Nieuwsbrief 2/2015 van de Oud-leerlingenbond Klein Seminarie - April 2015

Beste,
Geachte

Hier onze tweede digitale nieuwsbrief. Heeft u ook een leuke anekdote of foto van weleer, aarzel niet om ons te contacteren. Onze nieuwsbrief staat of valt met UW bijdragen...met dank voor uw inbreng.
Onze eerste editie gemist ? Geen probleem, surf naar onze vernieuwde website www.oudleerlingenksr.be
Prettige paasfeesten !

Dokter Wim Goderis, voorzitter

Inhoud :
1. Dwars over de Mandel, 10e editie !
2. Terugkomdagen
3. Oud-leerlingen in de kijker
4. Terug in de tijd (met unieke foto's)
5. In memoriam

 

1. Dwars over de Mandel, lustrumeditie !

Graag nodigen wij onze sportieve oud-leerlingen uit deel te nemen aan de 10e editie van de loopwedstrijd
"Dwars over de Mandel" op 8 mei 2015. Voor meer informatie en/of inschrijven klik op de banner hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

 


2. Onze terugkomdagen voor oud-leerlingen

Op 11 november organiseert de Oud-leerlingenbond naar jaarlijkse gewoonte een terugkomdag. Dit jaar worden de oud-leerlingen uitgenodigd die het College in 2005, 2000, 1995, 1990, 1985, 1980, 1975, 1970, 1965, 1960, 1955, 1950 en 1945 hebben verlaten. Neem nu al contact met uw oud-collega's en spreek af wie komt !
Voor meer informatie en inschrijvingen : surf naar onze website www.oudleerlingenksr.be (zie activiteiten)
U bent van het uitgangsjaar ?

Op 14 november worden de oud-leerlingen uitgenodigd die het Klein Seminarie de laatste negen jaar hebben verlaten voor een leuke "avond". Maak nu al uw oud-collega's warm voor dit weerzien.

 

3. Oud-leerlingen in de kijker

Dokter Marnix van Holsbeeck, uitgangsjaar 1975 (LWE), werd geboren op 17.01.1957. Hij is getrouwd met Bea Opdecam en heeft vier kinderen. Na het College studeerde Marnix aan de Leuvense Universiteit geneeskunde. In 1989 is Marnix vertrokken naar Amerika waar hij nu hoofd van de muskuloskeletale radiologie is aan het befaamde Henry Ford Hospitaal in Detroit. Tevens is hij professor radiologie aan de Wayne State University School of Medicine. Daarenboven is hij consulent en researcher voor NASA, het Amerikaans Olympisch comité en diverse sportteams. In december 2014 was hij nog eens in Roeselare. Wij hopen hem ook te mogen begroeten op 11 november a.s. voor onze terugkomdag. Zijn broer Bartel, uitgangsjaar 1976 (LWE) is radioloog aan het ziekenhuis AZ Delta te Roeselare. Zijn andere broer Kristo, uitgangsjaar 1978 (LWE) is zaakvoerder van verschillende bedrijven in en om Roeselare.

Een mooi artikel over Marnix vindt u op onze website (pagina "in de media")


Dokter Louis Ide, uitgangsjaar 1991 Wetenschappelijke A, is nu nationaal secretaris van de N-VA, bij wijze van spreken de nummer twee van de partij. Louis studeerde geneeskunde in Leuven en aan het ITG (Instituut voor Tropische Geneeskunde) in Antwerpen tropische geneeskunde.
Hij werkt nu als specialist in de microbiologie en de infectiecontrole in het Jan Palfijn Ziekenhuis Gent. Alhoewel een echte Roeselarenaar woont Louis al jaren in Zwalm. Hij werd verkozen als Europees Parlementslid voor de N-VA. Een tijd lang was hij senator en in 2013 werd hij eerste ondervoorzitter van de Senaat.
Zijn mandaat in het Europees Parlement werd nu opgenomen door Anneleen Van Bossuyt uit Gent.
Louis is gehuwd en vader van drie kinderen. (meer info vindt u op onze website - rubriek "in de media")

Abt Lode Van Hecke, uitgangsjaar 1969, Latijn-Grieks, is sedert 2007 de abt van de bekende abdij ORVAL. Na het College ging Lode naar het grootseminarie in Brugge om daarna theologie te gaan studeren in Leuven. Na de kandidatuur bezocht hij als "milicien" de abdij van Orval...en daar wilde hij blijven. Na zijn studies was Lode een tijd lang actief in Guatemala om daarna terug te keren naar zijn abdij, die nu nog 18 cisterciënzermonniken telt. Van 2002 tot 2004 was hij de privésecretaris van de abt-generaal van de Trappistenorde in Rome. De Trappistenorde telt nu nog 180 abdijen in vijf continenten.
Bier brouwen is één activiteit van de abdij, maar voor alles is en blijft de abdij een plaats van bezinning. U bent er altijd hartelijk welkom (zie de bezoekuren op de website van de abdij - www.orval.be).
Een indringend gesprek met de abt vindt u op onze website (rubriek : in de media).

 

4. Terug in de tijd...uit ons archief (met unieke foto's)

Het "College" draagt sport nog altijd hoog in het vaandel. Velen zullen zich de basketbalploeg "Wytewa" herinneren. In 1957 werd Wytewa opgericht door voormalig turnleraar Gilbert Devos, E.H. Baert en leraar Vanthournoudt. (bezoek de website : www.wytewa.be )
Het Klein Seminarie heeft echter ook een zeer actieve volleybalploeg.
We schrijven nu het jaar 1975. Toen won de collegeploeg de finale voor de stadsbeker van Roeselare van het
VTI met 3-2. (foto doorgestuurd door Rik Verhanneman)

We zien op de foto rechtstaande vlnr Marc Vandenbulcke, Danny Vercaigne, Rik Verhanneman, Geert Hoornaert, E.H. Lode Monbaliu, turnleraar Raoul Werbrouck. Onder vlnr Ludo Monteyne, Bernard Samyn, Luc Claeys en Rigobert Declercq. Wie herkent wie ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We schrijven het jaar 2010. Nog altijd scoort onze volleybalploeg zeer goed. In 2010 slaagden zowel de meisjes als de jongens kadetten van het Klein Seminarie erin om goud en zilver te behalen in de SVS-finales volleybal. (SVS staat voor Stichting Vlaamse Schoolsport) Ook in de Kardinaalsbeker, een competitie onder alle katholieke scholen, blijven onze ploegen de overwinningen aan elkaar rijven.
Op de foto zien we vlnr, onderaan Jef Decuypere, Benoit Harlet, Tijs Noyez, Thomas Sintobin en Fabien Taillieu, in het midden Tessa Vandoorne, Nel ten Haaf, Sara Vandewalle, Rianne Devloo, Aaran Bardyn, Nathan Vansteenkiste en de coach Johan Eeckhout, boven : Paulin Huyghe, Iris Lebbe en Lies Vanneste.


E.H. Flor Claerhout, vermeld in onze vorige nieuwsbrief, is per 1 januari 2015 met pensioen. E.H. Monbaliu is helaas in 2007 overleden te Damme, waar hij pastoor was. Turnleraar Raoul Werbrouck geniet sedert 1 september 1995 van een welverdiend pensioen in Rumbeke.

 

5. in memoriam... zij die ons hebben verlaten

Met spijt hebben wij afscheid genomen van volgende oud-leerlingen :
- Dokter Aimé Vermeersch, uitgangsjaar 1954, overleden op 13.1.2014. Aimé was voormalig bestuurslid en voorzitter van de Oud-leerlingenbond en de drijvende kracht van het Lievensfonds.
- Etienne Roelens, uitgangsjaar 1942 Economische, naamgenoot van leraar Roelens, overleden te Roeselare op 12.2.2015.
- Jan Vandenberghe, uitgangsjaar 1981 Economische, onverwacht overleden te Roeselare op 18.2.2015.
- Pater Jan Vanneste, jezuïet, uitgangsjaar 1940 Latijn-Grieks, overleden te Heverlee op 22.2.2015.
- Luc De Nolf, uitgangsjaar 1948 Latijn-Grieks, overleden te Sint-Martens-Latem op 3.03.2015.
- Lode Bostoen, uitgangsjaar 1950 Latijn-Grieks, voormalig hoofdredacteur van De Standaard, overleden te
Bertem op 7.03.2015.
- Raoul Casteleyn, uitgangsjaar 1952 Economische, overleden te Roeselare op 8.3.2015.
- Albert Vandamme, uitgangsjaar 1965 Latijn-Grieks, overleden te Kortrijk op 29.01.2015.
- Dokter Marc Donck, uitgangsjaar 1952 Latijn-Grieks, overleden te Roeselare op 13.3.2015
- Noël Degryse, uitgangsjaar 1958 Economische, overleden te Oostnieuwkerke op 26.03.2015

Eindredactie : Jos Depondt,

terug