Is deze nieuwsbrief niet volledig leesbaar, klik dan HIER

Nieuwsbrief N°22 januari  2023
Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw

Geach, Beste  ,
In naam van het bestuur wens ik u en uw familie het allerbeste voor een gezond 2023 zonder zorgen. Dit jaar gaan we opnieuw op uitstap (zie verder) en organiseren wij op 11 november een grootse terugkomdag. Op vrijdagavond 17 november verwachten wij alle jonge oud-leerlingen, die de laatste negen jaar ons college hebben verlaten  in ons oud-leerlingencafé voor een leuk weerzien.
Blijf bij onze grote familie. 
Wim Goderis, voorzitter   

1. Onze terugkomdagen 2023

Uw terugkomdag, Wanneer ? zie hieronder uw persoonlijke info.
(gepersonaliseerde info)
Uw uitgangsjaar is XXXX 
Is het dit jaar uw terugkomdag, aarzel niet, en schrijf nu in.  Soms krijgen wij de reactie van ' ik was bijna alleen van mijn jaar"... oplossing?  stimuleer uw collega's van toen om toch af te spreken. Weet dat op vraag wij u de gegevens van uw klasgenoten kunnen doorsturen. Zo kan u contact opnemen met uw klas van toen voor deze terugkomdag. 
Op vrijdagavond, 17 november, verwachten wij alle oud-leerlingen die het college de laatste negen jaar hebben verlaten in ons uniek oud-leerlingencafé.  U krijgt in oktober nog een mail om in te schrijven.

inschrijven 11 november 2023
klik hier voor info over onze terugkomdagen (prijzen, formules enz.)
2. Enkele korte berichten

- Philip Vermeire, uitgangsjaar 2000, viert dit jaar zijn 10 jaar op de planken met de voorstelling 'Retrospect: 10 jaar Jonas Winterland (wat zijn pseudoniem is).  Hij is niet alleen zanger maar ook songwriter. Samen met celliste/harpiste Seraphine Stragier (uitgangsjaar 2003 GLA) brengt hij dit jaar een overzicht van zijn carrière in verschillende zalen in Vlaanderen en Nederland. 
U kan Philip live aan het werk zien (en horen) op 1 april in de zaal De Schaduw in Ardooie. Er zijn nog tickets beschikbaar - surf naar www.deschaduw.be    Een aanrader vooral voor zijn klasgenoten.
Philip proeven kan door op onderstaande clip te klikken...

Play clip

- Nadine (midden op de foto) gaat op 1 mei  met pensioen na meer dan 25 jaar. Vele oud-leerlingen zullen Nadine niet alleen kennen van de keuken maar ook van onze 11 november terugkomdagen, waar ze samen met Kathy ons de fameuze welkomkoffie + cognac serveerde.  Dank Nadine en geniet van je pensioen.
(op de foto vlnr.Martine, Greta, Kathy, Karien, Cindy, Veerle, Nadine, Ria, Marilyne, Ingrid, Olivia, Martine, Nele en Jamina)  eigen foto. 

- Ons college viel opnieuw in de prijzen. De stad Roeselare reikte de Cultuurtrofee 2022 uit aan het Klein Seminarie voor hun multidisciplinair historisch-educatief project rond 'glas-in-lood' IN VITRIS.
Op de foto onder meer Johan Strobbe, Joost Caen (uitgangsjaar 1978 WEB), Eva Stael (directrice) en schepen Vanbrussel).

Het ereteken voor Cultuurverdienste werd onder meer toegekend aan onze oud-leerling, Fabian Vermeulen (uitgangsjaar 1986 WEB) voor zijn inzet bij het Koninklijk Letterkundig Genootschap 'Vereenigde Vrienden' uit Rumbeke.

Raoul Boucquey (uitgangsjaar 1963 LGR en oud-leraar) kreeg de uitzonderlijke prijs "life achievement' voor onder meer zijn onvoorwaardelijke en decennialange inzet voor het cultuur- en erfgoedleven in de stad Roeselare.  Aan allen een dikke proficiat !
Klein detail: onze oud-leerling Michel Veracx (uitgangsjaar 1980 WEB) is voorzitter van de Roeselaarse Cultuur- en erfgoedraad.

Jasper Vermandere (uitgangsjaar 2013 WWI) was vorig jaar in het nieuws i.v.m. de stijgende energieprijzen. Jasper, zoon van Philiep (uitgangsjaar 1981 LGR) en broer van Pieter (uitgangsjaar 2009 WWI) studeerde in 2018 af als handelsingenieur aan de UGent en werkt al vier jaar bij Yuso dat elektriciteit koopt en verkoopt voor professionele klanten. Eind augustus vonden wij in Het Laatste Nieuws een interview met Jasper over de energieprijzen. Eén van zijn uitspraken was "Probeer de formules van variabele contracten maar eens om te zetten naar een concrete prijs. Dat is een soep, zelfs voor ons".

lees hier het interview

 

3. Onze jaarlijkse uitstap - nu inschrijven (via mail)

Op witte donderdag, 6 april, gaan we opnieuw op stap. Dit jaar bezoeken we 's morgens het Vlaams Parlement, waar we worden verwelkomd door Vlaams Parlementslid, Andries Gryffroy (uitgangsjaar 1981 LWI) en Emmanuel Gerard (uitgangsjaar 1971 LGR, emeritus professor en curator van het bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement). Na de lunch in het Horta-restaurant bezoeken we het Museum van de Nationale Bank, waar onze oud-leerling Bart Maselis (uitgangsjaar 1993 WEA, adviseur bij de NBB) ons zal verwelkomen.
Wij vertrekken stipt om 8.00u in het college (parkeren mogelijk) en we hopen terug thuis te zijn om 18.00u.
Niettegenstaande de inflatie vragen wij nog steeds slechts 60€/persoon. Uw partner kan ook mee.
OPGELET:  de eerste 50 ingeschrevenen gaan met ons mee.  Gezien het grote succes vorig jaar vragen wij zo vlug mogelijk in te schrijven. 
Inschrijven:  stuur ons een mailke + aantal personen   info@oudleerlingenksr.be   of klik op onderstaande link.

hier inschrijven
4. Dichters, Denkers, Durvers

Met deze rubriek willen wij een aantal oud-leerlingen in de kijker zetten. De titel hebben wij gepiekt van het boek "Dichters, Denkers, Durvers" van Johan Strobbe, de geschiedenis van 200 jaar college.  

Ons college heeft een grote traditie van dichters en schrijvers. Een veelschrijver is zeker onze oud-leerling Bram Demulder (uitgangsjaar 2008 LGR) en classicus van opleiding. Hij studeerde na zijn collegejaren eerst Grieks en Latijn aan de KULeuven met een diploma summa cum laude in 2012.  Daarna volgde hij een PhD tot in 2018. Sedert 2018 tot op heden is hij postdoctoraal onderzoeker bij de KULeuven. Tevens is hij verbonden aan de universiteit van Leiden.
Zijn eerste boek "Roeselare Bekent" heeft hij in 2009 gepubliceerd, samen met Renaud Vercaemst (uitgangsjaar 2006 LMT). Is helaas uitverkocht maar u vindt nog 7 exemplaren in de ARHus bibliotheek in Roeselare. Na zijn vele publicaties kwam er in 2022 een boek van 440 pagina's met als titel "Plutarch's Cosmological Ethics", uitgegeven door Leuven University Press (ISBN 9789462703292). Iets voor echte kenners.  Renaud Vercaemst heeft rechten gestudeerd aan de KULeuven en is nu advocaat-vennoot bij het bekende advocatenkantoor Livorno in Brussel.

Bram was onlangs nog te zien op Canvas in de reeks 'De Klimaatraad". In aflevering 18 kwam hij aan het woord als classicus. Voor wie Grieks-Latijn studeerde echt de moeite waard om te kijken naar deze video.

Kijk hier naar het Canvas programma


En dan hebben wij de 'denkers'. Dit keer gaat onze aandacht naar Mathieu De Blauwe (uitgangsjaar 2003 LGR). In 2006 behaalde hij een bachelor in de Journalistiek aan de Howest. Daarna ging hij meteen als freelancer aan de slag bij Radio Contact Vlaanderen waar hij doorheen de jaren zowel het ochtend- als avondblok presenteerde. In 2009 was hij ook eventjes aan de slag bij Radio Nostalgie. Een presentator in hart en ziel dus. In een interview zei Mathieu het volgende: "Ik startte op mijn vijftiende tijdens mijn collegejaren bij Radio Bingo in Roeselare en later kwam ik onder meer terecht bij Radio Mango dat in dezelfde gebouwen gevestigd was als Focus-WTV waar ik toen stage liep.”
Ook televisie kent geen geheimen meer voor Mathieu. Hij volgde een opleiding tot tv-presentator bij Jessie Decaluwé en op vandaag presenteert hij onder meer programma’s op MENT-TV. Mathieu heeft zijn eigen bedrijf MDB-Producties waarmee hij als stem wordt ingehuurd voor het inlezen van reclamespots, bedrijfsfilms, telefoonboodschappen, enz...
Zo hoor je zijn stem onder meer voorbijkomen in talrijke reclamespots op pakweg VTM of Play 4 en is hij ook één van de vaste voice-over stemmen van Dobbit TV en Plattelands TV. Samen met zijn vennoot Chris runt Mathieu nog een tweede bedrijf dat zich toelegt op digitale en online marketing. ‘Met ons online marketingplatform WVLO hebben we een unieke tool ontwikkeld om de websites van onze klanten hoog te laten scoren in Google zonder dat ze fortuinen moeten investeren in advertenties. Iets wat in volle Covidperiode uiteraard een enorme boost heeft gekend.’
Tot slot heeft Mathieu ook een bijzondere gave, namelijk bekende Vlamingen imiteren. Klik hieronder om zijn imitatie te zien van minister Frank Vandenbroucke. (dank aan HLN)

bekijk hier het fimpje

___________________________________________________________________________________

En om deze rubriek af te sluiten 'een durver'. Ons oog viel op Koen Lepoutre (uitgangsjaar 1988 LWI), burgerlijk ingenieur (KULeuven 1993), aangevuld met bedrijfskunde (Ehsal) en diverse cursussen aan de Vlerick Business School.
Koen werkte eerst een paar jaar bij Hardy NV en was project manager bij Traffic Management Services. In 2009 werd hij COO van de Winsol Group (Izegem) om in 2013 CEO te worden van Winsol. 
In 2017 werd hij CEO van de firma Pouleyn in Vichte, een bekende producent van poorten, ramen en deuren op maat. Wij wensen hem nog veel succes in zijn verdere carrière. www.pouleyn.be 
 

5. Uit ons archief (foto's van toen)...


Ons foto archief bevat meer dan 10 000 foto's en dia's. Sommige foto's kunnen wij echter niet toewijzen aan één of andere activiteit in uw college. Vandaar deze oproep. Wie herkent deze vier zangers in de feestzaal?
Wie als eerste ons daarover info geeft, ontvangt een leuk gadget van onze vereniging thuis geleverd.
Stuur uw antwoord naar info@oudleerlingenksr.be   
Onze vorige foto (nieuwsbrief 21) kreeg helaas geen enkel antwoord...Is ook logisch, meldt ons priester Luc Pillen, de fotograaf. Het was een foto van de voetbalploeg van de hogere sectie TSO van VABI uit 1988(land- en tuinbouwschool)  waar Luc Pillen nog opvoeder/leraar  was geweest.  Hopelijk krijgen wij wel reacties op onderstaande foto. 
 

6. In Memoriam

Met spijt hebben wij afscheid genomen van volgende oud-leerlingen:
- Gerard Depoot, uitgangsjaar 1960 LGR, geboren te Roeselare op 20 oktober 1940 en overleden te Oostende op 6 januari 2022.
- Dirk Callewaert, uitgangsjaar 1960 LGR, geboren te Roeselare op 17 november 1941 en te Brugge rustig ingeslapen op 1 november 2022. Dirk was doctor in de Letteren en Wijsbegeerte.
- Joseph Vanlerberghe, uitgangsjaar 1960 LGR, geboren te Roeselare op 14 maart 1940 en in het UZ Leuven Gasthuisberg godvruchtig overleden op 19 juni 2022. Joseph was kinesitherapeut aan het UZ Leuven.
- Priester Walther Ramon, priester-leraar in ons college van 1961 tot 1970 en proost KSA Knapen, geboren te Brugge en te Ieper overleden op 23 december 2022. Velen kennen Walther als doorgedreven leraar dactylo.
- Roger Vannevel, uitgangsjaar 1950 LGR, geboren de Moorslede op 30 november 1931 en in het AZ Delta overleden op 12 augustus 2022. Werkte jarenlang bij Belgacom, nu Proximus.
- Priester Germain Ghekiere, uitgangsjaar 1950 LGR, geboren op 9 maart 1931 in Sint-Eloois-Winkel en overleden in het woonzorgcentrum Rustenhove in Ledegem op 14 december 2022. Germain zal de geschiedenis ingaan als directeur van het Handels- en Taleninstituut Hantal in Kortrijk, waar hij dertig jaar lang heeft gewerkt aan de uitbouw van deze Hogeschool.
- Joseph Vermeersch, uitgangsjaar 1954 LGR, geboren te Roeselare op 10 december 1934 en er overleden op vrijdag 9 december 2022.  Joseph was huisarts in Roeselare.
- Luk Babylon, uitgangsjaar 1956 ECO, geboren te Roeselare op 22 juli 1936 en er overleden op zondag 18 december 2022. Luk was kantoorhouder van Argenta in de Westlaan maar ook bekend van de cinema Pax.
- Philippe Bertrand, uitgangsjaar 1967 LWI, geboren te Roeselare op 23 april 1949 en overleden in het AZ Sint-Elisabeth te Zottegem op 2 december 2022. Philippe was dokter-radioloog.
- Pater André Decock, uitgangsjaar 1954 LGR, geboren te Ingooigem op 3 april 1935 en in het Missiehuis van Scheut te Torhout overleden op 6 november 2022.  André was van 1965 tot 2019 missionaris in Brazilië.
- Peter Devos, uitgangsjaar 1985, geboren op 3 september 1967 en in het AZ Delta van ons heengegaan op 16 november 2022 ten gevolge van buikvlieskanker. Peter was kinesist en een bekend ex-voetballer en ex-trainer.
- Luc Desloover, geboren te Roeselare op 12 juli 1951 en er overleden op 2 december 2022.  (uitgangsjaar 1970 LWI)
- Joris Degroote, uitgangsjaar 1968 LWE, geboren te Moorslede op 28 december 1949 en te Kortrijk overleden op 7 oktober 2022. Joris was rechter.
- Jef 'Joseph' Dupon, uitgangsjaar 1954 ECO, geboren te Roeselare op 17 maart 1934 en er rustig overleden op dinsdag 4 oktober 2022.  Jef was onderwijzer aan ons college.
- Rik Vandekerckhove, uitgangsjaar 1961 LGR, geboren te Roeselare op 30 juni 1943 en te Antwerpen overleden op 19 september 2022. Rik was ere-notaris in Antwerpen.
- Jozef Goderis, uitgangsjaar 1956 WEA, geboren te Roeselare op 16 maart 1936 en er onverwacht overleden op dinsdag 17 januari 2023.  Jozef was onderwijzer van 'Onze Kinderen' en ere-directeur van het jeugdmuziekatelier Roeselare. Hij was ook bekend als amateurarcheoloog.
- Willy Margodt, uitgangsjaar 1959 ECO, geboren te Roeselare op 14 maart 1940 en er overleden op maandag 16 januari 2023. Willy was jarenlang uitbater van Feestzalen 'Sint-Michiel' te Roeselare.
Overlijden van een klasgenoot niet vermeld?  stuur ons een berichtje aub

Jos Depondt  secretaris
oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw
Zuidstraat, 27   8800  Roeselare   tel. 051 20 16 46
www.oudleerlingenksr.be
info@oudleerlingenksr.be
Wij zijn ook op facebook en youtube

 

 

We sent out this message to all our alumni
If you want more information about our privacy policy, please visit
this page.

If you no longer wish to receive these emails, simply click on the following link Unsubscribe.

©2023 Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw. All rights reserved.