nieuwsbrief 5 2016
   Nieuwsbrief 5 - 2016 van de Oud-leerlingenbond Klein Seminarie vzw 
                               maart 2016

Beste oud-leerlingen,

In onze vijfde digitale nieuwsbrief hebben wij nog eens aandacht voor Wereldoorlog I in ons college, zetten wij opnieuw drie bijzondere oud-leerlingen in de kijker,
nodigen wij onze sportieve oud-leerlingen uit voor de elfde editie van Dwars over de Mandel en sluiten we af met de rubriek In Memoriam.   Heeft u ook leuke foto's
van weleer of wenst u een oud-leerling in de kijker zetten, laat ons iets weten.   Veel leesplezier.
Aan al onze oud-leerlingen wens ik prettige paasfeesten.

Wim Goderis, voorzitter

Inhoud :
1. Dwars over de Mandel...  
2. Terugkomdagen
3. Oud-leerlingen in de kijker :   Johan Depoortere, Kris Declercq en Filip D'hulster uit Costa Rica.
4. Terug in de tijd (met unieke foto's)  Wereldoorlog I ...
5. In memoriam
 met dank aan deze sponsor

 

Wenst u als oud-leerling een volgende nieuwsbrief sponsoren ?  Neem contact met ons op.   DANK VOOR UW STEUN !

 

1. DWARS OVER DE MANDEL (elfde editie)  22 april 2016  

 

Wij nodigen graag onze sportieve oud-leerlingen uit om deel te nemen aan
de elfde editie van onze loopwedstrijd "Dwars over de Mandel" op
vrijdagavond 22 april 2016 met om 18.30u. de kidsrun, om 19.30u. de start van de 3,5 km en tenslotte - voor de echte lopers onder ons - om 20.00u. de start van de 10 km.
Inschrijven kan nu al.   Klik op de banner hiernaast.
 

 

2. Onze terugkomdagen voor oud-leerlingen

Behoort u tot één van de volgende uitgangsjaren, dan kan u zich nu al inschrijven voor onze terugkomdag van 11 november as. 
1946 - 1951 - 1956 - 1961 - 1966 - 1971 - 1976 - 1981 - 1986 - 1991 - 1996 - 2001 en 2006.  Neem nu al contact op met uw oud-klasmakkers.
 

Onze terugkomavond voor oud-leerlingen die het college de laatste negen jaar hebben verlaten vindt dit jaar plaats op zaterdagavond 19 november.
Inschrijven vanaf a.s. september (u krijgt nog een uitnodiging via uw mailbox)

3. Oud-leerlingen in de kijker

  

Johan Depoortere, uitgangsjaar 1963 Latijn-Grieks, is geboren in Westrozebeke  op 21 november 1944.  Na het college studeerde hij Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Eén van zijn medestudenten was schrijver Fred Brouwers.  In 1970 begon hij te werken voor het toenmalige BRT-journaal.  Hij was er ook buitenlandreporter voor Panorama.  Hij maakte toen vele reportages in binnen-en buitenland.  Hij had vooral veel belangstelling voor het Midden-Oosten en Noord- en Zuid Amerika.
In 1976 was hij o.m. verslaggever van de Libanese burgeroorlog.  Tijdens de jaren 80 was hij correspondent in Latijns-Amerika, waar hij o.m. de revolutie in Nicaragua en de burgeroorlogen in El Salvador en Guatemala becommentarieerde.  Ook de val van dictator Nicolae Ceausescu in Roemenië volgde hij ter plaatse. 

Van 1995 tot 1999 was hij buitenlands correspondent voor de VRT in Rusland tijdens de woelige politieke jaren van Boris Jeltsin.
In 2001 was hij VRT-verslaggever bij de Amerikaanse inval in Afghanistan. 

In 2005 werd Johan de nieuwe VRT-correspondent in Amerika, met standplaats Washington DC.  Daar volgde hij de troebele jaren onder president George W Bush.  Wij onthouden van die periode o.m. de economische crisis en de oorlogen in Irak en Afghanistan, die tot op vandaag nog nazinderen.  Hij versloeg ook de eerste verkiezingsoverwinning van president Barack Obama.

Begin 2009 werd hij er vervangen door Greet De Keyser.

Sinds eind 2009 geniet Johan van een welverdiend pensioen, afwisselend op zijn zeilboot "Eventually"in Florida of bij hem thuis in Hofstade.  Af en toe kan u nog een opiniestuk lezen in een krant of tijdschrift.


 

(Foto : Salon van Sisyphus)

Kris Declercq (uitgangsjaar 1990 Latijn-Grieks) is geboren in Oostende op 12 juni 1972.  Op zeer jonge leeftijd verhuisde de familie naar Roeselare.
Na het college studeerde hij aan de Katholieke Universiteit Leuven in 1995 af als licentiaat in de Rechten, gevolgd door een Master of Law aan de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika in 1996 en een studie van internationale betrekkingen in 1997.
In 2007 startte hij samen met Jan Ameye (uitgangsjaar 1997 Latijn-Wetenschappen) een advocatenkantoor in de Handelstraat.    In 1998 werd hij adviseur op het kabinet van toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck.  Kris heeft al een serieuze politieke carrière achter de rug, maar het beste moet nog komen.  Hij was o.m.  voorzitter van de Jong CD&V Roeselare, adjunct-kabinetschef van de Minister-President van de Vlaamse Regering Yves Leterme en later Kris Peeters (2004-2007), adviseur bij premier Herman Van Rompuy en koninklijk commissaris Jean-Luc Dehaene, schepen voor Cultuur (2006-2012) en sinds 2013 schepen voor Ondernemen en Werk, Ruimtelijke Planning, Cultuur, Toerisme en Juridische Zaken.  Kris wordt na Daniel Denys (uitgangsjaar 1954 Latijn-Grieks, overleden in 2008) waarschijnlijk onze vijfde oud-leerling  die burgemeester wordt van onze stad Roeselare.   Hij volgde op 1 maart 2016 Luc Martens (afkomstig van Maldegem) op als burgemeester.  Naast Hendrik Demoen (uitgangsjaar Latijn-Grieks 1914), waren ook  Adrien Spillebout (uitgangsjaar 1854), Joseph De Nolf (uitgangsjaar retorica 1908), grootvader van Rik De Nolf, en Jan Mahieu-Carpentier (uitgangsjaar 1832) burgemeester van Roeselare en oud-leerling van ons college.   (van voor 1832 hebben wij helaas geen gegevens gevonden)

Zijn broer Bart (uitgangsjaar 1993 Latijn-Wetenschappen) woont in Hooglede.

(Foto :  Stefaan Beel)

 

 

Filip D'Hulster, uitgangsjaar 1990 Wetenschappelijke B, is geboren in Tielt op 29 juli 1972.  Na het college ging hij handelswetenschappen, expeditie en logistiek studeren.  Verder volgde hij een opleiding als restauranthouder.  Hij startte een hotel en restaurant in de buurt van Torhout.  Toen al was Costa Rica zijn favoriete jaarlijkse vakantiebestemming.

Tijdens één van zijn vakanties kocht hij in Costa Rica een stuk land nabij Matapalo, midden het tropisch regenwoud en geïsoleerd van de bewoonde wereld,met het idee er op latere leeftijd te gaan wonen. In 2008 kreeg zijn leven een complete nieuwe wending.  Hij verkocht zijn zaak in Torhout en vertrok definitief naar zijn geliefde Costa Rica met de bedoeling er een hotel te starten.  Na twee jaar noeste arbeid, samen met zijn vriend Stijn, opende hij in 2010 zijn "Las Nubes" (vertaald : de wolken), een fantastische plaats om tot rust te komen en te genieten van een ongerepte natuur.  Las Nubes (Natural Energy Resort) wil vooral deze unieke ervaring van "sustainable living" delen met de andere gasten.  De natuur is er zuiver en prachtig, en ook de Tico's (de lokale bevolking van Matapalo) zijn erg vriendelijk voor de bezoekers.

Filip woont er nu samen met zijn partner, Fabiola Quesada Diaz uit Costa Rica.

Zijn broer Frederik (uitgangsjaar 1992 Latijn-Wetenschappen) woont in Tielt en is directeur Onderwijs en Internationalisering aan het HOWEST (Hogeschool West-Vlaanderen).

Bezoek zeker de website van "Las Nubes" met adembenemende foto's en meer info voor een unieke vakantie :  www.lasnubescr.org 
(je kan er ook rechtstreeks boeken)

(Foto : Filip D'Hulster)

 

 


4. Terug in de tijd...uit ons archief (met unieke foto's)   W.O. I  (deel 2)

Het Klein Seminarie heeft veel geleden onder de Eerste Wereldoorlog.  Het heeft jaren geduurd om het college terug op te bouwen.  Het was superior Deleu, die toen in Brussel verbleef, die onmiddellijk na de oorlog startte met de heropbouw, de financiering ervan en vooral het heropstarten van de reguliere lessen.  Op 16 december 1918 vonden al de eerste lessen plaats.  De  leerlingen brachten zelf brandstof voor de kachels mee.  Na Nieuwjaar begon ook het internaat.
In 1919 werd de schade aan de gebouwen geraamd op 770.181,94 frank.  Maar het heeft zweet en tranen gekost om het Ministerie van Wederopbouw te overtuigen om met geld over de brug te komen.
In totaal zouden de herstelkosten oplopen tot 3,5 miljoen frank. 
(Bron : 200 jaar dichters, denkers en durvers - Johan Strobbe)

Toen in oktober 1918 de Duitse bezetters de stad Roeselare verlieten waren er nog zware bombardementen in de nacht van van 14 op 15 oktober.  Hierbij werd de kapel grotendeels verwoest door een brand.
Tijdens de oorlog werden lessen georganiseerd in  talrijke plaatsen in en om Roeselare.  Zo'n zestig leerlingen kregen een onderkomen in Izegem en volgden er les in het klooster van de paters Kapucijnen    Hierboven een klas in de diaspora tijdens de oorlog.  In 1917 telde het Klein Seminarie 431 leerlingen. 

 

Het college werd tijdens de oorlog in beslag genomen door de Duitse bezetter.  Het zou als Kriegslazarett 123 bekend worden, één van de belangrijkste veldhospitalen achter het IJzerfront. Alleen de superior, de econoom en enkele priesters mochten er blijven.  In het Lazarett werkten toen 150 personeelsleden waaronder dokters en verpleegsters.  Ook Vlaamse vrijwilligsters van het Rode Kruis verzorgden er de vele gewonden, zo'n 1000 per dag. Eén van de verpleegsters was Martha Cnockaert uit Westrozebeke.  Zij bleek later te werken voor een spionagenetwerk maar werd in 1916 ontmaskerd en ter dood veroordeeld.  Onder druk van de dokters werd ze echter in een onbekende isolatiecel gezet.  Zij huwde na de oorlog met de Brit, John McKenna en schreef in 1931 een bestseller "I was a spy", later ook verfilmd.  Martha overleed in 1966. 

Ook de kerk deed dienst als hospitaal.  Maar door de harde winter kon de kerk niet meer verwarmd worden en gaven de Duitsers die terug aan de superior, die de kerk liet schoonmaken en opnieuw kon inwijden.

Maar de bezetter gebruikte het college ook als feestzaal, zoals hiernaast op de foto het kerstfeest in 1917 in de toenmalige refter. 

   (foto's : Archief Klein Seminarie - Erfgoed Vlaanderen)

In een vorige nieuwsbrief schreven we o.m. dat de kerk grotendeels werd gespaard bij de zware bombardementen in 1917.  Een aandachtige lezer wees ons erop dat het doksaal en orgel volledig werden vernield in 1918 bij  de aftocht van de Duitse troepen. 

Hiernaast het originele Van Peteghem-orgel, dat bij de brand van 15 oktober 1918 volledig werd vernield. Het werd in de eerste helft van de 19de gebouwd en onderging in 1910 nog een volledige renovatie. Klein detail : op 6 oktober 1918  was er nog een vroegmis in de kerk met zowat 120 gelovigen.

Na de oorlog werd een tweedehandsorgel geplaatst door Anneessens uit  Menen. In 1953 werd het nieuwe orgel gebouwd door J&P Loncke uit Esen. Door een Koninklijk Besluit van 20 november 1939 werd de kerk een beschermd monument.

(Bron  : inventaris Bouwkundig Erfgoed)

Tijdens de oorlog vluchtten vele leerlingen naar het buitenland, vooral naar Frankrijk en Engeland.  Karel Dubois, Karel Sobry en Willem Depla waren toen in Engeland en konden er verder studeren in het jezuïetencollege van Limerick.  Andere verbleven toen in Frankrijk.
Vele oud-leerlingen waren echter ook actief aan het front.  Maurits Geerardyn, Firmin Deprez, Frans Strubbe, Leo Dumoulin en Hendrik Demoen - laatstgenoemde zou later burgemeester worden van Roeselare - namen er deel aan geheime vergaderingen en hielpen mee aan de  verspreiding van de "open brieven". 
Ook oud-leerling E.H. Cyriel Verschaeve (°Ardooie 30.4.1874 +Solbad Hall 8.11.1949, uitgangsjaar 1893) was zeer actief achter het IJzerfront....    
 

5. in memoriam... zij die ons hebben verlaten

Met spijt hebben wij afscheid genomen van volgende oud-leerlingen :
-  Geert Tyberghien, uitgangsjaar 1957 Latijn-Grieks, geboren te Izegem op 21.01.1938 en overleden in Brugge op 23 september 2015.  Geert was architect.
- Pater Gerard Derluyn, scheutist, uitgangsjaar 1951, geboren te Beveren-Roeselare op 14 november 1931 en overleden in Torhout op 15 januari 2016.  Pater Gerard was tot 2003 Missionaris in Congo.
- Jean-Luc Verhaest, uitgangsjaar 1978 Wetenschappelijke A, geboren in Roeselare op 4 april 1960 en overleden in Beveren op 19 januari 2016.
- Frans Degryse, uitgangsjaar 1946 Economische, geboren te Beveren op 1 augustus 1927 en overleden te Roeselare op 21 februari 2016.
- André Cobbe, uitgangsjaar 1963 Economische, geboren te Roeselare op 27 maart 1944 en overleden te Avignon op 21 januari 2016. André was werkzaam bij Rhône-Poulenc, farmadivisie.
- Raf Parent, uitgangsjaar 1959 Latijn-Grieks, geboren te Roeselare op 10 mei 1940 en er overleden op 27 januari 2016.  Raf was oud-leraar aan het Klein Seminarie Roeselare en was tot voor kort zeer
actief bij de Oud-leerlingenbond.  Raf was o.m. de stuwende kracht van ons tijdschrift "Eertijds".
- Johan Vanallemeersch, uitgangsjaar 1976 Wetenschappelijke B, geboren te Roeselare op 24 juli 1957 en er overleden op 21 januari 2016.  Johan was wijkagent en gedurende 35 jaar scheidsrechter.
- Flor Jonckheere s.j., uitgangsjaar 1944 Latijn-Grieks, geboren te Roeselare op 29 augustus 1925 en overleden in Ranchi, Indië op vrijdag 29 januari 2016.  Flor was de laatste oud-leerling die in de voetsporen van Pater Constant Lievens getreden is.
Hij was niet alleen professor aan het Groot-Seminarie maar ook de bezieler van het schoolproject Outreach in Ranchi, dat door het college en het Lievens-Vynckefonds gesponsord wordt.
- Joel Moerman, uitgangsjaar 1960 Latijn-Grieks, geboren te Roeselare op 17 mei 1941 en overleden te Blankenberge op 6 februari 2016  Joel was zaakvoerder en bezieler van Slaapcomfort Moerman.
- Roger Dewitte, uitgangsjaar 1947 Economische, geboren te Beveren op 3 februari 1928 en overleden te Roeselare op 21 februari 2016.  Roger was o.m. gewezen schepen en burgemeester in Ardooie-Koolskamp.
- Gerard Vandenweghe, uitgangsjaar 1954 Economische, geboren te Roeselare op 14 augustus 1935 en overleden te Kortrijk op 14 maart 2016.  Gerard was wiskundeleraar en later directeur van het Sint-Jozef College in Izegem.
- Roland Crabbe, uitgangsjaar 1963 Latijn-Wetenschappen, geboren in Oostnieuwkerke op 28 oktober 1943 en overleden te Leuven op 12 maart 2016.  Roland was van opleiding burgerlijk ingenieur en sinds 1995 ononderbroken burgemeester van Nieuwpoort.
- Gerard Vanthournoudt, Oud-leraar wiskunde, geboren op 17 mei 1933 en op 14 maart 2016 bij een smartelijk ongeval overleden te Wevelgem, samen met zijn geliefde vrouw Marie-Christine Carron.

 

Eindredactie : Jos Depondt, secretaris

Onze volgende nieuwsbrief in september.   Heeft u ook een voorstel voor onze nieuwsbrief? Aarzel niet en stuur ons een berichtje.