Oud-leerlingenbond Klein Seminarie Roeselare vzw

Nieuwsbrief n° 11  - juni 2018    oudleerlingenksr@skynet.be 

Geachte, 
beste,
Onze vereniging bestaat dit jaar 50 jaar en dat wordt gevierd. Op zaterdag 22 september wordt ons bestuur ontvangen op het Stadhuis en op zondag 23 september wordt iedereen graag uitgenodigd voor een ludieke (gratis) voorstelling van ons jubileumboek in het college. Een evenement om niet te missen met een afsluitende receptie in de feestzaal. 

Wij wensen de leerlingen van het uitgangsjaar 2018 hartelijk welkom in onze club.
 Veel leesplezier,
Wim Goderis, uw voorzitter 

Inhoud                                                                                                                                      

    1. De oud-leerlingenbond bestaat dit jaar 50 jaar...  
  2. Enkele korte berichten
  3. Oud-leerlingen in de kijker: twee professoren in Amerika aan het woord (2)
  4. In Memoriam
           

1. Oud-leerlingenbond 50 jaar jong                                                                                       

Onze vereniging werd in 1968 officieel opgericht en bestaat dit jaar 50 jaar.  Dat wordt gevierd met o.m. een uitgave van een boek over 50 jaar geschiedenis. Het boek wordt op zondag 23 september, om 10.30 u. op een ludieke wijze voorgesteld door onder meer Johan Depoortere (voormalig BRT-journalist en oud-leerling).  U mag zich verwachten aan nooit getoonde foto's en veel meer. U kan er ook ons boek aanschaffen (slechts 20€) met een gratis DVD vol klasfoto's van toen.
U kan nu al inschrijven voor dit uniek evenement in de feestzaal van uw college. Er wordt u ook na de voorstelling een glaasje aangeboden. Deelname is gratis en wordt gesponsord door Boekhandel De Standaard, Ooststraat en Vyncke-Daels, Noordstraat. Met dank aan het Klein Seminarie voor de logistieke steun. Meer informatie, klik op 50jaar hieronder.

Iedereen welkom! GRATIS

SCHRIJF NU IN (maximum 250 personen)  Hoe? klik op 50jaar.

Na 23 september is ons boek beschikbaar op het secretariaat van het college (tijdens de schooluren) voor 20€ of in de Standaard Boekhandel in de Ooststraat (21€). Wie voorintekende en niet aanwezig kan zijn op 23 september kan het boek ophalen vanaf maandag 24 september in het college, tenzij u opteerde voor verzending.

Wenst u ons boek thuis te ontvangen, betaal dan 25€ op onze bankrekening
BE37 4676 3544 1128 met vermelding van uw uitgangsjaar.

2. Enkele korte berichten                                                                                                      

 

Met spijt melden wij het plotse overlijden van onze ondervoorzitter, Erik Steen, uitgangsjaar 1964 Economische. Erik, geboren te Izegem op 5 augustus 1946, studeerde Economische Wetenschappen aan de St.-Ignatius Handelshogeschool in Antwerpen. Hij was mede-oprichter van onze vereniging in 1968. Tot in 1993 was hij werkzaam bij de firma Metalen Galler te Antwerpen. In 1994 richtte hij zijn eigen bedrijf op. Hij was één de sterkhouders van onze vzw. Geen enkele vergadering heeft hij willen missen en op 11 november was hij altijd, samen met zijn vrouw Gisèle, bij de organisatie. Jarenlang bekommerde hij zich om ons adressenbestand.
Erik overleed op 17 mei in zijn woonplaats Sint-Niklaas. Wij zullen hem missen.

Jo Willemyns, uitgangsjaar 1991 WEB, verlaat per 1 juli 2018 het college om directeur te worden van het Instituut Heilige Kindsheid in Ardooie, de school waar hij in 1995 zijn carrière als leraar startte tot in 2001.

 

Na zijn collegejaren studeerde hij af als licentiaat in de Germaanse Talen (Nederlands en Duits). In 1998 werd hij een zeer gewaardeerde leraar aan het Klein Seminarie. Hij was er ook lid van de werkgroep 'Europese uitwisselingen' en de eindverantwoordelijke van de Londenreis. Ook de loopwedstrijd 'Dwars over de Mandel' kon rekenen op zijn inzet. Jo is tevens stadsgids van Roeselare, bestuurslid van het koor Laudato Si en penningmeester van Manna vzw. Velen zullen zich Jo herinneren als één van de verantwoordelijken bij het grote feest naar aanleiding van 200 jaar Klein Seminarie. (zie foto hierboven)
Wij wensen hem veel succes met zijn nieuwe uitdaging.

Op 4 april vertrokken wij met 52 oud-leerlingen (en partners) om 7.00 u. naar de abdij van Orval, waar onze oud-leerling Lode Van Hecke, uitgangsjaar 1969, al jaren abt is. Na vier uur rijden - maar zich vervelen op de bus deed niemand - bereikten wij ons doel, Orval. Wij werden er verwelkomd door Père Lode, zoals hij daar genoemd wordt. Na het ontbijt volgde een eerste rondleiding die afgesloten werd met een kort gebedsmoment in de kerk. Velen hebben daarna genoten van de maaltijd met - natuurlijk - Orval. In de namiddag bezochten we, samen met Père Lode, onder deskundige leiding van een gids de ruïnes van de abdij. Ons bezoek werd afgerond met een stop in de winkel van de abdij om, u raadt het, nog wat Orval in te slaan. Een zeer geslaagde uitstap, getuige de vele positieve reacties van de deelnemers en van Père Lode zelf.


Joost Caen, uitgangsjaar 1978 WEB, werd op 1 januari dit jaar gepromoveerd tot hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, factulteit Ontwerpwetenschappen, departement Erfgoed en Conservatie-Restauratie. Wij wensen hem veel succes.


Verdwijnt het tijdschrift voor de ouders 'Contact' na zestig jaar? Dit is een vraag van vele oud-leerlingen. Feit is dat in dit schooljaar geen enkel nummer is verschenen. Wordt het Klein Seminarie het enige college zonder een ouderencontactblad? Het is uitkijken naar december...De directie meldde ons dat naar een oplossing wordt gezocht.


En om af te sluiten nog een lokaal berichtje: Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Krottegemse Ransels in Roeselare kreeg onze oud-leerling Didier Dejonghe (uitgangsjaar 1974 WEB) de jaarlijkse Gulden Ransel aangeboden voor zijn inzet in Krottegem om de wijk proper te houden. Proficiat Didier.


                           

3. Oud-leerlingen in de kijker: twee professoren in Amerika  (2)                                                                                                           

In onze vorige nieuwsbrief hadden wij vier oud-leerlingen die professor zijn in de Verenigde Staten in de kijker gezet. We zouden niet van het college zijn als we de zoektocht nu zouden staken. En onze opzoekingen waren sucessvol met nog twee oud-leerlingen-professoren in Amerika.

Stefaan Verhulst,  uitgangsjaar 1984 WEB, is geboren in 1966 te Roeselare. Na het college studeerde hij politieke en sociale wetenschappen in Gent. Hij werd toen docent aan de Artevelde Hogeschool in Gent. In 1994 verhuisde hij naar de School of Law in Glasgow waar hij als hoofdonderzoeker een studie deed naar de impact van de nieuwe media en de legale implicaties ervan. Daarna volgde Oxford met een nieuw onderzoekscentrum in verband met wereldwijde mediawetgeving en -beleid. Er volgden studies in opdracht van onder meer Downing Street 10, Unesco, de Europese Commissie en de Wereldbank.

In 2000 kreeg Stefaan de vraag om naar New York te verhuizen. Hij is daar mede-oprichter van 'The Governance Laboratory of GovLab'. Daarnaast is hij ook docent aan de New York University en de University of Pennsylvania. Hij woont nu met zijn echtgenote Alexandra en zijn kinderen Emil en Lola in Brooklyn, één van de vijf stadsdelen van New York. "Of ik ooit nog naar Roeselare kom wonen? Zeg nooit nooit, maar ik betwijfel of dat nog zal gebeuren" zei hij in een interview van De Weekbode van 15 september 2017. 


Erik Verriest, uitgangsjaar 1968 Latijn-Wiskunde, woont en werkt al sinds 1980 in Atlanta. Na 13 jaartjes in het “college” (Latijn –Wiskunde 1968) begon hij de studies 'Burgerlijk Ingenieur' (Electrotechniek – Zwakstroom)  aan de RijksUniversiteit van Gent,  waar hij vervolgens op het  Centraal Simulatie Centrum/Laboratorium voor Regeltechniek werkte.  Als ontspanning schilderde hij gedurende vier jaren op zaterdag in de Roeselaarse Kunstacademie.

In 1974, kreeg hij een beurs (Belgian American Educational Foundation) om zijn studies verder te zetten in de USA, en vertrok hij naar Stanford University,California, waar hij zijn doctoraat behaalde onder Thomas Kailath (die o. a.  in 2014 de Medal of Honor ontving van President Obama) in “Wiskundige Systeem Theorie”.  Hij volgde er ook cursussen in geologie (een van zijn andere passies) en maakte nu en dan gebruik van de Stanford Art Studio om nog wat te schilderen. 

Hij is een outdoor-enthousiast, en met de “Stanford Alpine Club” en de “Stanford Backpacking Conspiracy” deed hij vele exploraties in de Sierra Nevada en de Grand Canyon.   Nog jaarlijks daalt hij af in de Grand Canyon voor een exploot van een week ”vrienden van weleer.”   De meeste trails en routes heeft hij er afgelopen, en in totaal verbleef hij een honderd twintig tal dagen onder de rim. Het klimmen was hij begonnen onder leiding van E.H. A, Baert in de collegejaren, in een ad-hoc groepje van “berg-legionairs”.

Sinds 1980 is hij Professor in Electrical and Computer Engineering aan het Georgia Institute of Technology in Atlanta, Georgia.   Zijn echtgenote, Katherine, leerde hij op de universiteit kennen, en met een dochter, Kirstin,  en zoon, Karel, werd het gezin kompleet.  Ze verbleven drie jaar op de Georgia Tech Lorraine campus in Metz, Frankrijk.  De kinderen waren zo wat dichter bij de Belgische familie en schilderen stond ook terug op het programma. 

In 2008 was hij op sabbatical op ESAT,  KULeuven, en in 2015 aan het departement van wiskunde op de Julius Maximillian Universiteit Wurzburg, Duitsland.  Hij deed ook research/teaching activiteiten op UCL, de Ecole National Superieure (ENSIEG) Grenoble (Frankrijk), de University of South Florida (Tampa, FL), de Universiteit van Ballarat (Australia) en deze komende zomer in het Tokyo Institute of Technology, Japan.   Hij is een Fellow van de International Electrical and Electronics Engineers (IEEE),  is verkozen lid (2012) van de Koninklijke Vlaamse Academie van Belgie voor de Wetenschap en Kunsten (KVAB), en kreeg het Distinguished Faculty Achievement Award (ECE, Georgia Tech) in 2017.  Hij blijft een actief onderzoeker in wiskundig-systeemtheorie met focus op optimale controle en systemen met vertraging.  In zijn vrije tijd heeft hij nog steeds plezier met het oplossen van wiskundige problemen.

Wij weten niet of Erik op 11 november - na 50 jaar - aanwezig zal zijn op onze terugkomdag. Hij is zeker van harte welkom.

onze website:   www.oudleerlingenksr.be  

4. In memoriam...zij die ons hebben verlaten                                                                      

 

Met spijt hebben wij afscheid genomen van volgende oud-leerlingen :
 - Paul Desseyn, uitgangsjaar 1960 Moderne, geboren in Staden op 2 november 1941 en overleden in Westmalle op 13 april 2017. Paul was ingenieur van opleiding.
- Herman Vangampelaere, uitgangsjaar 1955 LGR, geboren te Moere op 4 september 1936 en overleden te Brasschaat op 29 juni 2017. Herman was econoom van het Sterrenhuis.
- Hendrik De Roo, uitgangsjaar  1953 Latijn-Grieks, geboren te Aarsele op 8 april 1934 en overleden te Genk op 18 november 2017. Hendrik was gynaecoloog in Lommel.
- Pater Romain Waerenburgh, uitgangsjaar 1942 LGR, geboren te Klerken op 16 februari 1923 en te Torhout overleden op 12 november 2017. Romain was jarenland scheutist-missionaris in Inongo.
- Kris Deprest, uitgangsjaar 1953 Latijn-Grieks, geboren te Beernem op 21 juli 1934 en te Brugge overleden op 16 december 2017. Kris was stichter van Buromac (drukwerk).
- Pater Edgard Declercq, uitgangsjaar 1943, geboren te Roeselare op 17 februari 1924 en overleden te Varsenare op 20 maart 2017. Edgard was gedurende 41 jaar missionaris in Congo.
- Hugo Dejonckheere, uitgangsjaar 1955 Latijn-Grieks, geboren te Roeselare op 11 december 1934 en te Passendale overleden op 21 februari 2018. Hugo was zaakvoerder van een spinnerij.
- Alfons Vermeersch, uitgangsjaar 1947, geboren op 6 november 1928 en overleden op 11 februari 2018. Alfons was groothandelaar in vetten.
- Philippe Behaeghel, uitgangsjaar 1971 WEB, geboren te Roeselare op 25 december 1953 en er overleden op 9 februari 2018.
- E.H. Paul Wullepit, uitgangsjaar 1947, geboren te Hooglede op 19 oktober 1928 en overleden te Izegem op 25 januari 2018. Paul was ondermeer priester-leraar aan het Sint-Jozefscollege te Izegem en later pastoor in Lendelede.
- Paul Dusselier, uitgangsjaar 1946 LGR, geboren te Meulebeke op 5 december 1926 en te Roeselare overleden op 22 februari 2018.
- Roland Desmet, uitgangsjaar 1961 WEA, geboren te Roeselare op 2 september 1941 en er overleden op 22 februari 2018.
- Frank Godderis, uitgangsjaar 1970 WEA, geboren in Alveringem op 7 mei 1952 en in Ieper overleden op 4 april 2018. Frank was architect in Alveringem.
- E.H. Wilfried Pauwels, geboren te Veurne op 12 oktober 1927 en er overleden op 12 mei 2018. Wilfried was van 1953 tot 1960 priester-leraar aan het Klein Seminarie Roeselare.
- Hans De Taeye, uitgangsjaar 1982 Economische, geboren te Sleidinge op 4 februari 1963 en te Roeselare overleden op 16 mei 2018. Hans had een leidinggevende functie bij KBC-Brussel.
- Frans Croo, uitgangsjaar 1949 Latijn-Grieks, geboren te Roeselare op 6 februari 1930 en overleden te Gent op 15 maart 2018. Frans was dokter in Melle.
- Broeder Gilbert Gryspeerdt, uitgangsjaar 1953 Moderne, geboren te Roeselare op 24 juni 1935 en te Brugge overleden op 16 maart 2018. Gilbert was Broeder van de Witte Paters en 33 jaar werkzaam in Burundi en Rwanda.
- Francky Vercruysse, uitgangsjaar 1982 WEB, geboren te Roeselare op 21 juni 1964 en er onverwacht overleden op 21 maart 2018. Francky was een gedreven softwareprogrammeur.
- Roland Libbrecht, geboren in Wielsbeke op 17 juli 1929 en overleden te Roeselare op 20 maart 2018. Roland was 38 jaar lang een zeer gewaardeerde turnleraar van het college.
- Pieter Paul Remaut, uitgangsjaar 1954, in Rumbeke geboren op 7 maart 1935 en in Roeselare overleden op 28 maart 2018. Pieter Paul was jarenlang diaken van de Onze-Lieve-Vrouweparochie te Roeselare.
- Johan Commeyne, uitgangsjaar 1986, geboren te Roeselare op 7 februari 1968 en onverwacht thuis te Brugge overleden op 7 april 2018. Johan was zaakvoerder van het restaurant Zandwegemolen.
- Jeroom Wallaeys, uitgangsjaar 1952 Economische, geboren te Roeselare op 8 december 1930 en overleden in het AZ Sint-Lucas te Brugge op 3 mei 2018.
- Priester Patrick Perquy, geboren te Brugge en er overleden op 29 mei 2018. Patrick was van 1969 tot 1986 priester-leraar aan het Klein Seminarie Roeselare.
- Gaby Vanmechelen, uitgangsjaar 1970 WEB, geboren te Rumbeke op 9 maart 1951 en te Roeselare overleden op 13 mei 2018. Gaby was werkzaam bij Credendo, Brussel, het vroegere Delcredere.
- Geert Maddens, geboren te Roeselare op 9 juni 1958 en er plots overleden op 14 mei 2018. Geert was tot in 2017 de 'concierge' van het college.
- Paul Herpels, uitgangsjaar 1947 Latijn-Grieks, geboren te Wevelgem op 12 maart 1928 en te Kortrijk overleden op 30 mei 2018. Paul was licentiaat Toegepaste Handels- en Financiële Wetenschappen en zaakvoerder van de bvba Paul Herpels.
- Jean-Pierre Vuylsteke, uitgangsjaar 1972 Economische, geboren te Roeselare op 3 juli 1953 en na een slepende ziekte er overleden op 12 juni 2018. Jean-Pierre was mede-zaakvoerder van de Gieterij Vuylsteke.

Een overleden oud-leerling vergeten? Stuur ons een mailke aub.

 


Eindredactie : Jos Depondt, secretaris. Deze mail werd verstuurd door onze secretaris.
Onze volgende nieuwsbrief in september.  Heeft u ook een leuk voorstel voor onze nieuwsbrief? Aarzel niet en stuur ons een berichtje. info@oudleerlingenksr.be