Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw

Nieuwsbrief n° 15  - september 2019    info@oudleerlingenksr.be 

Geachte, 
Beste,
 

Hier opnieuw wat nieuws over onze oud-leerlingen en uw college. Wij verwelkomen de nieuwe leden, afgestudeerd eind juni 2019. Zij worden nu al uitgenodigd voor een gezellig weerzien op 16 november. Onze digitale nieuwsbrief is al een vaste waarde bij vele oud-leerlingen. U krijgt die gratis in uw mailbox dank zij het vele werk van onze secretaris.
Heeft u ook een goed idee voor onze nieuwsbrief, aarzel niet en neem contact met ons. Mogen wij  u -naar jaarlijkse gewoonte-  vragen eerst uw gegevens te willen controleren. (zie hieronder)


Alvast veel leesplezier,
Wim Goderis, uw voorzitter 

Inhoud                                                                                                                                      
    1. Uw gegevens in ons bestand...  
  2. Enkele korte berichten
  3. Bedevaart naar Dadizele...
  4. Uit ons archief
  5. Enkele oud-leerlingen in de kijker
  6. In Memoriam
   
 
 1. Uw gegevens in ons adressenbestand...                                                             

Hieronder uw gegevens.  Niet juist? stuur ons een mailke:  

adres:
telefoon of gsm:
emailadres:

Wij geven uw gegevens niet door aan derden. (zie privacy-verklaring op onze website)

Terugkomdagen oud-leerlingen:
Uw volgende terugkomdag is op 11 november xxxx...
Opgelet: wie voor eind mei zich inschreef voor 11 november via onze website, zal dit opnieuw moeten doen. Door een technische storing werden deze inschrijvingen niet geregistreerd. Is inmiddels opgelost.

Voor de jongeren terugkomavond van 16 november krijgt u nog een berichtje. Dan pas inschrijven.  

2. Enkele korte berichten                                                                                                            

Onze lerares MARTINE BAELE heeft in juni haar laatste les gegeven in ons college. Zij was een zeer gewaardeerde lerares wiskunde, streng maar rechtvaardig. "Denk na, leer je verstand gebruiken" was één van haar geliefde uitspraken.
Van 2000 tot 2019 was zij verbonden aan het Klein Seminarie en klastitularis van het vierde en vijfde. Voor 2000 was zij actief in het Sint-Franciscusinstituut in Melle. Van opleiding was zij licentiaat wiskunde.
Ook voor de naschoolse activiteiten was zij altijd bereid een handje toe te steken. Vele oud-leerlingen zullen zich wellicht de uitstappen naar Amsterdam en Parijs herinneren.
Op onze vraag wat ze nog wil doen was het antwoord: “Voorlopig niets bijzonders, we zien wel”.

Wij wensen Martine het allerbeste en hopen haar nog eens te ontmoeten op een terugkomdag van haar oud-leerlingen. 

Wij komen graag nog eens terug op de verkiezingen van mei en wat onze oud-leerlingen ervan hebben gebakken.
Louis Ide, 
(uitgangsjaar 1991 Wetenschappen) was een tijdlang Europees Parlementslid maar is als algemeen secretaris van de N-VA stond op lijst voor de federale verkiezingen. Hij haalde meer dan 8000 voorkeurstemmen.
Tom Vandenkendelaere
(uitgangsjaar 2002) haalde 34152 voorkeurstemmen als eerste opvolger op de lijst voor het Europees Parlement. Hij kon helaas zijn uitslag niet verzilveren omdat Marianne Thyssen op een haar na niet werd herverkozen.
Filip Watteeuw (uitgangsjaar 1981 WEB) haalde in Gent 7172 stemmen als lijstduwer voor het Vlaams Parlement. Filip blijft schepen van de stad Gent.
Tom Meeuws (uitgangsjaar 1998 WEB) haalde 8000 voorkeurstemmen in Antwerpen voor de federale verkiezingen. Tom blijft schepen van de stad Antwerpen.

Brecht Vermeulen
, uitgangsjaar 1987 Latijn-Wetenschappen, had 20 stemmen te kort om herverkozen te worden in het Federaal Parlement.
Andries Gryffroy (uitgangsjaar 1981) werd met zijn 7639 voorkeurstemmen herverkozen voor het Vlaams Parlement. Andries is industrieel ingenieur en heeft zijn eigen studiebureau rond energie en techniek in Melle. Andries is onze enige oud-leerling in het Vlaams Parlement.

Iemand vergeten in dit overzicht? stuur ons een mailke.

Simon De Meyer (uitgangsjaar 1995 WWI), professor aan de Kulak, ontving uit de handen van Prinses Astrid, de zeer begeerde Ernest Solvay-prijs, ter waarde van 25000 euro. Hij krijgt deze prijs voor zijn baanbrekend werk rond de behandeling van ischemische beroerte. Een dikke proficiat !
_______________________________________________________________________________________

Pater Pierre Jacob (uitgangsjaar 1956 LGR) vierde op 8 juni zijn gouden priesterjubileum in de Sint-Michielskerk. Hij is nog steeds actief in India. Ook priester Marc Roseeuw (uitgangsjaar 1963 LWE) werd in de H.Hartkerk in Roeselare gelauwerd voor zijn gouden priesterjubileum. Vorig jaar vierde scheutist Geert Bouckaert (uitgangsjaar 1962 LGR) ook zijn 50-jarig priesterschap. Hij reisde daarna opnieuw naar zijn werkgebied op de Filipijnen. Wij wensen hen nog vele jaren!  
_______________________________________________________________________________________
En er wordt weer gebouwd op de campus Zuidstraat. Binnenkort beginnen de werken voor een nieuwbouw voor het VABI (de vroegere land-en tuinbouwschool). Het oude gebouw (blok U) wordt eerst gesloopt. Ook het internaat krijgt een nieuwe vleugel. Daarvoor zal de kapel van de moderne afdeling worden afgebroken.


Het Lievens-Vynckefonds, nauw verbonden met onze vereniging, nodigt u graag uit tot het missiefeest op zaterdag 5 oktober in Moorslede met om 17.00 een mis in de Sint-Martinuskerk en om 18.30 in de zaal De Bunder een receptie met aansluitend een kaasbuffet. Meer info op deze link


Kris Pouseele, directeur van het Klein Seminarie, verlaat na 25 jaar het college op 1 januari 2020. Hij werd de eerste lekendirecteur op 1 september 1994. Meer informatie over Kris, trouw bestuurslid van onze vereniging, vindt u in ons volgend nummer van januari.
 

Volg het reilen en zeilen van uw college op volgende facebook pagina:

https://www.facebook.com/KleinSeminarieRoeselare/

3. Bedevaart naar Dadizele...  (1)                                                                                                

Vele oud-leerlingen herinneren zich de jaarlijkse bedevaart naar Dadizele, waar de laatstejaars hun studiekeuze bekendmaken. Tot op vandaag gaat het college de dag voor Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart naar Dadizele. Maar wist u dat het college al sinds 6 juni 1862 naar de basiliek gaat. In de beginjaren pelgrimeerden de leraars en leerlingen naar de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek om de genezing af te smeken van hun zieke bisschop van toen. Van die eerste bedevaart vonden wij in de archieven een verslag hierover, gepubliceerd in de 'Gazette van Thielt'. Jaren later werd dit een verplichte 'uitstap'...en tot in 2003 -definitief einde van Dadipark- konden de leerlingen, na de mis,  zich uitleven in het nabijgelegen Daizelpark met de beroemde, maar oh zo moeilijke loopbrug. In 1970 liep het even mis. Onbekenden hadden rond 4 uur 's morgens met een zware ketting de poort aan de dreef afgesloten. Een uur later stroomden de leerlingen toe, maar moesten noodgedwongen voor de poort wachten, en wachten...tot de Zuidstraat vol stond. Politie erbij en - tot groot jolijt van die onbekenden - kwam een priester-leraar (Vermeulen) met een ijzerzaag om de ketting door te zagen. Dit duurde wel meer dan uur... om 6 uur konden de leraars en leerlingen tenslotte hun mars naar Dadizele aanvangen. Daarna volgde een serieus onderzoek naar de daders, met bijna Gestapo-systemen. Zonder resultaat trouwens. Het duurde tot in 2004 wanneer we in een artikel van De Weekbode de boosdoeners konden ontmaskeren. (lees hier het artikel)


Een foto uit het college-archief van de jaren vijftig... op de terugweg naar Roeselare. 
(in een volgende bijdrage: de Dadizele-bedevaart gemengd)
   

4. Enkele oud-leerlingen in de kijker...                                                                                      

William Vandenberghe, (uitgangsjaar 2002 WWIa) studeerde na zijn collegejaren aan de Katholieke Universiteit van Leuven af als burgerlijk ingenieur in de elektrotechniek met specialisatie in de nanotechnologie. Na zijn master doctoreerde hij met succes in de ingenieurswetenschappen met vooral onderzoek aan het onderzoeksinstituut Imec in Leuven. Voor zijn doctoraat kreeg hij een beurs van de Vlaamse overheid via het Instituut voor Wetenschap en Technologie. Om internationale ervaring op te doen verbleef hij een aantal maanden aan de Universiteit van Texas in Dallas (UT Dallas).  Na zijn doctoraat kreeg hij een aanbod van UT Dallas om zijn onderzoek daar verder te zetten. "De eerste vier jaar van mijn verblijf daar was het een zuivere onderzoeksopdracht tot ik in 2016 werd aangesteld als assistant-professor met een vaste benoeming en promotiekans tot asssociate professor in het geval van een positieve evaluatie, vijf jaar na mijn aanstelling, dus in 2021" .
William vond zijn liefde voor het leven tijdens zijn doctoraat in Leuven. Samen zijn ze in 2012 vertrokken naar Dallas en wonen nu in een voorstad, Murphy genoemd, samen met dochtertje van vier jaar en een zoontje van bijna een jaar oud. "Het leven is hier zeer aangenaam en af en toe proberen we nog eens op vakantie te komen naar Roeselare".  Over zijn collegejaren vertelde hij ons nog het volgende: "In de lessen van Raoul Boucquey ben ik voor het eerst blootgesteld aan de notie van het laissez-faire kapitalisme. Die kiem is later uitgegroeid tot een ware appreciatie voor Raoul. De rest is geschiedenis".


foto: William in Dallas (van de familie)
De vader van William is Antoon (uitgangsjaar 1976 WEB) die energiedeskundige is in Beveren-Roeselare en trots kan zijn op zijn kinderen. William heeft ook twee zussen, Renate (uitgangsjaar 2006 EWI) die na een master criminologie nu bij de overheid werkt en Marlies (uitgangsjaar 2004 WWib) die een master Industriële wetenschappen Electronica behaalde met specialisatie ICT. Zij is werkzaam bij Skyline Communications in Izegem waar zij verantwoordelijke is voor alle maintenance en support samen met een team in Izegem, Lissabon, Miami en Singapore.

Sara Coghe, (uitgangsjaar 2014 Economie-Moderne Talen), geboren in 1996 en afkomstig uit Hooglede, studeerde aan de KULeuven eerst geschiedenis, daarna vergelijkende en internationale politiek. Voor zij naar Leuven ging werd zij geselecteerd om deel te nemen aan een prestigieus programma, georganiseerd en gesponsord door het Amerikaans Ministerie van Buitenlandse Zaken via een opstelwedstrijd van de Amerikaanse ambassade in Brussel. "Na een maand in de States liet de microbe voor diplomatie en internationale betrekkingen me niet meer los". Tijdens haar studies in Leuven bleef zij actief bezig met conferenties, politieke organisaties en programma's i.v.m met jeugdengagement en internationale relaties.
 
"In het voorjaar van 2018 ben ik verkozen tot VN-jongerenvertegenwoordiger. Dit mandaat houdt een engagement in van twee jaar, het eerste jaar als junior, inclusief buitenlandse vertegenwoordigingen, het tweede jaar als senior. Sinds begin maart ben ik dus senior. Nu moet ik mijn junior-opvolger begeleiden. In totaal heeft ons land vijf VN-jongerenvertegenwoordigers die deel uitmaken van de officiële Belgische delegatie bij de Verenigde Naties. In mijn junior-mandaat heb ik vooral de nadruk gelegd op de link tussen jongeren, vrede en veiligheid."
Zij woonde vorig jaar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij in New-York en mocht zo België vertegenwoordigen tijdens de derde commissievergadering, inclusief een speech over het groeiend belang van de jeugd bij het veiligheidsbeleid. Dit alles kan tellen nu ons land verkozen werd tot niet-permanent lid van de VN Veiligheidsraad.
"Ik heb uiteindelijk slechts de twee laatste jaren van mijn humaniora in het college doorgebracht, maar ik durf met zekerheid zeggen dat deze periode een grote stempel heeft gedrukt op mijn verdere carrière. Vooral de lessen geschiedenis (Leraren Bentein en Strobbe), esthetica van Mevr. Vanbesien en filosofie van leraar Van Samang waren voor mij onvergetelijk, zoals mijn studiekeuze bewijst. Ik mag echter mijn leerkracht Engels (leraar Vandevelde) niet vergeten. Hij liet alle leerlingen in de klas een opstel schrijven over het belang van de herdenking van WO I. Met dit opstel won ik uiteindelijk de wedstrijd van de Amerikaanse ambassade en zo startte mijn internationaal verhaal".  
 (foto van Sara)
Haar broer, Felix (uitgangsjaar 2012 EWI) behaalde na het college het diploma 'Master in de sociale en militaire wetenschapen' aan de Koninklijke Militaire School en is nu officier bij de genietroepen.

Wij wensen Sara en Felix veel succes in hun nog prille carrière.

Jan Delbaere, (uitgangsjaar 1977 LWE), geboren in 1959, studeerde na zijn collegejaren in 1982 af als landbouwingenieur phytotechniek aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Hij vervolledigde deze studies in 1994-1995 met een diploma Bio-ingenieur in de landbouweconomie aan dezelfde universiteit. Al tijdens zijn collegetijd was hij geïnteresseerd in de Derde Wereld, zoals bij de activiteiten voor Broederlijk Delen.  "Toen wij door het gangske naar de kapel gingen, waar al die foto's van de vele missionarissen van het college hingen, keek ik dikwijls naar die foto's, niet dat ik een religieuze roeping had, maar wel omdat ik iets wilde doen aan het probleem van de Derde Wereld". En hij heeft woord gehouden. In 1983 trok hij voor twee jaar naar Wapinda in het toenmalige Zaïre waar hij werkte voor het  Centrum voor Integrale Ontwikkeling met ondermeer de coördinatie van interventies in de landbouwontwikkeling en volksgezondheid. Daarna was hij enkele maanden leraar aan de landbouwschool in Bocholt, maar dat was niet zijn roeping. Daarom ging hij in 1986 voor de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations met hoofdzetel in Rome) naar Wuhan in China om daar een project te ondersteunen voor de ontwikkeling van de olijfproductie. Daar produceert men sindsdien miljoenen olijfplantjes. Na twee jaar verhuisde hij naar Seiyun in Jemen in het kader van het Wadi Hadhramaut Agricultural Development Project van de FAO. Met een korte tussenstop in Tunesië - waar hij tuinbouw consultant was voor de rehabilitatie en re-integratie van gehandicapten - werkte hij een jaar in Brussel voor de firma Agrer NV waar hij de economische en financiële haalbaarheid analyseerde van ontwikkelingsprojecten, onder meer voor de Europese Commissie. Hij wilde echter op het terrein zelf werken en vertrok voor vier jaar naar Rwanda waar hij in opdracht van het toenmalige ABOS (Belgische technische samenwerking) werkte in het kader van een plattelandsontwikkelingsprogramma. Van 1995 tot 2003 leidde hij een project voor plattelandsontwikkeling in de Filipijnen.

In 2004 werkte hij in Rome voor het Wereld Voedsel Programma (=WFP) om als adjunct-afdelingshoofd verschillende programma's in zo'n 50 landen te analyseren, tot hij in 2010 adjunct-directeur werd van het WFP voor Rwanda, waar hij tot in 2014 het voedselhulp programma coördineerde voor meer dan 70 000 vluchtelingen. Daarna volgden nog vier jaren in New Delhi (Indië) om tenslotte als Directeur van het WFP in Vientiane (Laos) te belanden waar hij de voedselzekerheid ondersteunt met verschillende programma's. "Zo hebben wij programma's voor schoolmaaltijden, programma's ter bestrijding van de ondervoeding bij kinderen en om de weerbaarheid van de bevolking te versterken in geval van voedselproblemen. Ik blijf nu in Laos tot juli 2023. Dan zien we wél wat komt".

Jan was en is ook zeer sportief. Tijdens zijn collegejaren speelde hij basket bij de kadetten. In 1974 won de ploeg nog de finale tegen Assebroek en werden zo provinciaal kampioen. Een dag later kwam hij met een voet in het gips naar de volgende match tegen Lommel maar zij werden voor de nationale titel alsnog uitgeschakeld door een te sterk Lier.

 

Wij wensen hem en zijn echtgenote veel succes met het vele ontwikkelingswerk in de Derde Wereld.


Foto: Jake Herlle /WFP

5. uit ons archief... wie herkent zich op deze foto                                                                   

Ons digitaal archief omvat meer dan 10 000 foto's. Maar sommige foto's kunnen wij niet direct thuisbrengen. Op onze foto van de vorige nieuwsbrief kregen wij helaas geen reacties.
Misschien kan u reageren op onderstaande foto. Weet iemand nog wie, waar en wanneer?
Reacties kan u doormailen naar info@oudleerlingenksr.be   Met dank.


(moet een foto zijn van het jaar 2011 ?)

6. In memoriam...zij die ons hebben verlaten                                                                           


Met spijt hebben wij afscheid genomen van volgende oud-leerlingen :
 - Bart Alliet (uitgangsjaar 1980 LWI), geboren te Roeselare op 5 juni 1962 en in het UZ Gent overleden op 7 januari 2019. Bart was burgerlijk ingenieur elektrotechniek.
- Gaston Deroo (uitgangsjaar 1954 LGR), geboren te Zwevezele op 19 november 1935 en thuis in Aalter overleden op 10 september 2017. Gaston was dierenarts op rust.
- Willy Coene (uitgangsjaar 1975 WEB) is op 31 juli 2017 te Mechelen overleden.
- Ignace Vanden Berghe (uitgangsjaar 1946 LGR), geboren te Roeselare op 18 januari 1928 en overleden te Brugge in het AZ Sint-Lucas op 4 juni 2019. Ignace was orthopedisch chirurg op rust.
- E.P. Jules Van Moerkerke (uitgangsjaar 1938 LGR), geboren te Beveren-Roeselare op 3 juni 1920 en in het Missiehuis van Scheut te Torhout overleden op 30 juni 2019. Jules was 46 jaar actief als missionaris in het bisdom Inongo (Congo) en daarna nog twaalf jaar aalmoezenier van het rusthuis in Westkapelle.
- E.P. Karel Denys (uitgangsjaar1938 LGR) geboren in Roeselare op 25 juli 1920 en in het Missiehuis te Torhout overleden op 4 augustus 2019. Karel, broer van Willem (van Peegie), was 64 jaar missionaris, eerst in China, daarna in de Verenigde Staten, ondermeer in Detroit waar hij redacteur was van de 'Gazette van Detroit'. Sinds 1978 was hij ook Ridder in de Orde van 't Manneke uit de Mane. Samen met Jules, waren zij de oudste oud-leerlingen. Met zijn overlijden is ook de laatste van deze wonderklas van ons heengegaan.
- Frans D'hoore (uitgangsjaar 1952 LGR), geboren te Oostkamp op 9 april 1933 en thuis in Lichtervelde overleden op 31 juli 2019. Frans was veearts van opleiding, net zoals zijn pa, en was actief als vertegenwoordiger voor veeartsenijmedicatie in Vlaanderen.
- Luk Berkein (uitgangsjaar 1950 Economische), geboren te Roeselare op 23 oktober 1930 en in Oostende overleden op 8 augustus 2019. Luk was een zeer gerenommeerd architect. 
- Walter Sobry (uitgangsjaar 1957 WEA) geboren te Roeselare op 10 juni 1937 en er overleden op 27 augustus 2019. Walter verbleef al een tijdje in het rusthuis Vincenthove.
- E.H. Palmer Jonckheere (uitgangsjaar 1946 LGR), geboren te Beveren-Roeselare op 26 oktober 1927 en onverwacht overleden te Kortemark op 15 augustus 2019. Palmer was licentiaat Wiskunde en tot in 1988 directeur van het Vrij Technisch Instituut te Oostende. Vanaf 1990 was hij directeur van de Zusters van Liefde in Kortemark.  
 
Een overleden oud-leerling vergeten? Stuur ons een mailke aub.


Eindredactie : Jos Depondt, secretaris. Deze mail werd verstuurd door onze secretaris.
Onze volgende nieuwsbrief in januari.  Heeft u ook een leuk voorstel voor onze nieuwsbrief? Aarzel niet en stuur ons een berichtje. info@oudleerlingenksr.be  
                    

uitschrijfmodule....