If you can't read this email, please view it online

Is deze nieuwsbrief niet volledig leesbaar, klik dan HIER

Nieuwsbrief nr. 20  januari 2022
Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw

Geachte   , Beste  ,
In naam van het bestuur wens ik u en uw familie het allerbeste voor een gezond 2022. De afgelopen twee jaren waren ook voor onze vereniging niet gemakkelijk, maar dit jaar hopen we op beterschap. Als alles meevalt gaan we tijdens de paasvakantie opnieuw op uitstap. En wij hopen dat de terugkomdagen in november, zowel voor jong en oud, kunnen doorgaan.
Veel leesplezier en dank voor de vele mails,
Wim Goderis, voorzitter

1. Onze terugkomdag 2021

Meer dan 300 oud-leerlingen, met coronapas, namen deel aan deze zeer geslaagde terugkomdag. Door de coronamaatregelen kon onze terugkomdag in 2020 niet doorgaan en werd eerst een speciale dag voor hen gepland op 14 november 2021...helaas, om logistieke redenen werd beslist om deze dag te laten samenvallen met de traditionele terugkomdag van 11 november. Omwille van nieuwe coronamaatregelen waren wij verplicht om de jongeren-terugkomavond te annuleren. Sfeerfoto's en de groepsfoto's kan u bekijken op onze website:
www.oudleerlingenksr.be 
Hieronder informatie i.v.m. UW volgende terugkomdag:

2. Enkele korte berichten

- Op 27 januari zouden normaal "de 100 dagen" plaatsvinden...maar wegens corona wordt het feest uitgesteld tot eind april...dat worden dan 'de 50 dagen'. Om wat in de sfeer te komen vindt u hieronder een link naar een filmpje van de 100 dagen uit 1971, ons toegestuurd door Hendrik Theys, waarvoor dank.

Play video

- Naar aanleiding van het Albrecht Rodenbachjaar wordt in de lente op het Muntplein een beeldhouwwerk van onze oud-leerling Isidoor Goddeeris (uitgangsjaar 1971 WEB) ingehuldigd met als titel "Fantasia", een gedicht van Albrecht Rodenbach (uitgangsjaar 1876 LGR). (Hierboven een simulatie van het kunstwerk, met dank aan de vzw Albrecht Rodenbach - Raoul Boucquey.)

- Op 28 augustus 2021 overleed te Roeselare Henri Tilleman, van 1955 tot 1996 onderwijzer van het tweede studiejaar in de Lagere afdeling. Ter nagedachtenis van deze wonderlijke meester kan u een filmpje bekijken met Henri in de hoofdrol, gemaakt in het jaar 1956 door wijlen meester Roseeuw en ons gratis ter beschikking gesteld door zijn zoon, priester Marc Roseeuw, waarvoor dank.  Klik hieronder op de link.

Play Video


- Uit een onderzoek van De Tijd bleek dat het aandeel van de holding D'Ieteren, vooral bekend als invoerder/verdeler van Volkswagen en ook van Carglass, in 2021 op de beurs de grootste stijger was met een rendement van maar liefst 155 procent. Veel hebben de aandeelhouders te danken aan de CEO van D'Ieteren, Francis Deprez (uitgangsjaar 1983 LGR). Francis, met een diploma Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en een MBA (Master of Business Administration) aan Harvard (USA) heeft 14 jaar gewerkt hij McKinsey, daarna bij Deutsche Telekom AG. In 2011 werd hij CEO van Detecon International GmbH om in 2017 CEO te worden van D'Ieteren.  Het geheim van Francis is 'gezond college-verstand'... n.v.d.r. de laatste zin is van de redactie.

- Leraar Peter Deltour (uitgangsjaar 1978 WEB) gaat na 37 jaar als godsdienstleraar in de Heilige Familie in Ieper met pensioen. Zijn droom is om nog eens in Compostella te geraken. Wij wensen hem het beste.

- Ook Marc Verschoore (uitgangsjaar 1966 LGR) gaat na 48 jaar als huisarts in Oostrozebeke met pensioen. Dit meldde ons zijn schoonzoon Bruno Seurinck (uitgangsjaar  1994 WEB) Wij wensen Marc een wel verdiend pensioen en graag tot eens in uw college...

 
 
3. Dichters, Denkers, Durvers

Naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van ons college, schreef Johan Strobbe een lijvig boek over het Klein Seminarie met als titel "200 jaar Dichters, Denkers en Durvers". (nog altijd te koop in het secretariaat). Wij durven deze titel gebruiken voor deze rubriek om enkele oud-leerlingen in de kijker te zetten. Beginnen we alvast met Dichters, Schrijvers...
- In deze coronatijden schreef onze oud-leerling, emeritus hoogleraar ethiek aan de KULeuven, Luk Bouckaert (uitgangsjaar 1960 LGR) een zeer interessant boek over het personalistische denken met als titel "Ecopersonalisme, Een perspectief". Zelf zegt hij dat het ecopersonalisme voor hem een poging is om vanuit de ervaring van ecologische vervreemding het wezen van de persoon en de natuur te herdenken. "Hoe kunnen we de transitie maken van een ego-persoon naar een eco-zelf?" vraagt Bouckaert zich af.    Het boek is uitgegeven bij Halewijn, Antwerpen, telt 112 blz en kost 14.95€. ISBN 978 908528 6264.
- Bart Van Geluwe (uitgangsjaar 1998 WWi) is sedert 2011 buikchirurg in het UZ van Leuven en het AZ Groeninge in Kortrijk. In 2020 bracht hij een boek uit over "het achterwerk", tot op heden een tabou. Bart studeerde aan de KULeuven Geneeskunde (Magna cum Laude) en heeft al een ruime ervaring met de "poep". Het boek "Achterwerk" is te verkrijgen in de betere boekhandel.
Op 22 september 2020 was hij te gast in "De Zevende Dag"...U kan het interview bekijken door op onderstaande link te klikken. n.v.d.r. Er is eerst een komische inleiding over een anaal onderzoek...

Play video


En nu de denkers...
- Didier Dejonghe (uitgangsjaar 1974 WEB) meldde ons dat professor Lieven Thorrez (uitgangsjaar 1995 WWi) op 14 oktober 2021 te zien was op WTV, de regionale televisiezender. Dit was genoeg voor ons om wat research te doen. Lieven Thorrez heeft een CV om u tegen te zeggen. Na zijn collegejaren studeerde hij onder meer aan de Universiteit van Helsinki, van Gent en van Leuven. Er volgde een PhD aan de KULeuven en een post-doctoraat aan de Harvard Universiteit en aan de Brown Universiteit. In 2012 werd hij professor biomedische wetenschappen aan de KULeuven Kortrijk (KULAK). Alsof dit nog niet genoeg was heeft hij een pilootopleiding gevolgd aan de EASA.  Klik op onderstaande link om de reportage van WTV te bekijken in mp4 waarbij Lieven het heeft over spierweefsel vorming in het labo. Van denkers gesproken.

Play video


En van durvers gesproken...Voor deze nieuwsbrief kozen we voor Steven Sanders (uitgangsjaar 1994 LWE), ingenieur van opleiding. Hij rondde zijn studies af met een MSc. Electronic System Design aan de Leeds Beckett University. In 1999 ging hij aan de slag bij het gerenomeerde IMEC in Leuven. Daar ontmoette hij zijn compagnon de route, Lieven Hollevoet. Bij IMEC lagen zij aan de basis van energiezuige draadloze communicatie, wat uiteindelijk leidde tot een patent voor de kleinste draadloze sensor integratie ter wereld. In 2008 startte hij met zijn bedrijf Quicksand dat in 2020 zijn intrek nam in een nieuw gebouw op de bedrijvensite Ovenhoek te Roeselare. In 2014 werd zijn compagnon Lieven Hollevoet medezaakvoerder van het technologiebedrijf. Quicksand ontwikkelde bijvoorbeeld energiezuinige micro-electronica voor de slimme watermeter die toelaat om waterstanden draadloos door te geven aan de watermaatschappij of bij lekdetectie de kraan vanop afstand dicht te draaien - en dat in opdracht van Hydroko. 
Maar sommige oud-leerlingen kennen Steven misschien van zijn metalmuziek. Op het internaat in het college leerde hij gitaar spelen en speelde hij eerst bij enkele lokale bandjes en van 1996 tot 2002 bij de groep Deformity. In 2004 startte hij de groep Spoil Engine met optredens in Vorst Nationaal, in de AB en meerdere malen Pukkelpop, Graspop en Alcatraz. Steven trekt ondertussen de wereld rond met Spoil Enigine, zelfs in China is hij bekend na een tournee in dat land in 2018. De band kreeg ook in dat zelfde jaar van de Stad Roeselare de "cultuurtrofee".  Helaas heeft corona ook zijn optredens in de war gestuurd. Ook Steven en Spoil Engine aan het werk zien?  bezoek de website www.stevensanders.be voor meer info.
Wij wensen hem zowel privé als professioneel en muzikaal veel succes. 

4. Uit ons archief (foto's van toen)...


Ons archief bevat meer dan 10 000 foto's, maar sommige foto's kunnen we niet direct thuisbrengen. Op onze vorige oproep kregen wij tal van reacties. De onbekende foto van onze nieuwsbrief nr. 19 werd genomen tijdens de verwendag naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van ons college in 2007. We zien vlnr Ruben Vandenbulcke, Sébastien Strypstein, Thomas Vergote en Nicolas Deboutte, allen van het uitgangsjaar 2007. Sébastien volgt voor het ogenblik een specialisatiejaar in Canada ivm lever- en pancreaschirurgie. In september dit jaar wordt hij staflid chirurgie in het AZ Delta ziekenhuis. Thomas Vergote studeerde aan de Universiteit Gent (burgerlijk ingenieur) en aan de nationale universiteit van Singapore (Phd). Hij werkt nu al 9 jaar bij de DEME Groep. Ruben Vandenbulcke studeerde geneeskunde aan de KULeuven + Kulak en is nu radioloog aan het AZ Delta Ziekenhuis. Nicolas Deboutte tenslotte studeerde Economie, Rechten en Business Administration aan de KULeuven en is sedert november 2021 werkzaam bij AGO Jobs&HR als IT manager.

ga naar nieuwsbrief nr. 19

Deze foto is waarschijnlijk van het jaar 1987. Maar wie herkent wie en waar is de foto genomen. Uiterst rechts zien we priester Arnold Loose...misschien kan u met deze tip de andere personen identificeren.
Stuur uw opmerkingen naar info@oudleerlingenksr.be. De eerste inzending wordt beloond met een "Zwitsers zakmes" met het logo van onze vereniging.  

5. In Memoriam

Met spijt hebben wij afscheid genomen van volgende oud-leerlingen:
- Joppe Claeys, uitgangsjaar 2017 MWE, geboren op 15 november 1999 en overleden op 18 oktober 2021. Joppe was student aan de UGent.
- Alfons Van Eeckhoutte, uitgangsjaar 1955 LGR, geboren te Roeselare op 16 augustus 1935 en er overleden op 5 april 2021. Alfons was actief in de verzekeringssector.
- Rik Vanneste, uitgangsjaar 1960 LGR, geboren op 13 januari 1942 en te Evergem overleden op 2 april 2021. Rik was technisch ingenieur.
- Henri Tilleman, geboren te Eernegem op 6 augustus 1932 en te Roeselare overleden op 28 augustus 2021. Henri was van 1955 tot 1994 onderwijzer in het tweede leerjaar, lagere afdeling.
- Manu Deloof, uitgangsjaar 1995 EWi, geboren op 3 mei 1977 en in Kontich overleden op 24 juni 2021.
- Mark Lievens, uitgangsjaar 1971 LGR,
- Hans Verhue, uitgangsjaar 1962 ECO, geboren te Luingne op 21 december 1942 en te Roeselare van ons heengegaan op 4 oktober 2021.
- Daniël Lambrecht, uitgangsjaar 1952 LGR, geboren in Kortemark op 27 juni 1933 en in Roeselare overleden op 30 november 2021. Daniël was doctor in de Rechten, professor emeritus aan de UGent en ereburgemeester van de gemeente Kortemark.
- Geert De Coninck, uitgangsjaar 1954 ECO, geboren te Roeselare op 7 april 1935 en er thuis overleden op 8 oktober 2021.
- Philiep Labeeuw, uitgangsjaar 1966 LGR, geboren in Roeselare op 1 januari 1945 en er overleden op 6 maart 2021.
- Guido Demoen, uitgangsjaar 1946 LGR, geboren in Roeselare op 11 augustus 1927 en overleden in Gent op 10 november 2021. Guido was leraar Latijn-Grieks en freelance vertaler.
- August Dispersyn, uitgangsjaar 1947 LGR, geboren in Roeselare op 21 oktober 1928 en er overleden op 6 november 2021.
- Adrien Verhue, uitgangsjaar 1955 ECO en broer van Hans, geboren in Luingne op 16 september 1934 en in Roeselare overleden op 5 november 2021.
- Gabriël Termote, uitgangsjaar 1957 ECO, geboren te Roeselare op 14 september 1937 en thuis te Ingelmunster gestorven op 14 december 2021. Gabriël was bediende bij Valora Voeders nv.
- Noël Beeckaert, uitgangsjaar 1972 WEA, geboren te Roeselare op 24 december 1954 en onverwacht thuis overleden te Roeselare op 18 december 2021. Noël was ambtenaar bij Financiën.
- Ernest Bertrand, uitgangsjaar 1955 LGR, geboren op 14 maart 1935 en overleden op 6 december 2021.
- Herman Claerbout, uitgangsjaar 1949 ECO, geboren op 16 februari 1929 en overleden op 5 december 2021.
- Pieter Rommens, uitgangsjaar 1946 LGR, geboren in Roeselare op 23 maart 1927 en er overleden op 3 december 2021. Pieter verbleef al een tijdje in het zorgcentrum De Zilverberg.
- Ignace Pype, uitgangsjaar 1977 LWE, geboren te Roeselare op 10 januari 1959 en te Kortrijk overleden op 3 december 2021. Ignace was geneesheer in het Kortrijkse.
- Ralph Lagae, uitgangsjaar 1955, geboren in Rumbeke op 21 maart 1936 en in het AZ Sint-Lucas in Brugge overleden op 3 december 2021. Ralph was oud-leraar van het Onze-Lieve-Vrouwecollege.
- Edgard Denys, uitgangsjaar 1948 LGR, geboren te Roeselare op 11 september 1928 en er overleden op 10 december 2021.
- Fernand Vermaut, uitgangsjaar 1967 LGR, geboren te Roeselare op 26 maart 1948 en er overleden op 3 januari 2022. Fernard was zaakvoerder van het kantoor dienstbetoon Vermaut-Sintobin in Hooglede en gewezen schepen van Hooglede-Gits.
- Luc Noyez, uitgangsjaar 1972 WEB, geboren te Roeselare op 23 december 1953 en onverwacht overleden thuis te Ekeren op 27 december 2021. Luc was hartchirurg.
- Peter Seynaeve, uitgangsjaar 1972 ECO, geboren te Roeselare op 13 december 1951 en in AZ Delta overleden op 15 november 2021.
- Marc Laga, uitgangsjaar 1948 LGR, geboren in Gent op 17 februari 1930 en in AZ Groeninge in Kortrijk overleden op 12 december 2021. Marc was veearts van opleiding en directeur van veevoeders Versele-Laga nv.
- Pascal Vandaele, uitgangsjaar 1968 LWE, geboren te Ledegem op 19 april 1949 en te Moorslede overleden op 24 juni 2021. Pascal was dierenarts in Moorslede.
- Rik Olivier, uitgangsjaar 1974 WEA, geboren op 14 mei 1956 en in Tielt overleden op 3 september 2021. Rik was de broer van Luc (uitgangsjaar 1973 ECO), overleden in 2003 en van Marc (1971 LGR), oud-leraar van ons college.
- Eric Pinket, uitgangsjaar 1964 LWE, geboren in  Passendale op 10 januari 1946 en in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt overleden op 7 mei 2021. Eric was een bekend journalist en voormalig bestuurslid van de vzw Erfgoed Emiel Ramoudt.
- Heinrich De Jonckheere, uitgangsjaar 1969 LGR, geboren te Keulen op 7 augustus 1950 en na een moedige strijd in het AZ Damiaan te Oostende overleden op 24 augustus 2021. Heinrich (Rik) studeerde rechten en was directeur van de juridische dienst bij Landsverdediging.
- Frank Vandewiele, uitgangsjaar 1978 LWI, geboren op 10 juni 1960 en in Vilvoorde van ons heengegaan op 30 april 2021.
- Jacques Arteel, uitgangsjaar 1948 ECO, geboren te Roeselare op 23 september 1928 en er overleden in het AZ Delta op 20 augustus 2021. Jacques verbleef al een tijdje in het zorgcentrum Vincenthove.
- Paul Lievens, uitgangsjaar 1961 ECO, overleden te Moorslede op 78-jarige leeftijd.
- Mark Lievens, uitgangsjaar 1971 LGR, overleden te Kortemark op 13 mei 2021 ten gevolge van een hartfalen. Mark was aandeelhouder van Eutraco waar hij ook tot voor 2 jaar werkzaam was.
Een overlijden niet vermeld? stuur ons een berichtje info@oudleerlingenksr.be

Wim Goderis  voorzitter
oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw
Zuidstraat, 27   8800  Roeselare   tel. 051 20 16 46
www.oudleerlingenksr.be
info@oudleerlingenksr.be
Wij zijn ook op facebook en youtube

facebook Website Youtube

 

 

We sent out this message to all our alumni
If you want more information about our privacy policy, please visit this page.

If you no longer wish to receive these emails, simply click on the following link Unsubscribe.

©2022 Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw. All rights reserved.