nieuwsbrief 5 2016
   Nieuwsbrief 6 - 2016 van de Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw 
                      september 2016

Beste oud-leerlingen,

In onze zesde digitale nieuwsbrief hebben wij aandacht voor o.m. leraar Johan Eeckhout (met pensioen),  een warme uitnodiging voor onze terugkomdagen van
11 en 19 november, een kleine geschiedenis van het blad voor de ouders CONTACT en zetten wij opnieuw een aantal bijzondere oud-leerlingen in de kijker, in dit nummer onze "piloten"
onder de oud-leerlingen.    Wij sluiten af met de rubriek In Memoriam.   Veel leesplezier.
Wim Goderis, voorzitter

Inhoud :
1. Leraar Johan Eeckhout gaat met pensioen...  
2. Terugkomdagen
3. Oud-leerlingen in de kijker :  onze piloten onder onze oud-leerlingen
4. Terug in de tijd :   het informatieblad voor de ouders "CONTACT" dit jaar 60 jaar ...
5. In Memoriam
 met dank aan deze sponsor, oud-leerling uitgangsjaar 1970

 

 

1. Leraar Johan Eeckhout verlaat het college na 40 jaar...

(foto : Stefaan Beel)

Na 40 jaar College neemt leraar Johan Eeckhout afscheid op zijn 60ste verjaardag.  In 1976 studeerde hij af als regent Nederlands-Engels-Economie aan Sint-Thomas in Brussel.  Na zijn legerdienst werd hij definitief leraar aan het college, dankzij de toenmalige onder-directeur Hans Decroos. 

Al die jaren was hij leraar Engels en economie in de Latijnse en Moderne humaniora en ook klassenleraar van de 3de Economische.  Meer dan 2500 oud-leerlingen hebben zeker een warme herinnering aan "Johan".  Naast lesgeven was hij ook bijzonder actief in de zogenaamde naschoolse activiteiten, bezinningsdagen, schoolreizen, posterbeurzen en Europese uitwisselingen in o.m. Italië, Hongarije, Bulgarije en Israël  Hij had ook een hart voor de volleybalploegen van het Klein Seminarie en begeleidde hen naar 18 finales van de Kardinaalsbeker, waarvan er tien werden gewonnen. 
Pensioen betekent niet het einde voor Johan.  Hij wil absoluut nog enkele dingen doen waarvoor hij geen tijd heeft gehad, zoals Italiaanse lessen, kooklessen, gastouder blijven bij Europese uitwisselingen en vooral wat meer tijd voor de drie kinderen en de zes kleinkinderen.
Wij wensen Johan alvast een welverdiend pensioen in en rond Roeselare.


Bronnen :  Contact juni 2016 / De Weekbode 17 juni 2016
Lees een uitgebreid artikel in De Weekbode op onze website pagina : in de media

2. Onze terugkomdagen voor oud-leerlingen 2016

Behoort u tot één van de volgende uitgangsjaren, dan kan u zich nu al inschrijven voor onze terugkomdag van 11 november a.s. 
1946 - 1951 - 1956 - 1961 - 1966 - 1971 - 1976 - 1981 - 1986 - 1991 - 1996 - 2001 en 2006.  Tijd om mooie herinneringen op te halen,
om uw klasmakkers van vroeger te ontmoeten, om oud-leraars te zien...kortom, een dag om nooit te vergeten.
Meer informatie vindt u vast en zeker op onze website via volgende link  www.oudleerlingenksr.be/activiteiten.html

Onze terugkomavond voor oud-leerlingen die het college de laatste negen jaar hebben verlaten vindt dit jaar plaats op
zaterdagavond 19 november.
Inschrijven kan NU al - uitsluitend via onze website.  Om organisatorische redenen is inschrijven vooraf verplicht. 
Voor slechts 5 € krijgt u 5 consummaties en wat versnaperingen.   U krijgt nog een mailke in uw mailbox. 

3. Oud-leerlingen in de kijker  ....onze piloten
 

Filip Van Biervliet, uitgangsjaar 1976 Latijn-Wiskunde, geboren te Varsenare, opgegroeid in Brugge.  Na zijn humaniora in Roeselare ging hij Lucht-en Ruimtevaarttechniek studeren aan de Technische Hogeschool Delft (nu Technische Universiteit Delft) waar hij in 1982 'cum laude' afstudeerde als één van de eerste Belgen en als 999ste vliegtuigbouwkundig ingenieur.  Vervolgens studeerde hij voor lijnpiloot aan de toenmalige BLS (Burger Luchtvaart School) in Zaventem en hij heeft sedertdien meer dan 15.000 vlieguren op de teller staan op Boeing 737, Airbus A310 en A330 en de MD-11. Hij was ook jarenlang instructeur en 'line training captain'.

In 2005 combineerde hij zijn vliegervaring en ingenieurskennis (en wiskundevooropleiding aan het college, differentiaalvergelijkingen!) in een patent dat bestaande vluchtnabootsers veel levensechter maakt. Hierdoor kan onder meer door piloten het manueel vliegen met zware transportvliegtuigen inclusief het landen met zijwind, veel realistischer getraind worden. Iets wat vooral voor beginnende copiloten heel belangrijk is.
Vandaag is hij zaakvoerder van zijn firma "AWx, Acceleration Worx bvba" in Leuven die het patent commercialiseert met daarbij als voornaamste klant de US Air Force.

Hij komt uit een familie met zeven kinderen die allemaal hun einddiploma in de richting Latijn-Wiskunde haalden. In 1971 waren ze met vijf broers tegelijkertijd op het internaat van het Klein Seminarie:  Pedro (overleden in 1996, retorica 1972), Marc (uitgangsjaar 1973), Jan (uitgangsjaar 1975), Filip (1976), en Guido (uitgangsjaar 1977). Een paar jaar later kwam Ignace(uitgangsjaar 1983) ook naar Roeselare. Hun zus Claire is naar het St-Andreaslyceum in Brugge geweest.
Pedro, Marc, Guido en Ignace werden burgerlijk werktuigkundig electrotechnisch ingenieur aan de universiteit van Gent, Jan werd ook vliegtuigbouwkundig ingenieur aan de TH Delft en Claire behaalde het diploma van architect aan het St-Lukas in Brussel.  Jan werkt als stress engineer bij Marshall Aerospace and Defence Group in Cambridge UK.  Guido werkt in de engineering services van Covestro NV in Antwerpen (ex-Bayer Antwerpen).  Marc heeft zijn eigen bedrijf in Gent, Blu Sky, specialist van zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen en water fan coils.  Ignace is ICT-manager voor de Ardo Groep, de specialist in diepvriesgroenten uit Ardooie. Claire heeft haar eigen architectenbureau in Brugge. 

Hun papa Etienne was tijdens de jaren 70 jarenlang actief in het Oudercomité van het Klein Seminarie en was ook burgerlijk ingenieur.
 

Filip stuurde ons later nog een emotioneel e-mailke om alle leraars van toen te danken voor hun onvermoeide inzet.  Een mooie tijd was het.

Tom Wydooghe, uitgangsjaar 1990 Latijn-Wetenschappen, is geboren te Roeselare in 1971.  Na het college ging hij eerst geneeskunde studeren in Gent en Brussel om drie jaar later de richting 'burgerlijk ingenieur' te kiezen.  In 2007 startte hij zijn opleiding bij Rotor& Wing Business, wat later de Heligroup werd.  Daarna volgde hij nog een voortgezette opleiding "Caledonian advanced pilot training" in het Verenigd Koninkrijk.  Hij behaalde verschillende brevetten en certificaten naar gelang van het type helicopter. Tom heeft al meer dan 1500 vlieguren op zijn actief.

Sedert 2008 is hij helikopterpiloot aan de helihaven van Knokke.  Hij is er ook instructeur.  Jaarlijks zijn er een vijftiental leerling-piloten die de opleiding volgen.  Tom zegt hierbij : "Zowel theorie als praktijk kan je in Knokke volgen.  Na een theorieopleiding en -examen en gelijklopend minimum 45 uur gevlogen te hebben met instructeur kan je je het brevet halen.  Eigenlijk kan iedereen starten zonder voorkennis". 

De Knokse helihaven is misschien het best bekend bij het grote publiek van de "MUG-heli" van het AZ Sint-Jan, Brugge met standplaats in Brugge.  Maar ook de 'pleasure-vluchten' zijn enorm populair.  Een luchtdoop of een vlucht uit Knokke naar het restaurant de Syphon (drie minuten vliegen) behoren tot de mogelijkheden.  Vip-vluchten, transfers, toeristenvluchten, survey-vluchten, foto en camerawerk en natuurlijk vliegopleiding behoren tot de dagelijkse agenda van Tom. Op 11 september a.s. is er een opendeurdag.  Iedereen welkom !  Meer informatie vindt u op volgende website :  www.helimo.be/knokke-heliport 

Tom woont in Knokke-Heist waar hij ook in de  immobiliënwereld actief is. 

 

 

Laurens Caen, uitgangsjaar 2013 Wetenschappen-Wiskunde B1, is geboren te Roeselare op 4 maart 1995. Zijn klassenleraar, Lieven Van Keirsbilck, was zeker niet verbaasd over de keuze (in Dadizele) van Laurens voor een opleiding als piloot.

Na het college startte hij onmiddellijk zijn opleiding tot lijnpiloot aan het Ostend Air College, nabij de luchthaven van Oostende.  Na 18 maanden van zware studies - je sociaal leven kan je dan vergeten - studeerde hij af.  Hij kon onmiddellijk deelnemen aan de selecties bij Brussels Airlines en kwam zo op een wachtlijst terrecht.  Hij startte daarop de voortgezette opleiding voor piloot Airbus A320. 
Op 10 juni ll. was mijn maidenvlucht met ongeveer 180 passagiers aan boord voor Brussels Airlines. 
Sinds oktober 2015 geeft hij ook praktijklessen op éénmotorige toestellen in Oostende.  Daar is hij ook Sales&Marketing coordinator van Ostend Air College, waar hij o.m. de opendeurdagen organiseert en toekomstige studenten te woord staat.
Vanaf februari 2017 start hij in Oostende als docent theorielessen.Laurens woont in Oekene.
  
Een uitgebreid artikel in De Weekbode vindt u op onze website, pagina in de media.

Tom Brackx, uitgangsjaar 2011 Wetenschappen-Wiskunde B, is geboren in Roeselare maar woonde altijd in Hooglede.  Al van kindsaf was hij gefascineerd door vliegtuigen.  In het eerste middelbaar in het college speelde hij al op de computer simulaties en iets later ging hij vliegtuigspotten in Zaventem. Samen met Simon Vancoillie had hij een passie voor de luchtvaart. 

Ondanks de economische crisis toen besliste hij om naar de Sabena Flight Academy te gaan voor de opleiding tot lijnpiloot.  Na één jaar theorie in Brussel vloog hij naar Arizona voor een zeven maanden durende praktische opleiding om in 2013 af te studeren.  Na een korte zoektocht naar werk belandde hij uiteindelijk bij Ryanair als piloot van een Boeing 737.  Na een training in Charleroi werkte hij voor Ryanair in Duitsland.  Een jaar later werd Malta zijn standplaats, tot op heden.  Hij woont echter nog altijd in Hooglede.  Tom zegt zelf : "Ik ben ongetwijfeld één van die mensen die van hun passie hun beroep gemaakt hebben, een mooiere hobby kan je niet hebben". 

Simon Vancoillie, uitgangsjaar 2011Wetenschappen-Wiskunde B, is geboren in 1993 te Roeselare.  Samen met Tom Brackx had hij een passie voor vliegtuigen. 

Na het college begon hij meteen de pilootopleiding aan de Sabena Flight Academy in Zaventem, nu CAE Oxford Aviation Academy Brussels.  Na een zwaar jaar theorie vertrok hij naar Phoenix (Arizona) voor de praktijklessen.

Een paar maanden na de opleiding kon hij aan de slag bij Thomas Cook Airlines Belgium aan het "operations control centre".  Zijn eerste job bestond eruit de vliegoperaties te plannen en op te volgen.   Twee jaar later volgde hij een specifieke opleiding voor de Airbus A320.  Sinds juni dit jaar is hij First Officer bij Thomas Cook Airlines Belgium. 

Tomas Carpentier, uitgangsjaar 1989 Wetenschappelijke A, is ook piloot, maar wij konden hem niet strikken voor een interview.


4. Terug in de tijd...het informatieblad voor de ouders "CONTACT"  viert dit jaar zijn zestigste verjaardag (1)

Zestig jaar geleden, in oktober 1956 verscheen het eerste nummer van het informatieblad voor de ouders, "CONTACT". 
Wat begon als een maandblad in zwart-wit op raisin-formaat, is vandaag een CONTACT in vierkleuren geworden, vier nummers per jaar en op A4 formaat.  
De oud-leerlingenbond is de bewaarde exemplaren uit het archief van het Klein Seminarie aan het inscannen voor het nageslacht.  Met dank aan Johan Strobbe, archivaris.
Hieronder een korte geschiedenis van het blad vol met informatie voor de ouders.  

Op initiatief van toenmalig superior Duforret werd in oktober 1956 gestart met een informatieblad voor de ouders van het Klein Seminarie Roeselare.
Alle nummers zijn gelukkig bewaard gebleven en opgeborgen in het archief van het college  (verantwoordelijke : Johan Strobbe). 
De oud-leerlingenbond kon de beschikbare nummers inkijken en zelfs inscannen in pdf-formaat.   Een echte bron van informatie, blijkt nu.

De eerste jaargangen werden gedrukt op een oplage van 1500 exemplaren.  Niet-ouders konden het maandblad ook verkrijgen mits betaling van 50 frank, te storten op postrekening nummer 5212.94 van E.H. Pauwels. 

CONTACT was en is nog altijd een informatieblad voor de ouders van het middelbaar, de lagere afdeling en de land-en tuinbouwschool. 
In de beginjaren was er veel aandacht voor het katholieke gedachtengoed (de misvieringen, de kerst- en paasviering, de eerste communies, de plechtige communies)  maar ook voor de jeugdverenigingen zoals de KSA en de VVKS, de sportuitslagen van onze leerlingen, de examenuitslagen van oud-leerlingen... de laatste bladzijde was toen voorbehouden voor de lagere afdeling met informatie over de jongensclub "Dominiek Savio". 

In 1958 telde het Klein Seminarie 1445 leerlingen en 86 leraars, verspreid over meer dan vijf afdelingen (lagere afdeling, tuinbouwafdeling, landbouwafdeling, moderne humaniora en de oude humanniora.  Ook in schooljaar 1957-1958 werd gestart met een nieuwe afdeling : latijn-wiskunde, watlater een echt succes zou blijken.  Latijn-Wetenschappen opgericht in het schooljaar 1959-1960. 
 

In 1970 (al de 15e jaargang) werd overgeschakeld van het oude formaat naar het moderne A4-model.   Contact werd toen gedrukt op de persen van drukkerij Breughel, toen in de Zuidstraat.  Vanaf 1970 werd Contact een tweemaandelijks blad voor de ouders.  In het nummer van september 1970 was er vooral aandacht voor het vertrek van leraar E.H. André Vermeulen, die medepastoor werd in Roeselare, en het vertrek van E.H. Walter Ramon, godsdienstleraar en vooral bekend bij de oud-leerlingen als proost van de KSA-knapen en als de doorgedreven leraar dactylo.  Ook de pensionering van leraar (lagere afdeling) Maurits Dewulf kwam aan bod.   Van Antoon Vander Plaetse werd in 1970 ook afscheid genomen als de speciale lesgever dictie.

In die tijd was er onder de rubriek 'familieberichten" naast geboorten, huwelijken, overlijdens ook melding van priesterwijdingen.   In het nummer van 1970 vinden we de priesterwijdingen van Joos Marichal (uitgangsjaar 1964), Jozef Gheysens, uitgangsjaar 1964) en Marcel Devriendt, dominikaan, uitgangsjaar 1962. 
Joos Marichal is met pensioen en woont nu in Roeselare, Jozef Gheysens woont in Poperinge.  Marcel Devriendt is helaas vroegtijdig overleden. 

In 1997 verscheen "Contact" voor het eerst met kleurfoto's op de voorpagina. 

 

 

   (Bron:  Archief Klein Seminarie)

CONTACT werd vanaf maart 2006 in een nieuw kleedje gestoken, A4 liggend en in kleur.  De drukker met dienst is nu CREA, de opvolger van de toenmalige drukkerij Breughel.  In 2008 werd Contact gedrukt op 2285 exemplaren.  Het hierbij afgebeelde coverblad was al de 52e jaargang met o.m. aandacht voor leraar Fabian Van Samang die op 9 januari 2008 zijn doctoraal proefschrift met glans verdedigde in aanwezigheid van andere leraars en leerlingen.

Valentijn Vanoeteren (uitgangsjaar 2008) won dat jaar de verhandelingswedstrijd van de Auschwitz-stichting, en mocht zijn prijs tijdens de paasvakantie ophalen in Polen. 

Raar maar waar...vanaf jaargang 52 (in 2007) werd ook in Contact aandacht besteed aan het Lyceum van de Grauwzusters alhoewel vanaf het schooljaar 1996-1997 het Klein Seminarie in het eerste jaar al gemengd  was.  De Grauwe Zusters kwamen in "Contact" toen de fusie van de lagere scholen plaatsvond (oprichting Centrumschool).  Vanaf het jaar 2010 verdween echter de lagere school volledig uit het maandblad. 
De twee bladzijden gewijd aan de Grauwezusters verdwenen dan ook uit Contact. Vandaag is Contact nog steeds een driemaandelijks blad voor de ouders van de leerlingen van het college (moderne en oude humaniora) en van het Vabi.  Vorig jaar telde het college 1721 leerlingen (lager en middelbaar onderwijs) en verbleven er 161 leerlingen op het internaat.  41,59 % van de totale schoolbevolking waren meisjes.  Latijn blijft vele leerlingen bekoren.  Ongeveer 44 % koos de richting Latijn(Grieks-Wetenschappen-Wiskunde of Moderne Talen).

 
 

5. in memoriam... zij die ons hebben verlaten

Met spijt hebben wij afscheid genomen van volgende oud-leerlingen :
-  Roland Froeyman, uitgangsjaar 1950 Economische, geboren te Torhout op 24 november 1926 en er overleden op 14 november 2015.  Roland had een eigen kruidenierszaak in Torhout.
-  Herman Pattyn, uitgangsjaar 1949 Economische, geboren te Roeselare op 13 augustus 1930 en overleden te Brasschaat in het AZ Klina op 8 juli 2016.
-  Willy Algoet, uitgangsjaar Wetenschappelijke B 1981, geboren te Roeselare op 10 juni 1963 en er overleden op 28 januari 2016.
-  Ludwig Fockaert, uitgangsjaar Latijn-Wetenschappen 1970, geboren te Roeselare op 14 mei 1951 en overleden te Waregem op 10 mei 2016.  Ludwig was onder-directeur van 'Onze Kinderen".
-  Rik Deryckere, uitgangsjaar Wetenschappelijke A 1968, geboren te Roeselare op 2 juli 1948 en er overleden op 10 juni 2016.  Rik was van beroep etalagist.
-  Stijn De Witte, uitgangsjaar 2012 Latijn-Wetenschappen 1, geboren te Roeselare op 18 februari 1994 en er overleden op 27 april 2016. 
-  Michel Verstraete, uitgangsjaar Economische 1942, geboren te Beveren op 4 november 1923 en overleden te Roeselare op 10 april 2016. 
-  Roger Vinckier, uitgangsjaar Economische 1960, geboren te Rumbeke op 25 februari 1939 en overleden te Roeselare op 1 juli 2016.
-  Johan Dewulf, uitgangsjaar Wetenschappelijke B 1966, geboren te Roeselare op 24 maart 1949 en overleden te Veurne op 16 juli 2016.  Johan was verpleegkundige operatiekwartier AZ Sint-Augustinus Veurne.
-  E.H. Raf Ostyn, uitgangsjaar 1948 Latijn-Grieks, geboren te Rumbeke op 20 december 1929 en overleden te Kortrijk op 21 juli 2016.  Raf was pastoor op rust in Heestert.
-  Etienne Bertrand, uitgangsjaar 1940 Latijn-Grieks, geboren te Roeselare op 10 juli 1922 en overleden in Leuven op 16 juni 2016.
-  Wim Degeetere, uitgangsjaar 1988 Wetenschappelijke A, geboren te Roeselare op 31 januari 1970 en plotseling overleden te Naryn (Kirgizië) op 31 juli 2016.  Wim was IT-expert bij de firma Sapa Building Systems en laat zijn echtgenote Sabien Cailliau en zijn twee kinderen, Anke en Kobe, na.
-  Paul Bijttebier, uitgangsjaar 1941 Latijn-Grieks, geboren te Roeselare op 4 april 1923 en overleden te Antwerpen op 5 augustus 2016.  Paul was tot 2004 huisarts in Borgerhout.
-  Ignace Vandenbunder, geboren te Roeselare op 8 februari 1952 en er na een slepende ziekte overleden op 6 augustus 2016.
-  Jan Callebert, uitgangsjaar 1960 Wetenschappelijke A, geboren in Gent op 22 augustus 1940 en overleden in Sint-Niklaas op 22 juli 2016.  Jan was burgerlijk ingenieur en woonde in Stekene.
-  Jacques Lammertyn, uitgangsjaar 1956 Latijn-Grieks, geboren te Lendelede op 8 juni 1937 en overleden in het UZ Gent op 16 augustus 2016.  Jacques woonde in Oostende en was ingenieur op rust bij Philips.
-  Geert De Visschere, uitgangsjaar 1977 Wetenschappelijke B, geboren in Zwevezele op 8 februari 1959 en overleden in het AZ Sint-Jan in Brugge.  Geert was dierenarts.

 

Eindredactie : Jos Depondt, secretaris

Onze volgende nieuwsbrief in januari 2017.   Heeft u ook een voorstel voor onze nieuwsbrief? Aarzel niet en stuur ons een berichtje.