys, uitgangsjaar 1953 ECO, geboren op 21 november 1932 en overleden op 3 september 2023.
- Gabriel Decaluwe, oud-leraar Frans tijdens het schooljaar 1966-1967, geboren te Izegem op 25 juni 1943 en te Roeselare overleden op vrijdag 24 november 2023.
- Wilfried Lachat, leraar wiskunde van 1966 tot 2002, geboren te Koekelare op 19 april 1942 en overleden te Roeselare op 18 november 2023 na een slepende ziekte.  
- Victor Kindt, uitgangsjaar 1959 WEA, geboren te Roeselare op 28 januari 1940 en na een korte ziekte overleden te Aalst op 1 november 2023.
- Wilfried Sioen, uitgangsjaar 1953 LGR, geboren in Ichtegem op 6 juni 1934 en in het AZ Sin-Lucas in Gent overleden op 10 oktober 2023. Wilfried was ingenieur bij Bowater Philips in Gent.
- Hubert Labeeuw, uitgangsjaar 1956 ECO, geboren te Roeselare op 2 april 1936 en overleden in het AZ Delta te Roeselare op 4 januari 2024.
- Paul Verbrugge, uitgangsjaar 1976 WEA, geboren te Roeselare op 10 november 1958 en te Brugge overleden op 12 november 2023.
- Eric Beheydt, uitgangsjaar 1965 ECO, geboren te Roeselare op 27 maart 1946 en er onverwacht overleden op zondag 8 oktober 2023. Eric werkte bij de Bank van Roeselare.
- Joris Vergote, uitgangsjaar 1963 LWE, geboren te Roeselare op 12 februari 1944 en rustig ingeslapen in WZC De Groene Verte te Merkem op 8 september 2023. Joris was oud-leraar VTI Roeselare.
- Jean-Philippe Reynaert, uitgangsjaar 1980 WEB, geboren te Roeselare op 2 januari 1960 en er overleden op zondag 10 september 2023.
- Piet Gellynck, uitgangsjaar 1961 LGR, geboren te Wervik op 29 juli 1942 en overleden te Brugge op 20 april 2023. Piet was architect - urbanist.
- Daniël Vinckier, uitgangsjaar 1959 LGR, geboren op 4 maart 1940 en overleden in het woonzorgcentrum 't Hof in Lichtervelde op 12 september 2023. Daniël was kinesistherapeut en was vooral bekend als uitbater van het Poseidonbad.
- Wilfried Traen, uitgangsjaar 1966 WEA, geboren te Brugge op 2 september 1947 en te Roeselare overleden op dinsdag 17 oktober 2023.
Een overlijden niet vermeld? Mail ons a.u.b.

Eindredactie: Jos Depondt  secretaris
oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw
Zuidstraat, 27   8800  Roeselare   tel. 051 20 16 46
www.oudleerlingenksr.be
secretaris@oudleerlingenksr.be
Wij zijn ook op facebook en Youtube

facebook Website Youtube

Uw volgende digitale nieuwsbrief eind september 2024.

 

©2024 Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw. All rights reserved.