Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw

Nieuwsbrief n° 18  - januari 2021                           oudleerlingenksr@skynet.be 

Geachte, 
beste,
 

 

In naam van het bestuur wens ik iedereen een gezond en beter 2021, na een jaar dat we best zo snel mogelijk mogen vergeten. Hopelijk wordt alles snel zoals vroeger en kunnen we elkaar opnieuw ontmoeten. Eindelijk hebben we in ons college nu een nieuwe directie en wij hopen op een goede samenwerking (zie verder).  

Voor wie vorig jaar onze terugkomdag van 11 november gemist heeft, hebben wij goed nieuws. Er komt dit jaar voor jullie een bijzondere  terugkomdag... Natuurlijk onder voorbehoud van de evolutie van onze vijand, corona. U krijgt later nog bericht over de precieze datum.                                                        

Alvast veel leesplezier, Wim Goderis, uw voorzitter 
 

 

niet leesbaar...klik hier
 

inhoud                                                                                                                                                   

 1.  Enkele korte berichten
 2.  Een nieuwe directie
 3.  Durvers, denkers en dichters 
 4.  Uit ons archief
 5.  In Memoriam  

Uw volgende terugkomdag is op....
Opgelet: inschrijven kan  pas in september. U krijgt nog bericht.

  1. Enkele korte berichten                                                                                                                
Emmanuel Gerard, uitgangsjaar 1971 LGR, historicus en emeritus hoogleraar aan de faculteit Sociale Wetenshappen van de KULeuven en curator van het bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement, werd vorig jaar door de Vlaamse regering aangesteld als hoofd van de Canon-commissie, die een Vlaamse Canon moet voorbereiden. Wij hopen dat hij misschien ook enkele oud-leerlingen van ons college kan opnemen in deze encyclopedie van het Vlaams verleden.

Karen Baert, uitgangsjaar 2012 LWI, kleindochter van dokter Pascal Baert (uitgangsjaar 1953 LGR) met een diploma Burgerlijk Ingenieur (KULeuven) vertrok in augustus 2020 voor twee jaar naar de USA om er aan de Stanford Universiteit verder te studeren. Zij was de enige uit de Benelux die de zware selectieprocedure met succes had afgerond. Wij wensen haar het allerbeste. 

Dries Vandergunst, uitgangsjaar 1994 ECO, leraar Nederlands en aardrijkskunde aan het VMS Roeselare, startte op 1 januari 2021 als adjunct-directeur van deze school in de Arme- Klarenstraat. Wij wensen hem veel succes bij deze nieuwe uitdaging. 

Jan Sap, uitgangsjaar 1988 LGR, dokter in Rechten (KULeuven), werkte 21 jaar bij Unizo, waarvan een aantal jaren als directeur-generaal. Vorig jaar werd hij aangesteld als CEO van Fednot, de nationale federatie van notarissen. Eén van zijn grote uitdagingen is het digitaliseren van het notariaat. Eind vorig jaar lanceerde Fednot de gratis digitale kluis IZIMI, voor het 100% veilig beheer van al uw belangrijke documenten, aktes en bezittingen. Bekijk hier een filmpje van Jan over digitalisering van het notariaat:  klik hier

Lieven Danneels, uitgangsjaar 1981 LWE, CEO en mede-eigenaar van de groep Televic (Izegem) werd in oktober 2020 de nieuwe voorzitter van de hogeschoolgroep VIVES. Voor Lieven, burgerlijk ingenieur van opleiding, is dit zeker een nieuwe uitdaging. Wij wensen hem veel succes en hopen hem terug te zien op onze terugkomdag van 11 november.

Philip Alliet, uitgangsjaar 1986 LWE, is CEO van AON-Benelux. Na het college behaalde hij een master economie (Antwerpen) en een postgraduaat Business Administration (Vlerick Business School). Vorig jaar werd hij als eerste niet-Amerikaan verkozen tot voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel (AmCham). Voordien werkte hij een tijdlang bij TNT en General Electric. Philip stelt zich zelf voor in dit kort filmpje:  klik hier

Koen Dejonckheere, uitgangsjaar 1988 LWE, CEO van de GIMV  (Gewestelijke Investeringsmaatschappij Vlaanderen) werd begin oktober 2020 verkozen tot voorzitter van het ziekenhuis AZ Delta (Roeselare-Oekene). Koen, burgerlijk ingenieur van opleiding (UGent), heeft ook een MBA van de Université Catholique de Lille en een MBA van de Ecole Superieure des Sciences Fiscales. Hij werkte ook een tijdlang bij KBC Securities NV. Koen is een bezige bij...hij is bestuurslid bij Roularta Media Group NV, Vlaamse Investeringsmaatschappij en Voka, naast tal van andere mandaten. Hoe hij dagelijks van Roeselare naar Antwerpen (GIMV) rijdt, kan je zien op volgend filmpje: klik hier.                                   

    

Met de steun van stad Roeselare wordt in maart gestart met de bouw van een nieuw KSA-Wytewa lokaal op de campus Zuidstraat. Hierboven een laatste foto van het lokaal, geplaatst vijftig jaar geleden onder leiding van toenmalig bondsleider, Johan Plets (uitgangsjaar 1969 LWI) en bondssecretaris Paul Van Gampelaere (uitgangsjaar 1969 LWI). De nieuwe plannen werden getekend met advies van Piet Decan (uitgangsjaar 1964 WEA). Wie graag bij de bouw een handje wil toesteken of sponsoren, kan een formulier invullen dat u vindt op volgende link:  https://bit.ly/38YIqGj   Opening voorzien voor de zomer 2021.  
De huidige KSA-leiding schat de totale kostprijs op een dikke 150 000€. Sponsoring is fiscaal aftrekbaar via de KSA-Nationaal (nu nog voor 60%). Meer inlichtingen via onze redactie. (info@oudleerlingenksr.be)                               

 
In december 2020 werd het oude gebouw van de voormalige Land- en Tuinbouwschool (nu VABI) gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouw. Architect is bildt.architecten en de bouwheer is Coussée Bouw en Project. Eind van de werken in 2022. (foto: Stijn Thermote)

En om deze rubriek af te sluiten willen we in deze coronatijden onze vele oud-leerlingen in de zorgsector van harte danken voor hun onverdroten inzet en doorzetting, in het bijzonder Piet Delobelle, uitgangsjaar 1981 ECO, die al 36 jaar actief is als verpleger. Al jaren is hij hoofd-verpleegkundige in het AZ Delta-ziekenhuis op de dienst 'longziekten'.  Stikke bedankt!              

Voor actueel nieuws, ga naar onze facebook pagina:  https://www.facebook.com/groups/46478622430/            

2. Een nieuwe directie...                                                                                            

Eva Stael (42jaar) volgt op 1 januari 2021 Kris Pouseele op als directeur van het Klein Seminarie.


(foto: Filip Vandevelde)
Eva woont in Torhout en was lerares geschiedenis en geschiedenis-CLIL in de tweede en derde graad in het Sint-Jozefsinstituut-college te Torhout. Zij heeft een master in de Geschiedenis, is gehuwd met advocaat Kris Decloedt en is moeder van twee zonen, Arthur en Oscar. Zij is nog voorzitter van de stedelijke cultuurraad en heeft ook muzikale talenten (zij speelt hobo). Eva komt uit een  onderwijsfamilie. Wijlen haar vader was directeur van de Vrije Land-en Tuinbouwschool in Torhout. Haar oudere zus, Ann, is algemeen directeur van de scholengroep Sint-Rembert in Torhout. In een interview met De Weekbode zegt Eva: "Ik wil zo snel mogelijk het Klein Seminarie en zijn context leren kennen. De warme ontvangst geeft me ongelofelijk veel zin om erin te vliegen." Onze vereniging kon begin januari ons boek '50 jaar oud-leerlingenbond' overhandigen met de bedoeling om op een rustige manier kennis te maken met de oud-leerlingenbond.

Met deze aanstelling is de directie nu compleet (vrouwelijk): Eva Stael als directeur-eindverantwoordelijke, Carla Obin als directeur en Merel Lefevere (oud-leerling), adjunct-directeur.                                                                                  .     

3. Durvers, Denkers en Dichters...  (enkele oud-leerlingen in de kijker)                     

Het boek van Johan Strobbe naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van uw college, heeft als titel "200 jaar dichters, denkers en durvers". Wij durven deze titel gebruiken voor deze nieuwe rubriek waarbij we enkele oud-leerlingen in de kijker zetten.    

Laura Damme, uitgangsjaar 2015 EWI, is één van die durvers. Na haar studies bachelor in de architectuur en een bachelor Real Estate, koos zij nu voor een volledig andere carrière. Laura, afkomstig uit Gits, startte vorig jaar, midden de coronatijd, een wel zeer originele (web-)winkel in gedroogde bloemen in de Stoomtuigstraat, 9 in Gits. Je vindt er al zeer prachtige bloemen vanaf 12.50€. Haar website is www.gedroogdebloemen.be 


Wij wensen haar veel succes met haar starterswebsite.

Floris De Smet, uitgangsjaar 2004 LWI, behaalde in 2009 zijn diploma 'veearts' in Gent. Na tien jaar werkervaring als dierenarts startte hij een eigen zaak voor natuurlijke gezondheidsproducten en supplementen voor honden en paarden.  Tijdens zijn studies MBA (Master of Business Administration) aan de Vlerick Business School (2018-2020), ontmoette hij Valérie De Clerck, ook dierenarts, die een bijkomende opleiding heeft gehad in het internationaal gerenommeerde paardenziekenhuis 'Bosdreef'. Zij werkte ook een tijdlang als wetenschappelijk onderzoeker in Zürich, Parijs en Brussel.
Beiden gepassioneerde paardenliefhebbers, besloten ze op 13 februari 2020 een eigen firma op te richten in Waregem. Meer info vindt u op hun website:  www.curafyt.com   Veel succes samen!

Jonathan Sercu, uitgangsjaar 2007 GLA, zoon van muzikant Arnold (uitgangsjaar 1978 WEB) en broer van Kasper (uitgangsjaar 2004 MWE) richtte in 2015 in Kortemark, samen met Sam Vanheule, een bedrijf op (Crodeon Technologies) met het oog op de groeiende markt van slimme, betaalbare sensoren en draadloze toepassingen voor de industrie, de landbouw en de onderzoekswereld. Jonathan studeerde in 2012 aan de KULeuven af als master informatie-management. Hij startte zijn loopbaan bij PwC en daarna bij SQLI Belgium. Zopas haalden ze 600 000€ op voor de verdere uitbouw van  hun bedrijf. (bron: Trends 14.01.2021) Van durven gesproken. Zijn broer Kasper is hoofdverpleegkundige bij het wzc Het Dak in Knokke-Heist en woont in Assebroek.

 
Jonathan, rechts op de foto (foto Knack)                           

En we hebben ook nog een aantal schrijvers/dichters.
Eric Derluyn, uitgangsjaar 1962 LGR, eigenaar van château Mascaras-Haron, heeft een nieuwe dichtbundel klaar, met als titel "Hazegrauw".  Meer details en andere werken van Eric vindt u op volgende link:
https://www.standaardboekhandel.be/p/hazegrauw-9789059270602 
Een leuk interview met Eric uit 2019 (bron: VRT, vive le vélo) vindt u hier:  klik hier  

Patrick Perquy. In september werd in Brugge het boek "Stem die mij roept - bijbels geloven met Patrick Perquy" voorgesteld. Leraar en professor Geert Vancoillie en oud-leraar Paul Thoen schreven elk een uitgebreid essay voor dit boek. Warm aanbevolen..  
Patrick was van 1969 tot 1986 priester-leraar in ons college. (overleden op 13 mei 2018) Wie in deze tijden van corona nood heeft aan geestelijke bezinning vindt in dit boek zeker voldoening.
Het boek is te koop bij uitgeverij Halewijn. Meer info op onderstaande link
https://www.halewijn.info/catalogus/stem_die_mij_roept_bijbels_geloven_met_patrick_perquy

En de Gentse filosoof Maarten Boudry (uitgangsjaar 2002 LWI) brengt eind januari ook een nieuw boek uit, zijn zevende al, met als zeer actuele titel "Eerste hulp bij pandemie". Maarten geeft hierbij, als filosoof, zijn ongezouten mening over corona en over het nu verder moet. Verkrijgbaar in de betere boekhandel.

4. uit ons archief... wie herkent zich op deze foto                                                   

Ons digitaal archief omvat meer dan 10 000 foto's. Maar sommige foto's kunnen wij niet direct thuisbrengen. Wie herkent zich op onderstaande foto, waar en wanneer? Graag uw reacties. 

              

Stuur uw reacties en/of commentaar naar ons e-mailadres info@oudleerlingenksr.be

 

5. In memoriam...zij die ons hebben verlaten                                                              

Met spijt hebben wij afscheid genomen van volgende oud-leerlingen :

- Jan Bulcke, uitgangsjaar 1959 LGR, geboren te Koekelaere op 11 juli 1940 en thuis onverwachts overleden te Veltem op 11 april 2020. Jan was neuropsychiater.
- Daniël Delafontaine, uitgangsjaar 1958 LGR, geboren te Brugge op 12 februari 1941 en thuis overleden te Brugge op 13 mei 2020. Daniël was doctor in de geneeskunde.
- Etienne Cobbe, uitgangsjaar 1957 LGR, geboren te Roeselare op 31 mei 1938 en er overleden op donderdag 9 juli 2020.
- Johan Degryse, uitgangsjaar 1958 ECO, geboren te Roeselare op 9 mei 1938 en er thuis overleden op 29 september 2020. Johan was gewezen gemeenteontvanger van Wingene.
- Ignace Gryspeerdt, uitgangsjaar 1958 LGR, geboren te Roeselare op 22 september 1939 en thuis te Ruiselede overleden op 30 september 2020. Ignace was psycholoog van opleiding en voormalig directeur van Sint-Pietersveld-De Zande.                                                   
- Gilbert Bardyn, uitgangsjaar 1956 ECO, geboren te Roeselare op 12 december 1935 en er overleden op 27 september 2020 na een jarenlange carrière bij Fluvius.
- Luc Hostens, uitgangsjaar 1978 ECO, geboren te Izegem op 15 februari 1959 en na een kortstondige ziekte overleden op 18 november 2020.
- Gaston Vermeersch, uitgangsjaar 1950 LGR, geboren te Roeselare op 30 maart 1931 en er overleden op 30 november 2020.
- Michel Vandepitte, uitgangsjaar 1949 ECO, geboren te Oostnieuwkerke op 26 april 1929 en er overleden in het wzc De Oever op 16 december 2020. Michel was gewezen secretaris van het VTI-Roeselare.
- Ward Neyrinck, uitgangsjaar 2003 WWIa, geboren te Roeselare op 2 oktober 1985 en er overleden op 2 december 2020 na een hartaanval. Ward had een master in de Geschiedenis en Bedrijfseconomie (KULeuven) en was interim- leerkracht aan verschillende scholen in Leuven en Mechelen.
- Charles Demuynck, uitgangsjaar 1945 ECO, geboren te Pervijze op 7 december 1926 en overleden te Roeselare op 1 december 2020. Charles was inspecteur bij de RVA en jarenlang secretaris bij de Bond van Grote en Jonge Gezinnen te Roeselare.
- Johan Deboutte, uitgangsjaar 1950 LGR, geboren te Ukkel op 9 juli 1931  en thuis te Roeselare overleden op 23 november 2020. Johan was zelfstandig ondernemer.
- Jean Crabbe, uitgangsjaar 1965 WEA, geboren te Roeselare op 27 november 1946 en te Gent overleden op 15 november 2020.
- Jan Denys, uitgangsjaar 1950 LGR, geboren te Roeselare op 4 juni 1930 en overleden te Aalter op 16 november 2020.
- Jozef (Jef) Cappelle, uitgangsjaar 1958 LGR, geboren op 12 april 1940 en overleden te Roeselare op 13 november 2020.
- Adelson Valcke, onze   warme leraar Wiskunde en Wetenschappen van 1967 tot 2006, geboren te Langemark op 8 juni 1943 en overleden te Roeselare op 15 november 2020.
- Frans Lamsens, uitgangsjaar 1966 WEB, geboren te Roeselare op 25 oktober 1947 en overleden in het wzc Sint-Jozef in Oostkamp op 25 oktober 2020.
- Jan Callebert, uitgangsjaar 1960 WEA, geboren in Gent op 22 augustus 1940 en overleden in Sint-Niklaas op 22 juli 2016. Jan was burgerlijk ingenieur van opleiding.
- Karel (Carl) Decock, uitgangsjaar 1970 LWE, geboren te Roeselare op 26 september 1951 en in Staden overleden op 18 oktober 2020. Karel was landbouwingenieur (KULeuven) van opleiding maar koos voor meubelmaker als beroep.
- Roger Raes, uitgangsjaar 1956 LGR, geboren te Roeselare op 26 maart 1937 en te Kortrijk rustig ingeslapen op 27 oktober 2020. Roger had een zaak in kantoor- en schrijfmachines in Kortrijk.
- Marc Vermandere, uitgangsjaar 1964 LWI, geboren te Roeselare op 2 april 1945 en na een slepende ziekte rustig ingeslapen te Roeselare op 1 januari 2021. Marc was handelsingenieur en gedelegeerd bestuurder van Novalux Products NV en van Immo Nova NV.
- Aimé Pillen, uitgangjaar 1954 LGR, geboren in Ingelmunster op 25 juli 1935 en overleden in zijn woonst te Kortrijk op 8 januari 2021. Aimé was jarenlang leraar aan O.L.Vrouw ter Engelen ('t Fort) in Kortrijk.
- Gabriël Vulsteke, uitgangsjaar 1952 LGR, geboren op 12 februari 1933 en overleden op 30 december 2020 te Koekelaere. Gabriël was dierenarts in Kortemark en de oudere broer van Michel Vulsteke, ons bestuurslid.  
- E.H. Cyriel Moeyaert, uitgangsjaar 1939 LGR, geboren in Sint-Andries-Brugge op 23 mei 1920 en in het wzc Onze-Lieve-Vrouwgasthuis in Poperinge overleden op 25 september 2020 op honderdjarige leeftijd. Cyriel was niet alleen onze oudste oud-leerling in leven maar ook jarenlang actief als bezieler van het Vlaams in Noord-Frankrijk, met als hoogtepunt de uitgave van het Woordenboek Frans-Vlaams in 2005, naast talrijke andere publicaties. Van 1945 tot 1968 was hij leraar aan het Sint-Jozefscollege in Izegem.

Een overlijden vergeten? Kan u altijd melden aan de redactie info@oudleerlingenksr.be


Eindredactie : Jos Depondt, secretaris. Deze mail werd verstuurd door onze secretaris.
Onze volgende nieuwsbrief in september 2021.  Heeft u ook een leuk voorstel voor onze nieuwsbrief? Aarzel niet en stuur ons een berichtje. info@oudleerlingenksr.be