Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw

Nieuwsbrief n° 14  - juni 2019    oudleerlingenksr@skynet.be 

Geachte, 
Beste,
 

Onze terugkomdagen worden wat moderner, met wat meer tijd om elkaar te ontmoeten, samen met oud-leraars. Ook onze jongeren-terugkomavond krijgt een upgrade, met muziek, een betere drankkeuze en wat meer tijd. Komen dus!
Omdat bepaalde 'internetproviders' onze nieuwsbrief niet doorsturen wegens te groot bestand, krijgt u deze nieuwsbrief vanaf nu zonder alle foto's. U kan natuurlijk onze volledige nieuwsbrief met foto's lezen op onze website www.oudleerlingenksr.be  


Alvast veel leesplezier,
Wim Goderis, uw voorzitter 

Inhoud                                                                                                                                      
    1. Onze terugkomdagen...  
  2. Enkele korte berichten
  3. Onze uitstap naar Gent
  4. Uit ons archief
  5. Een familie 'oud-leerlingen in de kijker'  De familie Vandekerckhove...
  6. In Memoriam
   
 1. onze terugkomdagen in een nieuw kleedje...                                                             

Sinds vorig jaar worden alle oud-leerlingen die het college meer dan 55 jaar geleden hebben verlaten ELK jaar uitgenodigd. De mis wordt vervangen door een gebedswake in de gerestaureerde kerk van het college, gevolgd door een wat uitgebreide receptie met aangepaste hapjes. Het menu van onze lunch krijgt ook een update. Zo krijgt u meer tijd voor een babbel, een glaasje en leuke anekdotes van toen.
U kan nu al inschrijven voor 11 november via deze link  "11 november 2019".
De jongere oud-leerlingen (die het college de laatste 9 jaar hebben verlaten) krijgen een e-mail met een one-button-inschrijving. Gewoon klikken en u bent ingeschreven. Meer moet dat niet zijn. Functioneert ook op i-pad of gsm. 

 

2. Enkele korte berichten                                                                                                            

Was hij 'de mol' uit het gelijknamig TV-programma op Vier? Wij hebben het over Bastiaan Moeyaert van het uitgangsjaar 2004 GLA en afkomstig uit Gits. Bij de eerste uitzending liep het al mis, hoogtevrees...en was voer voor de pers om hem als de mol aan te wijzen. Inmiddels weten we al beter.

Wij komen graag nog eens terug op de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar en wat onze oud-leerlingen ervan hebben gebakken. Lieven Huys,  (uitgangsjaar 1990 Latijn-Wetenschappen) is al 24 jaar gemeenteraadslid in de gemeente Wingene. De laatste 9 jaar was hij er ook Schepen. Vorig jaar werd hij herverkozen met 2332 voorkeurstemmen. Hij blijft dan ook Schepen en in 2021 volgt hij de huidige burgemeester, Hendrik Verkest, op voor de laatste vier jaar van de legislatuur.

Toon Vancoillie, uitgangsjaar 1980 Latijn-Wetenschappen, is al sinds 1995 schepen in Kortemark. Tussen 2001 en 2007 kon hij zijn herverkiezing niet verzilveren en bleef hij aan de kant staan. In 2007 werd hij opnieuw schepen en van 2011 tot 2018 was hij zelfs burgemeester van Kortemark. Hij haalde 1232 voorkeurstemmen in 2018 en werd begin 2019 opnieuw schepen.
Rob Kindt, jarenlang leraar Frans in ons college, was schepen in Ingelmunster, maar met zijn 64 jaren op de teller heeft hij de politiek vaarwel gezegd.

Xavier Vandamme, uitgangsjaar 1990 Latijn-Grieks, grote muzikant, werd vorig jaar gelauwerd in zijn Roeselare als eerste laureaat van de Adriaan Willaert Award. Met deze nieuwe prijs wil de stad musici eren die op een buitengewone wijze zorgen voor een blijvende aandacht voor het werk van Adriaan Willaert. Een dikke proficiat !
_______________________________________________________________________________________

Louis Ide (uitgangsjaar 1991) is niet alleen algemeen secretaris van de N-VA maar is nu ook schrijver. Hij heeft zopas een roman geschreven met als titel 'Het Project'. Hij schreef al drie boeken over gezondheidszorg. Maar dit keer geen politiek boek. De redactie kon het boek nog niet lezen...
Het boek is te koop bij de Standaard Boekhandel of de betere boekhandel.  


Lieven Vandekerckhove, (uitgangsjaar 1964 LGR), emeritus-professor aan de KULeuven, heeft een boek geschreven over zijn collegejaren, met vele leuke anekdotes. Het boek is te koop in de Standaard Boekhandel of bij onze vereniging voor de prijs van 15€ (verzendkosten inbegrepen). Bestellen kan via onze website. (n.v.d.r. alleen boeken die over het college gaan worden verkocht door onze vereniging). 

Lucas Van Robays, uitgangsjaar 1972 Eco, zie vorige nieuwsbrief, en schilder, exposeert in Damme (de stadshallen) van 14 tot 23 juni (open van 11.00 u tot 18.00 u). Vrije ingang. Misschien een ideetje voor een uitstap naar Damme.
________________________________________________________________________________________ 

De gerestaureerde kerk van het college werd in het weekend van 18 mei officieel geopend. Onder ruime belangstelling, met tal van oud-leerlingen, werd de kerk feestelijk heropend met aangepaste muziek. Ook de vespers en zegening van het gerestaureerde glasraam op zondag konden rekenen op een ruim publiek. De restauratie, die alles samen 25 jaar heeft geduurd, heeft in totaal 1,4 miljoen euro gekost, waarvan 15% door het college zelf werd betaald. Er waren ook subsidies van Onroerend Erfgoed en het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. Het is de bedoeling de kerk als kerk te behouden maar ook open te stellen voor andere activiteiten.


Foto's: Filip Vandevelde

meer foto's vindt u op de facebookpagina van het college: 

https://www.facebook.com/KleinSeminarieRoeselare/

3. Onze jaarlijkse uitstap... naar Gent                                                                                    

Op woensdag, 17 april, was het weer zover. Al voor het derde jaar op rij organiseerde onze vereniging een uitstap met toenemende belangstelling. Met 53 waren ze er op tijd. Eerst werden wij ontvangen op het stadhuis door Schepen Filip Watteeuw (uitgangsjaar 1981 WEB), die ons op een fantastische speech kon verrassen. Met dank. Daarna volgde nog een rondleiding in het stadhuis. 


Schepen Filip Watteeuw in zijn gemeenteraadszaal. Hij beantwoordde alle vragen van een kritisch publiek.

Aansluitend was er een rondleiding in het historisch centrum van Gent met twee gidsen. Zo hebben wij Gent nog nooit kunnen bewonderen. Wij hebben in ieder geval twee Gentse woorden geleerd: 'kanneschieter' en 'mammelokker'.  Na een uitgebreide lunch werd 'De Krook' bezocht onder de deskundige leiding van drie gidsen. Nu is het al uitkijken naar onze uitstap van volgend jaar...
Meer foto's van onze uitstap vind je op volgende link:  
https://fotoalbum.oudleerlingenksr.be   
   

4. Een familie oud-leerlingen in de kijker: de familie Vandekerckhove                         

Naar aanleiding van de publicatie, in boekvorm, van de cursiefjes die Lieven Vandekerckhove ooit voor ons vroegere tijdschrift „Eertijds“ heeft geschreven (zie verder) willen we dit keer de grote familie “Vandekerckhove” even belichten. In ons bestand staan welgeteld 18 oud-leerlingen met deze naam. Wij proberen hierbij volledig te zijn, maar gemakkelijk is dit niet. In België wonen 3274 personen met die familienaam, 56 van hen wonen in Roeselare, waar we drie families vonden onder de oud-leerlingen. Zoek je ‘Vandekerckhove’ op Google dan krijg je 1,3 miljoen hits. Bij het invoeren van “familie Vandekerckhove” geeft Google slechts 319 hits. Genoeg gegevens om hier iets te schrijven. In alfabetische orde komen hier verder ter sprake: Allard, Karel en Michiel met hun respectieve nazaten. Hieronder het resultaat van vier maanden opzoekingwerk.

Allard Vandekerckhove (1923 – 2012), was de bezieler en stichter van VDK, de producent van vuilniswagens in de Brugsesteenweg. Samen met zijn echtgenote  Simonne Lefere, overleden op 21 december 2011, had hij vier kinderen: Katrien, Frank, Filip en Peter. Zijn drie zonen waren allen oud-leerlingen van ons college.
Frank
(uitgangsjaar 1975 WEB) woont al jaren in Spanje (Estepona) en heeft er een fabriek van vlaggen ‘VDK Banderas’. Klein detail: Frank heeft voor onze vereniging vier vlaggen geproduceerd en gratis laten leveren (dank hiervoor). In ons archief vonden wij nog foto’s van Frank, samen met Luc, als Romeinse soldaten in het college- toneelstuk ‘De zoon des mensen’ uit 1973. 
Filip
, met zijn mooie witte haardos, (uitgangsjaar 1970 WEB) is helaas vroegtijdig overleden in Nieuwpoort na een slepende ziekte op 19 juni 2017.  Filip heeft vele jaren in de Verenigde Staten gewoond en gewerkt onder meer in de immobiliënsector.  
Peter (uitgangsjaar 1977 Economische) was tot in 1992 journalist bij het uitgeversbedrijf 'Tijd' en algemeen directeur van 'De Belegger'. Daarna ging hij aan de slag bij Mees Pierson waar hij in 2001 CEO werd. In 2005 werd hij CEO van Fortis Retail Banking Belgium, tot 2017 CEO Retail en bestuurder van BNP Paribas Fortis. Sinds januari 2018 was hij CEO van KBL European Private Bankers in Luxemburg. Eind mei dit jaar ging hij met pensioen.
Katrien kon helaas toen nog niet naar het college gaan. Zij woont in San Pedro de Alcantara waar ze jarenlang zelfstandige was maar nu daar geniet van een welverdiende rust.

van links naar rechts: Filip, Katrien, Frank en Peter (foto van de familie)

Karel Vandekerckhove (1904 – 1975) (uitgangsjaar 1924 Economische), neef van Allard, was bekend om zijn meubileringszaak in de Noordstraat, maar woonde in de Ooststraat nr. 15 in Roeselare. Karel had samen met zijn echtgenote, Louisa De Meester, tien kinderen: Anna, Paul, Piet, Karla, Ria, Cecilia, Jo, Jan, Bart en Antoon. De zonen hebben allemaal onderwijs in het college genoten.
Paul
(uitgangsjaar 1956 LGR) had een meubelzaak in Drongen en kan nu genieten van zijn pensioen samen met zijn echtgenote Magda Degroote. Over zijn loopbaan zei hij zelf: “Zes jaar Scheut en verder 12 stielen en 13 ongelukken…de Vandekerckhove’s zijn nogal speciaal en niet altijd van de gemakkelijkste, ook tijdens mijn collegejaren”.
Piet
(uitgangsjaar 1958 LGR) geboren te Roeselare op 3 oktober 1939, is helaas op 10 november 2017 overleden te Veurne en woonde in Koksijde. Piet volgde een opleiding binnenhuisarchitect en later ging hij ook Romaans studeren.    
Jo
volgde verschillende jaren les in het college, maar maakte daar zijn secundair niet af. Hij studeerde naderhand handelswetenschappen te Leuven. Hij is helaas overleden op 9 maart 1989 in Oostduinkerke.
Jan
, gehuwd met Annemie Schillebeeckx, volgde de lagere school in het college en de Latijnse tot in 1964. Ze wonen in Koksijde en hebben drie kinderen.
Bart
(uitgangsjaar 1968 LGR) is huisarts geweest in Berchem, en geniet nu ook van zijn pensioen. Hij is gehuwd met Mieke Ketels en heeft vijf kinderen en zes kleinkinderen.
Antoon
(uitgangsjaar 1969 LGR), gehuwd met Annemie Vereecke is huisarts in Nieuwpoort. Hij studeerde geneeskunde aan de KULeuven van 1969 tot 1976. Samen hebben zij drie kinderen en zes kleinkinderen.

(Foto uit het familie-album van Antoon)

Michiel Vandekerckhove (1911 – 1992), neef van Allard en broer van Karel. Michiel was gehuwd met Lucie Van Waeyenberge, die eind 2016 haar 102de verjaardag vierde. Lucie  woont vandaag nog altijd thuis.

Mama Vandekerckhove, Lucie, hier samen met drie van haar zonen – Lieven, Luc en Lode-  en burgemeester Declercq bij de viering van moeders 100ste verjaardag (foto Jos Bogaerts)

Michiel ging voor het lager onderwijs naar het college, maar werd voor de humaniora naar het college van de Redemptoristen in Essen gestuurd (zijn oudere broer was toen bij de Redemptoristen ingetreden). Na zijn huwelijk met Lucie was hij een paar jaren aan de melkerij van Moorslede verbonden, doch na de oorlog begon hij in Roeselare zijn eigen zuivelhandel. Lucie startte de kruidenierszaak in de Ooststraat, bekend als ´t Kroontje, dat later uitgroeide tot een delicatessenzaak met zelfbediening, toen een unicum in Roeselare. Het gezin werd gezegend met vijf zonen, die allemaal ‘collegepieten’ geworden zijn. 
Rik
(uitgangsjaar 1961 LGR) studeerde rechten in Leuven en werd notaris in  Antwerpen, waar hij nog woont. Hij is gehuwd met Annemarie Rosquin. 
Geert (uitgangsjaar 1962 LGR), studeeerde handelswetenschappen in Leuven, en volgde nog postacademisch onderwijs bij professor Vlerick in Gent. Na zijn studies trad hij in dienst bij de firma Dumont-Wyckhuyse in Roeselare. Hij is helaas al in 1974 overleden.
Lode
en Lieven zijn als tweeling geboren in 1946. Lode liep voor het lager onderwijs school in het college, maar ging voor de moderne humaniora naar het college van Tielt. Hij werd naderhand ingeschakeld in de zaak thuis, en werd na stopzetting van deze zaak vertegenwoordiger voor diverse firma´s. Hij is vader van 2 kinderen, woont in Eke-Nazareth, en is nog steeds (deeltijds) actief als zelfstandige. 
Lieven
(uitgangsjaar 1964 LGR), studeerde sociologie en filosofie in Leuven, trok daarna als vrijwilliger naar Liberia (West-Afrika), waar hij een paar jaren sociologie doceerde. Daarna keerde hij terug naar zijn alma mater in Leuven, waar hij de diverse stadia van de academische loopbaan doorliep om professor sociologie te worden. Hij doceerde ook 25 jaar aan de KULAK.
En tenslotte is er Luc (uitgangsjaar 1974 WEB), die kinesist is met praktijk op het Polenplein te Roeselare.


Van Willy Luyckx, Zuidstraat, oud-leerling van de lagere afdeling, ontvingen we bovenstaande foto uit 1916. Toen had Arthur Vandekerckhove, vader van Michiel, een meubelfabriek naast het stadhuis van Roeselare. Foto is van Luc Houthoofd. 

Voor ons toenmalig tijdschrift ‘Eertijds’ schreef Lieven geregeld cursiefjes over het leven op het college. Nu hij met emeritaat is als professor heeft hij de tijd gevonden om zijn schrijfsels van toen eens op te frissen en in boekvorm uit te geven:

Lieven was in zijn collegetijd al een buitenbeentje. “De eerste twee jaar van de lagere school heb ik gevolgd in de stadsschool, toen nog in het arsenaal op het Polenplein. Vanaf het derde leerjaar ben ik dan naar het college gegaan, tot en met de retorica. Dus 10 jaar heb ik doorgebracht in het college, met de beste herinneringen. Ik ga ook graag terug naar de terugkomdag op 11 november, georganiseerd door de Oud-leerlingenbond.” Tijdens de grote vakantie na de poësis werd Lieven laureaat van het toenmalige Studentenforum te Vaalbeek (een week met voordrachten en discussies over de actualiteit op grote en kleine schaal). Allicht heeft dit hem in polepositie gebracht voor de (eerste ooit) praesesverkiezing in de retorica ‘63-‘64. Als praeses ontwikkelde hij met zijn klas een resem activiteiten, waaronder twee Reto Shows: een eerste keer op 2 december 1963 met enkel optredens van eigen leerlingen, een tweede keer op 17 februari 1964 in de zaal Cloet (900 toeschouwers) met optredens van Miel Cools, Jef Burm en de internationaal bekende mimespeler Zwi Kanar. Door de volgende retoricaklassen werd nog drie keer een Reto Show georganiseerd (met onder anderen Boudewijn De Groot). Het archief over de activiteiten van dat retoricajaar is inmiddels gedigitaliseerd en overgemaakt aan het archief van het Klein Seminarie. 

Tijdens zijn studententijd trok Lieven samen met zijn klasgenoot Erik Lamsens als troubadour de boer op. Ze zongen hun eigen liedjes, ieder had zijn eigen programma, soms zongen ze ook samen. Erik heeft later een single opgenomen, Lieven werkte enkele keren mee aan het radioprogramma Timpe-tompe-teirelink van woordkunstenaar Gerard Vermeersch. Tot zijn verrassing vond hij recent in zijn archief een 50 jaar oude amateuropname van enkele van hun beider liedjes.
Lieven was in zijn jongere jaren sterk Vlaams geëngageerd. Daarom begon hij in Leuven eerst “pol en soc”, maar hij koos tenslotte voor de opleiding sociologie. In 1968 kwam hij voor de studentenclub Moeder Mandel naar Roeselare om in de middelbare scholen te werven voor een grote betoging tegen de beslissing van het Belgisch episcopaat om de universiteit van Leuven tweetalig te houden. In 1968-69 was hij praeses van Moeder Mandel. Onder zijn bewind werden de  meisjesstudenten voor de eerste keer toegelaten tot de toen uitsluitend mannelijke studentenclub, een beslissing die in het Seniorenkonvent (vereniging van praesides) veel weerstand uitlokte.
Na zijn studies trok Lieven met zijn jong gezin als vrijwilliger naar Liberia, waar hij een paar jaren in de hoofdstad Monrovia aan de universiteit werkzaam was. Daarna keerde hij terug naar Leuven om er aan zijn alma mater een academische carričre uit te bouwen.


(Foto: Stefaan Beel)

Het boek “In Schuinschrift” is een schitterend werk voor het nageslacht. Namen worden niet genoemd, maar het is wel de bedoeling dat de lezers zich die mensen, over wie Lieven schrijft, wel kunnen voorstellen, denk maar aan de knecht van het college,Valčre, met zijn eeuwige vraag ‘Eeij gin cigarette, joengne?’…Het leest zo vlot, dat uw redacteur het in één ruk heeft uitgelezen. 

U kan het boek bestellen via onze vereniging door 15 € te storten op onze bankrekening BE37 4676 3544 1128 met vermelding van uw naam en uitgangsjaar.
Het boekje wordt u dan per post toegestuurd. Het boek is ook te koop bij de Standaard Boekhandel. Een echte aanrader vooral voor wie de collegejaren tussen 1955 en 1975 heeft beleefd.

bezoek ook onze website:   www.oudleerlingenksr.be  
Nieuw op onze website: een tiental leuke mp4 filmpjes. Klik op video's...

 

5. uit ons archief... wie herkent zich op deze foto                                                                      

Ons digitaal archief omvat meer dan 10 000 foto's. Maar sommige foto's kunnen wij niet thuisbrengen.
Daarom deze nieuwe rubriek: wie weet wat? Laat ons iets weten via onze website (contact)

 

6. In memoriam...zij die ons hebben verlaten                                                                            


Met spijt hebben wij afscheid genomen van volgende oud-leerlingen :
 - Kristof Mommerency, verliet het college in 1989, geboren op 9 februari 1972 en na een slepende ziekte overleden op 19 juli 2018.
- Gerard Dekeyzer, uitgangsjaar 1948 LGR, geboren op 15 januari 1930 en gestorven op 2 april 2019.
- Luc Tempelaere, uitgangsjaar 1974 Economische, geboren te Moorslede op 4 september 1956 en overleden te Roeselare op 31 januari 2019.
- Carlos Dupon, uitgangsjaar 1956 Wetenschappelijke A, geboren te Roeselare op 8 juli 1936 en te Ieper overleden op 2 februari 2019. Carlos was licentiaat Handels- en Financiële Wetenschappen. Hij was ook een tijdlang bestuurslid van onze vereniging.
- Ignace Vanluchene, uitgangsjaar 1960 LGR, geboren te Tielt op 27 juli 1941 en te Gent overleden op 27 januari 2019.
- E.P. Frans Demeyer, uitgangsjaar 1947 LGR, geboren te Roeselare op 26 oktober 1927 en overleden in Boeckhout op 3 december 2018. Frans was als Jezuďet actief in Centraal Afrika.
- Johan Dejonckheere, uitgangsjaar 1951 LGR, geboren te Roeselare op 6 mei 1931 en er overleden op 2 februari 2019.
- E.P. Hugo Deboutte, uitgangsjaar 1952 LGR, geboren te Roeselare op 19 april 1931 en er overleden op 5 februari 2019. Hij was o.m. jarenlang missionaris in Congo en in Haďti.
- E.P. Paul Delrue, Scheutist, uitgangsjaar 1956 LGR, geboren te Rekkem op 22 januari 1938 en te Zuun overleden op 25 november 2018. Paul was van 1963 tot 2008 missionaris in Congo.
- Luc Depuydt, uitgangsjaar 1964 LGR, geboren in Ardooie op 27 september 1944 en thuis in Ruiselede overleden op 7 mei 2018. Luc was veearts.
- Erik Dermaut, verliet zijn college in 1965, geboren te Roeselare op 13 februari 1950 en er overleden op 6 mei 2019. Erik was mede-eigenaar van de drukkerij Dermaut. Erik was ook een fervent basketter, onder meer bij Wytewa.
- Willem Stockman, uitgangsjaar 1984 Latijn-Wetenschappen, geboren op 18 november 1966 te Roeselare en plots overleden in Menen op 4 mei 2019. Willem was anesthesist van opleiding en vele jaren een zeer gewaardeerd hoofd van de spoeddienst van het AZ Delta. Willem was jarenlang KSA-leider in Rumbeke en was nog altijd betrokken bij de KSA, eerder achter de schermen. Een week voor zijn overlijden was hij nog aanwezig op een KSA-bijeenkomst, samen met burgemeester Declercq.
- E.P. Paul Catry, uitgangsjaar 1951 LGR, geboren in Roeselare op 23 april 1931 en in het missiehuis van Scheut in Torhout overleden op 15 mei 2019. Paul was jarenlang missionaris ondermeer in Indonesië.
- Karel Moerman, uitgangsjaar 1946 LGR, geboren in Roeselare op 3 december 1927 en overleden in Brugge op 12 mei 2019. Karel was leraar plastische kunsten.
- Rik Becuwe, verliet het college in 1967, geboren in Roeselare op 14 januari 1951 en overleden op 20 mei 2019. Rik was boekhouder van opleiding en groothandelaar in vleeswaren.
- André Cloet, uitgangsjaar 1952 LGR, geboren te Pittem op 1 mei 1933 en overleden te Sint-Andries op 25 mei 2019. André was gewezen regiodirecteur bij ABB Verzekeringen.
 
Een overleden oud-leerling vergeten? Stuur ons een mailke aub.


Eindredactie : Jos Depondt, secretaris. Deze mail werd verstuurd door onze secretaris.
Onze volgende nieuwsbrief in september.  Heeft u ook een leuk voorstel voor onze nieuwsbrief? Aarzel niet en stuur ons een berichtje. info@oudleerlingenksr.be