Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw

Nieuwsbrief n° 12  - oktober 2018    oudleerlingenksr@skynet.be 

Geachte, 
beste
 

11 november is een vaste waarde voor onze vereniging. Voor de wat jongere oud-leerlingen - uitgangsjaren 2009 tot 2018 - is er dit jaar op zaterdag 17 november een leuke terugkomavond...kom vanaf 21.00 u. naar de refter van het college en krijg vijf consumpties voor slechts 5 Euro, ter plaatse te betalen. Ambiance verzekerd. Graag inschrijven vooraf.
Alle informatie vindt u vast en zeker op onze website: www.oudleerlingenksr.be                     
 

Inschrijven voor 11 november kan hier direct
 

Inschrijven voor 17 november kan dan hier direct

Woont u nog steeds op onderstaand adres? Zo niet, stuur ons uw nieuwe gegevens door.
#address# 
 

Alvast veel leesplezier,
Wim Goderis, uw voorzitter 

Inhoud                                                                                                                                      
    1. De oud-leerlingenbond bestaat dit jaar 50 jaar...  
  2. Enkele korte berichten
  3. Een stukje sportgeschiedenis: de volleybalploeg 1956-1960 deel 1
  4. In Memoriam
           

 

1. Oud-leerlingenbond 50 jaar jong                                                                                       

Onze vereniging werd in 1968 officieel opgericht en bestaat dit jaar 50 jaar.  Daarom werd het bestuur, samen met voormalige bestuursleden en echtgenotes van overleden bestuursleden plechtig ontvangen op het Stadhuis, in aanwezigheid van burgemeester Kris Declercq, oud-leerling.

 

Op Zondag 23 september werd dan ons jubileumboek op ludieke wijze voorgesteld in de feestzaal in aanwezigheid van een kleine 200 oud-leerlingen. Johan Depoortere, oud-leerling en voormalig VRT-journalist wist op plezante wijze de sprekers aan te kondigen met tussendoor anekdotes van zijn tijd in het College. Jos Depondt, auteur van het boek, kreeg de toehoorders snel op zijn hand met een speelse speech over hoe het boek tot stand was gekomen. Daarna volgde Brecht Speybrouck met een bloemlezing uit zijn dagboeken van zijn collegejaren. Tenslotte nam directeur Kris Pouseele het woord. De voorstelling werd op glansrijke manier muzikaal ondersteund door het koor Gaudeamus Igitur onder leiding van Joost Van brussel.

Meer sfeerbeelden vindt u op onze website. Het feest werd afgesloten met een traditionele receptie na het al even traditionele slotwoord van onze voorzitter, Wim Goderis. Foto: Jos Bogaerts.

   

Ons boek is nog altijd beschikbaar op het secretariaat van het college (tijdens de schooluren) voor 20€ of in de Standaard Boekhandel in de Ooststraat (21€). Wie voorintekende en niet aanwezig kon zijn op 23 september kan het boek ophalen, tenzij u opteerde voor verzending.

Wenst u ons boek thuis te ontvangen, betaal dan 25€ op onze bankrekening
BE37 4676 3544 1128 met vermelding van uw uitgangsjaar.

 

2. Enkele korte berichten                                                                                                      


 

Tijdens de vakantieperiode, de dag voor de start van de Ronde van Frankrijk, was Patrick Lefevere op bezoek in het college voor de opnames van het programma Alloo. (niet te verwarren met het Engelse Allo,Allo).  Patrick is trouwens oud-leerling hoewel hij het college vroeger verliet om naar Waregem te trekken voor de studies 'handel'. Wij kijken al uit naar de uitzending...Op de foto vlnr Alloo, Kris Pouseele en Patrick Lefevere.
 

Leraar William Doom verliet op 1 september ons college na twintig jaar wetenschapsleerkracht. Hij wordt nu directeur van de Vrije Roeselaarse Centrumscholen (VCSR).  Wij wensen hem veel succes met deze nieuwe uitdaging. William, nu 44 jaar jong, woont in Passendale en startte zijn carrière als lesgever in 1997 in het Sint-Amandscollege te Kortrijk om een jaar later aan de slag te gaan in het Klein Seminarie Roeselare. Vele oud-leerlingen zullen zich hem herinneren als een gedreven maar beminnelijke leraar.

Bent u van het uitgangsjaar 1986 dan is dit bericht voor u: Roeland Luttun zoekt zoveel mogelijk oud-leerlingen van zijn uitgangsjaar om een groot feest te organiseren op vrijdag 30 november voor allen geboren in 1968, dus allemaal vijftig geworden. Onze vereniging kan om privacy-redenen uw adres niet zomaar doorgeven, vandaar een warme oproep om zelf contact op te nemen met Roeland via e-mail legendsinvite@telenet.be  (het wordt een feest voor alle vijftigers van alle Roeselaarse scholen).

 


 

Op dinsdag 13 november komt Lucas De Man (uitgangsjaar 2000) naar zijn college om er een ludieke lezing te geven. De organisatie is in handen van de ouderraad van het Klein Seminarie. Lucas, die eigenlijk Mathias heet, is een humorist pur sang, vooral in Nederland bekend van zijn TV-optredens. Toegang slechts 5€ voor een avond vol plezier. (te betalen ter plaatse)  Wij vragen wél vooraf in te schrijven. Stuur een mailke naar
info@oudleerlingenksr.be ... plaatsen beperkt. 

 


De 'Gazette van Detroit' verdwijnt definitief na 114 jaar. Wat heeft dit met de oud-leerlingenbond te maken zal u zich afvragen. Wél, één van de laatste redacteurs was niemand minder dan pater Karel Denys, oud-leerling van het uitgangsjaar 1938 Latijn-Grieks en één van onze oudste nog levende oud-leerlingen, die dit jaar 98 jaar wordt. Hij verblijft nu in het huis van Scheut in Torhout.  
Kom je op een zaterdag of zondag voorbij de dreef in de Zuidstraat dan is de kans groot dat er iets te doen is in het College. Misschien is er een KSA-activiteit, iets voor de lagere afdeling of van de VABI, de vroegere Land-en Tuinbouwschool. Op zondag 25 november om 11.00 ben je vast en zeker welkom in de refter voor de 42ste editie van Fiësta Filippina. En wie de Filipijnen zegt denkt meteen aan pater Geert Bouckaert, die dit jaar zijn 50-jarig priesterjubileum komt vieren in Roeselare. Op zondag 21 oktober om 10.30 u. is er in de Sint-Michielskerk van Roeselare een plechtige eucharistieviering ter gelegenheid van zijn gouden priesterjubileum. De viering wordt ondersteund door het koor van de Filipijnse gemeenschap uit Oostende. Iedereen welkom.

 


En om af te sluiten nog een lokaal berichtje: Jules Verbeke, uitgangsjaar 2018 (Wetenschappen-Wiskunde), was op zondag 14 oktober ll. de jongste kiezer van het land die zijn stem mocht uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen en dat in zijn Hooglede. Hij is inderdaad geboren op 14 oktober 2000 en mag voor de eerste keer stemmen. Bij de vraag voor wie hij stemde was zijn antwoord "voor de goeie". Jules startte in oktober zijn studies burgerlijk ingenieur aan de Kulak. Wij wensen hem veel succes en hopen hem te mogen verwelkomen op onze terugkomavond van 17 november aanstaande.

 

                           

 

3. Een stukje sportgeschiedenis: volleybalploeg 1956-960   (1)                                        

 

In één van onze vorige nieuwsbrieven hadden wij het uitgebreid over de voetbalploeg van het college en de kardinaalsbeker. Van Jan Debacker, oud-leerling, uitgangsjaar 1960 LGR, kregen we interessant archief-materiaal over de oprichting van een volleybalploeg in 1956.
 


 

Op de foto hurkend vlnr Harold De Jonghe, André Chys, Jan Debacker en Frans Pyck. Staand vlnr Germain Vandecasteele, Guido Lamote, Herman Deroo, E.H. Antoon Verborgh.

In de herfst van 1956 zag op het internaat een volleybalploeg het levenslicht. Initiatiefnemer was ondersurveillant E.H. Antoon Verborgh. De ploeg 'Wytewa' werd getraind samen met de bestaande Roeselaarse volleybalploeg Roularia, waarvan Raf Vansteenlandt de leider was.

Wytewa startte de competitie natuurlijk in de laagste categorie, maar na twee seizoenen waren wij al in Eerste Provinciale. Daar wenkte de kampioenstitel zodat dat 'collegeploegske' in 1959 in Eerste Nationale aantrad. We verloren alle matchen op verplaatsing maar wonnen thuis alles.

Maar in 1960 was het prijs. Onze ploeg won het provinciaal kampioenschap van het Nationaal Sportverbond Vrij Onderwijs... meer in onze volgende nieuwsbrief voor deel 2.
    

 

 

onze website:   www.oudleerlingenksr.be  

 

 

 

4. In memoriam...zij die ons hebben verlaten                                                                      


 

Met spijt hebben wij afscheid genomen van volgende oud-leerlingen :
 - Daniel Carton, uitgangsjaar 1955 Economische, geboren in 1936 en overleden op 15 augustus 2018. Daniel was landmeter van beroep en ereschepen van de gemeente Heule.
- Jacques Coppens, uitgangsjaar 1945 Latijn-Grieks, geboren te Elsene op 20 september 1927 en overleden te Hasselt op 19 januari 2017. Jacques was gewezen gedelegeerd bestuurder Electrabel en gewezen voorzitter van de raad van bestuur Distrigas.
- Daniel Bonte, geboren in Westkapelle op 24 maart 1934 en overleden te Roeselare op 20 september 2018. Daniel was stichter van het PCLT-Roeselare, het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw. Hij was ook leraar aan het Vrij Landbouwinstituut van Roeselare en een tijdlang docent aan de Hogeschool Gent.
- Noël Pittellioen, uitgangsjaar 1957 Economische, geboren op 21 juni 1938 en te Roeselare overleden op 4 september 2018.
- Jackie Coulier, uitgangsjaar 1964 Wetenschappelijke A, geboren in Roeselare op 14 juni 1946 en overleden te Koekelaere op 4 september 2018. Jackie was burgerlijk ingenieur van opleiding, een tijdlang kinesist en later leraar Wiskunde in Tielt.
- E.H. Robert Vanackere, geboren te Izegem op 5 december 1934 en in Roeselare overleden op 3 september 2018. Robert was van 1978 tot 1997 leraar aan het Klein Seminarie Roeselare. Laatst was hij aalmoezenier van het woonzorgcentrum Vincenthove in Roeselare.
- Jan Vercruysse, uitgangsjaar 1944 Latijn-Grieks, geboren te Roeselare op 29 oktober 1925 en er overleden op maandag 17 september 2018.
- Raoul Werbrouck, geboren te Koolskamp op 25 juni 1934 en te Roeselare overleden op woensdag 12 september 2018. Raoul was van 1957 tot in 1995 een zeer gewaardeerde turnleraar van het college.
- Frans Casteleyn, uitgangsjaar 1952 Economische, geboren te Roeselare op 26 juli 1932 en in Oostende overleden op 24 maart 2018.
- Paul Vervaecke, uitgangsjaar 1965 Economische, geboren te Roeselare op 18 juni 1946 en in Oostende overleden op 9 februari 2018.
- Sebastiaan Degryse, uitgangsjaar 1952 Economische, geboren te Roeselare op 24 mei 1932 en er overleden op maandag 30 juli 2018.
- E.H. Jozef Oost, uitgangsjaar 1959 Latijn-Grieks, geboren te Roeselare op 14 april 1940 en in Kortrijk overleden op dinsdag 19 juni 2018. Jozef was van 1965 tot 2005 leraar aan het Sint-Amandscollege te Kortrijk en daarna aalmoezenier van het Woonzorgcentrum Sint-Vincentius te Kortrijk.
- Joseph (Jos) Destrooper, uitgangsjaar 1939 Latijn-Grieks, geboren te Wervik op 2 april 1921 en in Kortrijk overleden op 20 juli 2018. Jos was erenotaris in Ledegem en ereplaatsvervangend vrederechter. Zijn echtgenote overleed enkele weken later.
- E.P. Hendrik Deceuninck, uitgangsjaar 1960 Latijn-Grieks, geboren te Izegem op 20 augustus 1940 en overleden te Waregem op 24 juli 2018. Hij was missionaris Oblaat en was onder meer pastoor te Kachtem en Harelbeke-Stasegem.
- Frans Froeyman, uitgangsjaar 1942 Economische, geboren te Torhout op 25 april 1922 en te Gent overleden op 7 juli 2018. Frans was gewezen handelsvertegenwoordiger bij de firma Devis en gewezen gewestbeheerder in Belgisch Congo.
- Jozef Vermander, uitgangsjaar 1941 Latijn-Grieks, geboren in Hooglede op 4 februari 1923 en in Kortrijk overleden op 4 juli 2018. Jozef was erestadssecretaris van de stad Kortrijk.
- Frans Mortagne, uitgangsjaar 1953 Latijn-Grieks, geboren te Roeselare op 21 maar 1934 en er overleden op 10 juli 2018.
- Carl Baert, uitgangsjaar 1966 Latijn-Wiskunde. geboren te Izegem op 30 augustus 1947 en onverwacht overleden te Oostende op 7 juli 2018. Carl was architect.
- E.H. Wilfried Pauwels, geboren te Veurne op 12 oktober 1927 en er gestorven op 12 mei 2018. Wilfried was van 1953 tot 1960 priester-leraar aan ons college.
- Carl Vandoorne, uitgangsjaar 1967 Latijn-Wetenschappen, geboren te Menen op 7 januari 1949 en in Dadizele overleden op 20 juni 2018. Carl was onder meer bestuurslid van de KVG Dadizele.
- Cédric De Batselier, uitgangsjaar 2011 Wetenschappen-Wiskunde, geboren te Roeselare op 8 november 1993 en bij een smartelijk ongeval overleden in Tielt op 14 juni 2018. Cédric was van opleiding bio-ingenieur.
 

 

Een overleden oud-leerling vergeten? Stuur ons een mailke aub.


 

 


Eindredactie : Jos Depondt, secretaris. Deze mail werd verstuurd door onze secretaris.
Onze volgende nieuwsbrief in januari.  Heeft u ook een leuk voorstel voor onze nieuwsbrief? Aarzel niet en stuur ons een berichtje. info@oudleerlingenksr.be